Qidalarda xərçəng riski: 3 qatqıya diqqət yetirin! » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:11 Azərbaycanın iki güləşçisi Avropa çempionatında finala yüksəldi  |     22:51 Bakıda texnika qaz xəttini zədələyib, bəzi yerlərdə qaz təchizatı dayandırılıb  |     22:41 İşıq, qaz “sabit tarifə” keçir: nə deməkdir və nə olacaq?  |     22:28 Daha bir şirkətin vergi borcu üzə çıxdı  |     22:21 Azərbaycanlı zəvvarları daşıyan təyyarə İrana təcili eniş etdi  |     22:18 Azərbaycan millisi Macarıstana uduzdu  |     22:11 “102”yə əsassız zənglər etdi, həbs olundu  |     21:55 Üç gün iş olmayacaq  |     21:39 Bakı-Ağstafa qatarı üzrə əlavə reyslər təyin edilib  |     21:31 Əli Əsədov Özbəkistan Prezidenti ilə görüşüb  |     21:18 70 il birlikdə yaşadılar, 90 yaşdan sonra evləndilər  |     21:13 Məcsiddə uşaqlara oyuncaq paylayanlar saxlanıldı - Aralarında vəzifəli şəxs də var  |     21:05 Yuxusuzluq yeniyetmələrin beynini məhv edir - Alimlərdən xəbərdarlıq  |     20:59 Bakıda yenicə açılışı olan klinika fantastik qiymətə satışa çıxarıldı  |     20:50 Azərbaycanda 3 uşağı olan ailələr çoxuşaqlı sayılacaq?  |     20:44 Fermer tərəvəzlərə verilən kimyəvi gübrələrdən elə şeylər danışdı ki...  |     20:38 1995-ci ildə banda yaratdı, 3 nəfəri öldürdü, quldurluq etdi - 30 il sonra məhkəmədə  |     20:33 Qarındakı təhlükəli piy qatından xilas olmağın 10 effektiv yolu - Həkimlər açıqladı  |     20:26 10 yaşlı qızın ölümündə təqsirli bilinən həkimlərin işi: biri cəza, digəri bəraət aldı  |     20:19 Avstriyada üçgünlük milli matəm elan ediləcək  |    

Qidalarda xərçəng riski: 3 qatqıya diqqət yetirin!

"İşlənmiş qidalardan uzaq durun. Təbii qidalanmağa çalışın". Bu, həkimlərin tez-tez verdiyi məsləhətdir. Aparılan son araşdırma xərçəng və qida əlavələri arasındakı əlaqəni üzə çıxarıb. Araşdırmalara görə, qida məhsullarında istifadə edilən 3 qatqı xərçəng riskini artırır.

Bunları bunu "NTV" telekanalına açıqlamasında həkim Murat Çağ deyib.

Onun sözlərinə görə, bəzi qida əlavələrinin başda döş və prostat olmaqla potensial xərçəng faktoru olduğu aydın olub.

Araşdırmalara zamanı könüllü iştirakçılardan 2604 nəfərə xərçəng diaqnozu qoyulub.

Həkim bildirib ki, 92 min insan hər gün yediklərini markaları ilə birgə qeyd ediblər.

"Tədqiqatçılar onların içərisində nə olduğuna baxıblar və bəzi maddələrin artan xərçəng halları olan insanlarla uyğunlaşdığını aşkar ediblər. Bu dəfə onları tədqiq edərək üç maddə aşkar ediblər. Bu maddələrə E407, E407a, E471 deyiblər".

E407 - qida əlavəsi Karragenan, qida sənayesinin bir çox sektorlarında geniş yayılmış qırmızı dəniz yosunlarından əldə edilən xətti sulfatlaşdırılmış polisaxaridlər ailəsidir. İstehsal həcmlərinin sabit artımına və onun istehsalı üçün xammalın çoxalmasına nə təsir edir.

Bu maddələr hansı qidaların tərkibində var?

Həkim deyir ki, bu əlavələr şokoladların, moyonezlərin və bəzi dondurmaların qabarması və köüpklənməsi üçün istifadə edilən maddələrdir. Onların hazırlanmasında istifadə olunur.
//Baku.wsскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            879 28.02.24 13:41