Qidalarda xərçəng riski: 3 qatqıya diqqət yetirin! » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:49 Dünyada ilk dəfə süni intellekt nazir təyin edildi  |     22:40 Gədəbəyə dolu düşüb  |     22:31 Qazaxıstanda mikroavtobus qəza etdi - 10 ölü, yaralılar var  |     22:20 "Kimsə mənə deyirdi ki, ailə üzvlərimi öldürməliyəm" - Əhmədin şok etirafı - FOTO  |     22:00 Mingəçevirdə 76 yaşlı kişi pilləkəndən yıxılıb öldü  |     21:45 Buzovnada taxta tullantılarının olduğu ərazidə yanğın olub  |     21:39 Azərbaycanda bir universitetdə yataqxana bağlandı - SƏBƏB  |     21:30 Qurban Qurbanovun oğlunun toyudur (VİDEO)  |     21:23 “Yalvarıram, Rusiya və Belarusa getməyin”  |     21:15 İsveç XİN Polşada PUA insidentindən sonra Rusiya səfirini çağırıb  |     21:08 Ağdamda 16 yaşlı qıza qarşı cinsi zorakılıqda şübhəli bilinən 4 nəfər HƏBS OLUNDU  |     21:00 Gəncədə asfalt çəkən texnika maşının üzərinə aşdı (FOTO)  |     20:57 NASA alimləri Marsda qədim həyatın mümkün izlərini aşkar ediblər  |     20:55 Gürcüstanda keçmiş müdafiə naziri həbs edilib  |     20:50 İngiltərə Futbol Assosiasiyası "Qarabağ"ın rəqibinə qarşı 74 ittiham irəli sürüb  |     20:44 Azərbaycan və Serbiya XİN-ləri arasında siyasi məsləhətləşmələr keçirilib  |     20:38 Polşa Belarusla sərhədi qeyri-müəyyən müddətə bağlayır  |     20:33 Sabahın havası bəzi meteohəssas insanlarda narahatlıq yarada bilər  |     20:25 1990-cı ildə Azərbaycanın Ermənistandan atəşə tutulması ilə bağlı sənədlər elan edilib  |     20:20 Naxçıvanda əsgər ölümündə ittiham olunan zabitlər azadlığa buraxılıb  |    

Qidalarda xərçəng riski: 3 qatqıya diqqət yetirin!

"İşlənmiş qidalardan uzaq durun. Təbii qidalanmağa çalışın". Bu, həkimlərin tez-tez verdiyi məsləhətdir. Aparılan son araşdırma xərçəng və qida əlavələri arasındakı əlaqəni üzə çıxarıb. Araşdırmalara görə, qida məhsullarında istifadə edilən 3 qatqı xərçəng riskini artırır.

Bunları bunu "NTV" telekanalına açıqlamasında həkim Murat Çağ deyib.

Onun sözlərinə görə, bəzi qida əlavələrinin başda döş və prostat olmaqla potensial xərçəng faktoru olduğu aydın olub.

Araşdırmalara zamanı könüllü iştirakçılardan 2604 nəfərə xərçəng diaqnozu qoyulub.

Həkim bildirib ki, 92 min insan hər gün yediklərini markaları ilə birgə qeyd ediblər.

"Tədqiqatçılar onların içərisində nə olduğuna baxıblar və bəzi maddələrin artan xərçəng halları olan insanlarla uyğunlaşdığını aşkar ediblər. Bu dəfə onları tədqiq edərək üç maddə aşkar ediblər. Bu maddələrə E407, E407a, E471 deyiblər".

E407 - qida əlavəsi Karragenan, qida sənayesinin bir çox sektorlarında geniş yayılmış qırmızı dəniz yosunlarından əldə edilən xətti sulfatlaşdırılmış polisaxaridlər ailəsidir. İstehsal həcmlərinin sabit artımına və onun istehsalı üçün xammalın çoxalmasına nə təsir edir.

Bu maddələr hansı qidaların tərkibində var?

Həkim deyir ki, bu əlavələr şokoladların, moyonezlərin və bəzi dondurmaların qabarması və köüpklənməsi üçün istifadə edilən maddələrdir. Onların hazırlanmasında istifadə olunur.
//Baku.wsскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            936 28.02.24 13:41