Mojo.az Banner
18:33 "Food Factory"də tanışının kartından 15 500 manat oğurladı  |     18:17 Parlament prospektində yeni piyada keçidi istifadəyə verilib  |     18:04 Əməkdar artistə ağır itki  |     18:01 Sabiq komitə sədri direktor vəzifəsindən çıxarıldı  |     17:48 Mikayıl Cabbarov bu vəzifəyə yenidən seçildi  |     17:40 Yekaterinburq məhkəməsi Səfərov qardaşlarını həbsdə saxladı  |     17:33 10 il sonra qətlə görə tutulmuşdu - Hökm oxundu (FOTO)  |     17:18 Restoranda baytarlıq nəzarəti olmadan saxlanılan heyvanlar aidiyyəti üzrə təhvil verilib  |     17:06 Bu imtahan ödənişli olacaq - Baş nazirdən qərar  |     17:04 Çinlilər Azərbaycanda villadan 357 min manatlıq oğurluq edib  |     16:58 Şəhidlər xiyabanında qeyri-etik videolar çəkən əcnəbilər Azərbaycan xalqından üzr istəyiblər (Video)  |     16:07 Azərbaycan və Sloveniya birbaşa hava əlaqəsinin açılmasını müzakirə edirlər  |     16:02 Onlara 4000 manat məvacib veriləcək (SİYAHI)  |     15:57 Bu il yeni doğulan uşaqlara ən çox hansı adlar qoyulub?  |     15:56 Avropa çempionatı: Azərbaycanın daha iki boksçusu yarımfinala yüksəlib  |     15:42 Nikol Paşinyan: "Ermənilər və azərbaycanlılar arasında dialoq ritorikanı dəyişdirməyə yönəlib"  |     14:36 Abşeronda marketlərə qənim kəsilən şəxs SAXLANILDI - Video  |     14:29 Goranboyda çökən binanın sakinləri ilə bağı QƏRAR  |     14:12 Adolf Hitler Namibiya seçkilərində beşinci dəfə qalib gəldi  |     14:11 Bakıda xadimə işlədiyi evi qarət etdi  |    
Left Banner
Right Banner

Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA

09.02.2024 12:00 2 916
Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA
Günəbaxan tumu demək olar ki, hər kəs tərəfindən sevilən məhsuldur. Bəziləri onlara qarşı daha diqqətli olmaq lazım olduğunu söyləyir, digərləri isə əksinə, onların daha çox faydasından danışır və mütləq hər gün bir ovuc tum çırtlamaq lazım olduğunu iddia edirlər.

Rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bu məsələyə aydınlıq gətirib.

Onun sözlərinə görə, günəbaxan toxumlarında kalorilərin çoxu yağlardan gəlir - 100 qram məhsula təxminən 56 qram.

“Çox görünür, amma əslində tum o qədər də zərərli deyil. Onların tərkibində qanda pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən, ürək və qan damarlarının sağlamlığına faydalı təsir göstərən yağlar var. Bununla belə, miqdara riayət etmək vacibdir. Əgər pəhriz ümumiyyətlə balanslaşdırılmışdırsa, kifayət qədər miqdarda tərəvəz və meyvələr, həmçinin yağsız protein mənbələri və yavaş karbohidratları ehtiva edirsə, o zaman təhlükəsiz tum miqdarı təxminən 30 qramdır ki, bu da təxminən iki-üç yemək qaşığıdır”, - deyə həkim qeyd edib.

Mütəxəssis standart tum paketində gündəlik kalori qəbulunun yarısı olduğunu deyərək, bunu bir dəfəyə istehlak etməməyə çağırıb.

“Bundan əlavə, başqa risklər də var. Tumların özləri o qədər də zərərli deyil. 100 qram çiy günəbaxan çırtlamaq kifayət qədər doyurucudur. Ancaq duzlu günəbaxan tumlarından danışanda vəziyyət dəyişir, ondan ayrılmaq həqiqətən çətindir. 30 qram qovrulmuş duzlu tumun tərkibində təxminən 160 mkq natrium var. Bu duzun gündəlik dəyərinin 8%-ni təşkil edir ki, bu da kifayət qədər çoxdur. Duzun uzun müddət istehlakı hipertoniya və digər ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Yetkinlər üçün duz qəbulunu gündə beş qrama qədər məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur”, - deyə həkim xəbərdarlıq edib.

O, sağlamlığa zərər vermədən tum istehlakı üçün duzsuz olanları seçmək və digər bitkilərin toxumları ilə əvəz etməyin daha yaxşı olduğunu deyib.

“Günəbaxan tumlarına çoxlu sağlam alternativlər var - balqabaq, kətan, küncüt, çia toxumları. Onları ovuc-ovuc yemək lazım deyil - müxtəlif yeməklərə, məsələn, salatlara, taxıllara, smuzilərə, yoqurtlara bir çimdik kifayətdir”, - deyə Yekaterina Kaşux sözlərini bitirib.

Mənbə: Pravda.ruскачать dle 11.3