Göyərtilərin tərkibində natrium, kalium, sink, fosfor və maqnezium var. İstənilən qida ilə yaxşı gedən və natrium, kalium, sink, fosfor və maqnezium kimi vacib elementləri ehtiva edən ən sağlam göyərti növlərindən biri də cəfəridir.
Cəfəri hər hansı bir yeməyə əlavə etmək üçün idealdır.
Cəfəri iki formada mövcud olan K vitamini ilə zəngindir: K1 və K2. K1 vitamini şüyüd, cəfəri kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə, K2 vitamini isə bağırsaq mikroflorasında istehsal olunur. K vitamini ürək sağlamlığı, qan damarları, qanın laxtalanması və görmə üçün vacibdir. Həmçinin qanaxmanı dayandırmağa və yaraların sağalmasını sürətləndirməyə kömək edir.
Bundan əlavə, K vitamini sümük toxumasının möhkəmlənməsində əsas rol oynayır, çünki o, sümük mineral sıxlığını saxlayan osteokalsin sintezində iştirak edir. K vitamininin daha yaxşı mənimsənilməsi üçün həkimlər cəfərini xama ilə bəzədilmiş salatlarda istehlak etməyi məsləhət görürlər.
Natrium, kalium, fosfor, maqnezium və üzvi turşuların tərkibinə görə cəfəri qaraciyər və öd kisəsinin sağlamlığına faydalı təsir göstərir, həmçinin sidikqovucu və xoleretik təsir göstərir.
Cəfərinin tərkibində olan antioksidantlar antitümör təsir göstərir, sinir və ürək-damar sistemini gücləndirir. Bundan əlavə, bu göyərtilərdə periferik və gecə görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran üç karotenoid var.
Cəfərinin tərkibində olan efir yağları iltihab əleyhinə təsir göstərir və orqanizmin virus və yoluxucu xəstəliklərə qarşı immunitetini artırır.
Həkimlər cəfərini avokado, xiyar və kərəvizlə birləşdirməyi məsləhət görürlər ki, bütün bədən sistemlərinə müsbət təsir göstərsin.
//lent.az