Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:00 Cənubi Koreyada hərbçilər parlamentin binasını tərk ediblər  |     21:47 Tbilisidə etirazlar zamanı ümumilikdə 143 polis əməkdaşı xəsarət alıb  |     21:40 Kreml Putin-Ərdoğan telefon danışığına dair məlumat yayıb  |     21:36 Xırdalanda yaşayış binasında yanğın baş verib, 23 nəfər təxliyə olunub - VİDEO  |     21:30 Almaniya Ukraynaya humanitar yardım çərçivəsində 30 milyon avro ayıracaq  |     21:24 Rüfət Səfərov saxlanıldı  |     20:37 İkiqat Olimpiya çempionu məşq zamanı qəzaya uğradı  |     20:15 Suriya ordusu Həmaya əlavə qüvvələr göndərir  |     19:59 "Beşiktaş"ın yeni prezidenti dekabrın 29-da məlum olacaq  |     19:31 Latviya, Litva və Estoniyanın Gürcüstandakı səfirləri XİN-ə çağırılıblar  |     19:19 DİN Rüfət Səfərovun saxlanılmasına aydınlıq gətirdi  |     18:51 İranda universitetdə Azərbaycan türkcəsi təliminə məhdudiyyət qoyulub  |     18:35 Qadın voleybolçular arasında Yüksək Liqada I turun qarşılaşmaları keçirilib  |     18:25 Cənubi Koreya prezidenti ölkədə hərbi vəziyyət elan etdi  |     18:17 "Sədərək" ticarət mərkəzini su basdı - VİDEO  |     18:03 Azərbaycanda zavodda qurğuya düşən usta vəfat edib  |     17:42 Yerə iki potensial təhlükəli asteroid yaxınlaşır – Detallar  |     17:36 Azərbaycanda mülki silahın əldə edilməsi proseduru elektronlaşdırılır  |     17:27 Naxçıvanda üç rayonun Təhsil Şöbəsinə yeni müdirlər təyin olunub  |     16:56 Azərbaycan və İran XİN rəhbərləri görüşüb  |    

Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib

“Qanın laxtalanması orqanizmə qan itkisinin qarşısını almaq üçün lazımdır. Ancaq qan həddindən artıq qatılaşarsa, damarlar zədələnməsə belə, qan laxtalanmağa başlayır”.

Bunu rusiyalı həkim-diyetoloq Mixail Ginzburq qanı qatılaşdıran və qan laxtalanmasına səbəb ola bilən içki və qidaları sadalayarkən bildirib.

Ginzburq qeyd edib ki, qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün o, şirin qazlı içkilər, məsələn, turşu suyu kimi duzlu içkilər və alkoqol istehlakından çəkinməyi tövsiyə edib.

Diyetoloq, həmçinin xəbərdarlıq edib ki, həddindən artıq şirniyyat istehlakı da qanın qatılaşmasına səbəb ola bilər.

Onun sözlərinə görə, şəkər qlükoza səviyyəsinin artmasına və lipid birləşmələrinin yaranmasına səbəb olur.

“Bu, qan qatılığını artırır və tromboz riskini artırır”, - deyə Ginzburq vurğulayıb.

Bundan başqa, həkimin sözlərinə görə, paxlalılar və bəzi əlavə ət məhsulları (kəsilmiş heyvanın içalatı, başı, ayaqları və s.) istehlakından sonra da qan qatılaşa bilər.

Mütəxəssis izah edib ki, lobya və digər paxlalı bitkilərin tərkibində qanın qatılığını artıran bitki zülalı var. “Qida rasionunda qaraciyər, böyrəklər və ürək kimi ət məhsullarının tez-tez istifadəsi də qanı qatılaşdırır və tromboz riskini artırır”, - deyə həkim əlavə edib.

Mənbə: aif.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 239 18.11.23 13:40