Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
11:24 Qonşu ölkədə yaddaş itkisi və hallüsinasiyalara səbəb olan xəstəlik yayılıb  |     11:19 XƏBƏRDARLIQ: Maska taxın, xəstəliyə yoluxa bilərsiniz - VİDEO  |     11:17 Azərbaycanda məşhur general vəfat etdi  |     11:15 Şərqdə ilk demokratik respublikanın yaranmasından 106 il keçir  |     22:47 “Qəbələ” baş məşqçisi ilə bağlı qərar verdi  |     22:33 Gəncədə sel suları avtomobil yolunu yudu - Video  |     22:26 "Neftçi" klubunun kapitanı azarkeşlərdən üzr istəyib  |     22:14 Bakıda birmərtəbəli ev yanaraq kül olub  |     21:59 Həndbol üzrə Azərbaycan kubokunda finalçılar müəyyənləşib  |     21:53 Biləsuvarda bu il taxıl əkini aparılan sahələr azalıb  |     21:46 80 yaşlı kişi gələcəkdə həyata qaytarılmaq ümidi ilə donduruldu  |     21:37 İl sonuna qədər varlanacaq 2 bürc – Sərvət gözlənilir  |     21:28 Taxıl ehtiyatımız nə qədərdir? - VİDEO  |     21:14 Suriyadan cənnətə “gedəcəkdi”, TIR-ın altında Azərbaycana qayıtdı  |     21:06 "TikTok"da "kreditə qızıl satan" şəxsə hökm oxundu  |     20:56 Kür çayının Qıraqkəsəmən məntəqəsində suyun səviyyəsi tədricən azalıb  |     20:26 Ucar, Sumqayıt və Xırdalanda məktəb direktorları işdən çıxarılıb  |     20:20 Xudatda yaşayış binasında yanğınla nəticələnən partlayış baş verib  |     20:13 Aİ Rusiyaya qarşı sanksiyalar siyahısını genişləndirib  |     20:08 Rusiya "Taliban"ı terror təşkilatları siyahısından çıxara bilər  |    

Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib

“Qanın laxtalanması orqanizmə qan itkisinin qarşısını almaq üçün lazımdır. Ancaq qan həddindən artıq qatılaşarsa, damarlar zədələnməsə belə, qan laxtalanmağa başlayır”.

Bunu rusiyalı həkim-diyetoloq Mixail Ginzburq qanı qatılaşdıran və qan laxtalanmasına səbəb ola bilən içki və qidaları sadalayarkən bildirib.

Ginzburq qeyd edib ki, qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün o, şirin qazlı içkilər, məsələn, turşu suyu kimi duzlu içkilər və alkoqol istehlakından çəkinməyi tövsiyə edib.

Diyetoloq, həmçinin xəbərdarlıq edib ki, həddindən artıq şirniyyat istehlakı da qanın qatılaşmasına səbəb ola bilər.

Onun sözlərinə görə, şəkər qlükoza səviyyəsinin artmasına və lipid birləşmələrinin yaranmasına səbəb olur.

“Bu, qan qatılığını artırır və tromboz riskini artırır”, - deyə Ginzburq vurğulayıb.

Bundan başqa, həkimin sözlərinə görə, paxlalılar və bəzi əlavə ət məhsulları (kəsilmiş heyvanın içalatı, başı, ayaqları və s.) istehlakından sonra da qan qatılaşa bilər.

Mütəxəssis izah edib ki, lobya və digər paxlalı bitkilərin tərkibində qanın qatılığını artıran bitki zülalı var. “Qida rasionunda qaraciyər, böyrəklər və ürək kimi ət məhsullarının tez-tez istifadəsi də qanı qatılaşdırır və tromboz riskini artırır”, - deyə həkim əlavə edib.

Mənbə: aif.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            927 18.11.23 13:40