Çörəyimizə gizli qatılan - Xərçəng yaradan 3 maddə » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:05 Azərbaycana əczaçılıq məhsullarının idxalı 36 faizdən çox azalıb  |     21:59 Rusiyalı məşhur reper axtarışa verildi - FOTO  |     21:40 Azərbaycana gələn turistlər nədən narazıdırlar? - VİDEO  |     21:31 Hacıqabulda avtomobil azyaşlını vurdu  |     21:23 Meksikada fövqəladə vəziyyət: istilər 21 ştatı işıqsız qoydu  |     21:11 Kürdəmirdə FACİƏ: Autizmli azyaşlı dördüncü mərtəbədən yıxıldı  |     20:58 Kürdəmirdə 5 yaşlı uşaq yaşayış binasının 4-cü mərtəbəsindən yıxılıb  |     20:50 Azərbaycan güləşçisi Paris-2024 Yay Olimpiya Oyunlarına lisenziya qazanıb  |     20:37 Biləsuvarda tütün məmulatlarından istifadə qaydalarını pozanlar cəzalandırılıb  |     20:36 Yasamal rayonunda qəza olub, "Qələbə" dairəsi istiqamətində sıxlıq yaranıb  |     20:29 Türkiyə İsraillə ticarət əlaqələrinin bərpası üçün şərtlərini açıqlayıb  |     20:18 Gədəbəydə “Yaşıl marafon" keçirilib  |     20:11 İcma: Fransanın Azərbaycana qarşı iddiaları Ermənistana silah satışına haqq qazandırmaq üçündür  |     20:01 Ermənistanda Azərbaycanla sərhədin delimitasiyasına etiraz edənlərə qarşı cinayət təqibi başladılıb  |     19:54 Nizami rayonunda 38 yaşlı qadını avtomobil vurub  |     19:46 Azərbaycan güləşçisi Paris-2024 Yay Olimpiya Oyunlarına lisenziya qazandı  |     19:38 Azərbaycanda bir ildə ailə-məişət davalarında öldürülən qadınların sayı AÇIQLANDI - FOTO  |     19:19 Rusiya Yaponiya və ABŞ-nin yaratdığı hərbi təhdidlərə cavab verəcəyini bildirib  |     18:55 Sənədsiz evi olanlara şad xəbər - Bu tarixdən "kupça" veriləcək  |     18:53 Albert Aqarunovun qardaşı Şuşada yaşamaq istəyir - AÇIQLAMA  |    

Çörəyimizə gizli qatılan - Xərçəng yaradan 3 maddə

Çörək və bulka nə qədər yumşaq, qabarıq, havalı və iştahlı görünürsə, bir o qədər zərərli ola bilər. Çünki un məmulatını bişəndə qabarıq və hündür saxlamaq üçün xüsusi maddə qatılır.


“Medicina” xəbər verir ki, Rusiyada hər il çörək un məmulatlarının tərkibi monitorinq edilir.

2023-cü ildə aparılan tədqiqatda 190 çörək nümunəsinin yalnız 5%-də təhlükəli semikarbazid və bromat olduğu müəyyən olunub.
Biotexnoloq, terapevt Tatyana Solnçeva semikarbazid, bromat kaliy, bromat kalsiumun una qabarıqlıq, elastiklik və hündürlük vermək üçün qatıldığını bildirib:

Məhz bu əlavələr Gömrük reqlamentində icazə verilən əlavələr siyahısına daxil edilməyib.

“Ekspertizalar göstərib ki, istahsalçılar aşağı keyfiyyətli undan normal məhsul almaq üçün bromat kaliy və digərlərini əlavə edir. Bu zaman yüksək keyfiyyətli undan hazırlanan bulka ilə bu bulkalar arasında heç bir fərq olmur. Hər ikisi qabarıq, ağ, yüngül olacaq.

Bromatlar çörəyin karkasını möhkəmlədir, ona yumşaqlıq, havalılıq verir. Belə məhsul həm ucuz başa gəlir, həm də çox satılır.

Sübut edilib ki, semikarbazid və bromatlar insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir.

Qida əlavələri cədvəlində bromat kalit E024 a, bromat kalsium isə E924b kimi qeyd olunur. Hər iki maddə kanserogendir, mədə, süd vəz, qalxanvari vəz, prostat xərçənginə səbəb ola bilər”.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            456 08.02.24 21:47