Mojo.az Banner
15:09 Arzu Əliyeva Xanbulanın möhtəşəm görüntülərini paylaşdı - Video  |     15:04 Azərbaycanda icbari və könüllü tibbi sığorta birləşdirilə bilər  |     14:56 Tailandda daşqınlar: Ölənlərin sayı artdı  |     14:47 Ermənistanda hərbçilər özləri basdırdıqları minaya düşdülər  |     14:01 Fərdi təhsilə cəlb edilməyən sığınacaqdakı gənc qızla bağlı QƏRAR VERİLDİ - FOTO (Yenilənib)  |     13:27 KİV: Paşinyan daha Simonyana etibar etmir  |     13:09 Ankarada 154 işçi qidadan zəhərlənib: Dörd şübhəli saxlanılıb  |     13:08 Ermənistan XİN "3+3" formatında növbəti görüşün vaxtı və yeri barədə açıqlama yayıb  |     12:35 "Şamaxinka"da yeni layihənin icrasına BAŞLANILIR - Sıxlıq aradan qaldırılacaq (Video)  |     12:32 Azərbaycan UEFA əmsallar cədvəlində bir pillə geriləyib  |     12:31 İranda ard-arda üç zəlzələ baş verib  |     12:23 Azərbaycan neftinin qiyməti artıb  |     12:08 Borc aldığı tanışının boğazını kəsib öldürdü - Xırdalanda 20 manata görə qətl törədildi  |     12:06 Misli Premyer Liqası: XIII tura start verilir  |     12:04 Çin şirkəti süni intellektli eynəklər təqdim edib  |     12:03 Həbib Nurməhəmmədov Dubayda ayaqqabı mağazası açıb  |     12:02 Avtomobillərdə pultla idarə olunan şüşə örtüklərinin satışı qanunidir? - AÇIQLAMA (Video)  |     11:53 Kiberpolis kart tədürükçülərinə qarşı növbəti əməliyyat keçirdi - Video  |     11:51 Bakıda toy zamanı məşhur şadlıq evində yanğın oldu - Video  |     11:29 Daha 33 ailə doğma yurda qayıdır  |    
Left Banner
Right Banner

Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA

09.02.2024 12:00 2 922
Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA
Günəbaxan tumu demək olar ki, hər kəs tərəfindən sevilən məhsuldur. Bəziləri onlara qarşı daha diqqətli olmaq lazım olduğunu söyləyir, digərləri isə əksinə, onların daha çox faydasından danışır və mütləq hər gün bir ovuc tum çırtlamaq lazım olduğunu iddia edirlər.

Rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bu məsələyə aydınlıq gətirib.

Onun sözlərinə görə, günəbaxan toxumlarında kalorilərin çoxu yağlardan gəlir - 100 qram məhsula təxminən 56 qram.

“Çox görünür, amma əslində tum o qədər də zərərli deyil. Onların tərkibində qanda pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən, ürək və qan damarlarının sağlamlığına faydalı təsir göstərən yağlar var. Bununla belə, miqdara riayət etmək vacibdir. Əgər pəhriz ümumiyyətlə balanslaşdırılmışdırsa, kifayət qədər miqdarda tərəvəz və meyvələr, həmçinin yağsız protein mənbələri və yavaş karbohidratları ehtiva edirsə, o zaman təhlükəsiz tum miqdarı təxminən 30 qramdır ki, bu da təxminən iki-üç yemək qaşığıdır”, - deyə həkim qeyd edib.

Mütəxəssis standart tum paketində gündəlik kalori qəbulunun yarısı olduğunu deyərək, bunu bir dəfəyə istehlak etməməyə çağırıb.

“Bundan əlavə, başqa risklər də var. Tumların özləri o qədər də zərərli deyil. 100 qram çiy günəbaxan çırtlamaq kifayət qədər doyurucudur. Ancaq duzlu günəbaxan tumlarından danışanda vəziyyət dəyişir, ondan ayrılmaq həqiqətən çətindir. 30 qram qovrulmuş duzlu tumun tərkibində təxminən 160 mkq natrium var. Bu duzun gündəlik dəyərinin 8%-ni təşkil edir ki, bu da kifayət qədər çoxdur. Duzun uzun müddət istehlakı hipertoniya və digər ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Yetkinlər üçün duz qəbulunu gündə beş qrama qədər məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur”, - deyə həkim xəbərdarlıq edib.

O, sağlamlığa zərər vermədən tum istehlakı üçün duzsuz olanları seçmək və digər bitkilərin toxumları ilə əvəz etməyin daha yaxşı olduğunu deyib.

“Günəbaxan tumlarına çoxlu sağlam alternativlər var - balqabaq, kətan, küncüt, çia toxumları. Onları ovuc-ovuc yemək lazım deyil - müxtəlif yeməklərə, məsələn, salatlara, taxıllara, smuzilərə, yoqurtlara bir çimdik kifayətdir”, - deyə Yekaterina Kaşux sözlərini bitirib.

Mənbə: Pravda.ruскачать dle 11.3