Çörəyimizə gizli qatılan - Xərçəng yaradan 3 maddə » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:23 Şəkidə ağır yol qəzası baş verib, xəsarət alanlar var  |     22:11 Lavrov: Qərblə hərbi qarşıdurmanın kəskin mərhələsi davam edir  |     22:03 Lerikdə uçqun zamanı bağlı qalan yol qismən açılıb - VİDEO  |     21:57 Azərbaycanda ötən il qeydə alınan QİÇS xəstələrinin sayı açıqlanıb  |     21:45 Şirvanda 6 ev və obyektdən oğurluq edən şəxs saxlanılıb  |     21:42 Dələduzluq etməkdə şübhəli bilinən şəxslər saxlanılıb  |     21:31 Azərbaycanda xizək alpinizmi üzrə ilk yaşanacaq  |     21:25 “Microsoft” “Windows 10”da bu versiyanı dəstəkləməyi dayandıracaq  |     21:17 Kiprdə ilk insanların nə vaxt məskunlaşdığını açıqlandı  |     21:12 Bazar gününə olan hava proqnozu  |     21:08 İndiyə qədər nə qədər ərazi mina və sursatlardan təmizlənib? - MN açıqladı  |     21:01 Azərbaycanda fantastik qiymətə avtomobil nömrələri satılır (VİDEO)  |     20:53 Mayın 22-dən 25-dək... - XƏBƏRDARLIQ  |     20:49 Sel suları Xaçmaz-Quba yolunda avtomobillərin hərəkətini çətinləşdirib  |     20:40 Türkiyə səfirliyi Qırğızıstandakı vətəndaşlarına xəbərdarlıq edib  |     20:26 Pakistanda yol qəzası baş verib, 14 nəfər ölüb  |     20:20 BMT-nin Baş katibi: Yaxın Şərqdə sülhə gedən yeganə yol İsrail və Fələstin dövlətinin yaradılmasından keçir  |     20:13 Rusiya XİN: Fransanın dənizaşırı ərazilərdəki siyasəti dalana dirənib  |     20:04 Türkiyənin İranla sərhədində hərbi maşın aşıb, 6-sı ağır olmaqla 11 nəfər yaralanıb  |     19:59 Azərbaycanın həndbol millisi Özbəkistandakı turnirdə üçüncü qələbəsini qazanıb  |    

Çörəyimizə gizli qatılan - Xərçəng yaradan 3 maddə

Çörək və bulka nə qədər yumşaq, qabarıq, havalı və iştahlı görünürsə, bir o qədər zərərli ola bilər. Çünki un məmulatını bişəndə qabarıq və hündür saxlamaq üçün xüsusi maddə qatılır.


“Medicina” xəbər verir ki, Rusiyada hər il çörək un məmulatlarının tərkibi monitorinq edilir.

2023-cü ildə aparılan tədqiqatda 190 çörək nümunəsinin yalnız 5%-də təhlükəli semikarbazid və bromat olduğu müəyyən olunub.
Biotexnoloq, terapevt Tatyana Solnçeva semikarbazid, bromat kaliy, bromat kalsiumun una qabarıqlıq, elastiklik və hündürlük vermək üçün qatıldığını bildirib:

Məhz bu əlavələr Gömrük reqlamentində icazə verilən əlavələr siyahısına daxil edilməyib.

“Ekspertizalar göstərib ki, istahsalçılar aşağı keyfiyyətli undan normal məhsul almaq üçün bromat kaliy və digərlərini əlavə edir. Bu zaman yüksək keyfiyyətli undan hazırlanan bulka ilə bu bulkalar arasında heç bir fərq olmur. Hər ikisi qabarıq, ağ, yüngül olacaq.

Bromatlar çörəyin karkasını möhkəmlədir, ona yumşaqlıq, havalılıq verir. Belə məhsul həm ucuz başa gəlir, həm də çox satılır.

Sübut edilib ki, semikarbazid və bromatlar insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir.

Qida əlavələri cədvəlində bromat kalit E024 a, bromat kalsium isə E924b kimi qeyd olunur. Hər iki maddə kanserogendir, mədə, süd vəz, qalxanvari vəz, prostat xərçənginə səbəb ola bilər”.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            486 08.02.24 21:47