Hər gün yediyimiz bu qidalar qida borusu və mədə xərçəngi yaradır - ŞOK ARAŞDIRMA » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
21:25 Aİ üçüncü ölkələr üçün viza rejimini sərtləşdirmək niyyətindədir  |     21:20 Gürcüstanda 4 oktyabr hadisələri ilə bağlı saxlanılan 7 nəfərə həbs qətimkan tədbiri seçilib  |     21:13 Azərbaycanda orta aylıq əməkhaqqı 10 %-ə yaxın artıb  |     21:08 Bakıda avtomobilin vurduğu 57 yaşlı kişi 19 gün sonra ölüb  |     21:00 Lənkəranda avtomobildən külli miqdarda narkotik aşkarlanıb  |     20:55 DİM: Əlavə müsabiqənin nəticələrinə görə 584 bakalavr ödənişsiz təhsil alacaq  |     20:48 Şənbə gününün havası açıqlanıb  |     20:40 Almaniya Qəzzaya humanitar yardım üçün 29 milyon avro ayıracaq  |     20:35 Naftalanın Qasımbəyli kəndinin su təchizatı yenidən qurulub  |     20:27 Azərbaycanın tikinti şirkəti faktiki müflis olub  |     20:20 Sabirabadda toyda bıçaqlanan 38 yaşlı kişi ölüb  |     20:13 Şəhid atasına təzyiq göstərilib İDDİASI - DİN cavab verdi  |     19:56 Bakıda 32 yaşlı qadın itkin düşdü  |     19:53 Putin: "Ukraynaya "Tomahawk" raketləri göndərilərsə, Rusiya hava hücumundan müdafiəni gücləndirməklə cavab verəcək"  |     19:25 Rəqabətin məhdudlaşdırılmasına görə cərimələrlə bağlı yeni qayda  |     19:14 Urmiya gölündən sonra Qavxuni: İranın ekoloji böhran xəritəsi genişlənir  |     19:02 Nəzrin Mansurlunun burun əməliyyatından sonra ölməsində təqsirləndirilən həkimə hökm oxunub  |     19:01 ETX-dən XƏBƏRDARLIQ: "Bir sıra platformalarda boşluqlar aşkar edilib"  |     18:51 Anar Əsədlinin cinayət işi iki il sonra yenidən qaldırıldı  |     18:41 “Toyota Prius”da 92 kq mənşəyi məlum olmayan ət aşkarlandı  |    

Hər gün yediyimiz bu qidalar qida borusu və mədə xərçəngi yaradır - ŞOK ARAŞDIRMA

Təndir tüstüsü və kəskin duzlu qidalar xərçəng riskini artırır.

Median.Az
xəbər verir ki, bunu SBÜ Van Təhsil və Araşdırma Xəstəxanasının baş həkimi Sabahaddin Çelik deyib.

Professorun sözlərinə görə, xəstəxanada son dövrlərdə aparılan araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, təndirdən çıxan tüstü və kəskin duzlu qidalar qida borusu və mədədə xərçəngin yaranma riskini artırır. Buna görə də təndir çörəyi belə mədə və qida borusu xərçənginin risk faktorları arasında yer alır. Professor qeyd edir ki, bu tip xərçəng növünə qadınlarda iki dəfə çox rast gəlinir: "Dünya miqyasında daha çox ağ ciyər, prostat və döş xərçəngi genişmiqyaslı yayılmasına görə ilk sıradadır. Lakin bizim bölgəmizdə mədə və qida borusu xərçəngi daha çox yayılıb. Bu da insanların düzgün qidalanmamasından irəli gəlir.

Sabahaddin Çelik nəzərə çatdırıb ki, bu tip xərçənglərdən qorunmaq üçün qidalanma vərdişlərinə diqqət yetirmək lazımdır: "Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının hesabatına görə, xərçəng xəstəliklərinin 70%-nin qarşısı alına bilər. Buna görə də insanların həyat tərzləri və qida rasionuna diqqət yetirməsi vacibdir". (publika.az)скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 107 13.09.19 23:32