Mojo.az Banner
23:01 Tramp: "ABŞ artıq Ukrayna böhranında maliyyə cəhətdən iştirak etmir"  |     22:53 Süni intellektlə gəlir qazanmaq: Real fürsətlər və risklər  |     22:47 Bu ölkələr sərhədlərini açdı  |     22:38 Röya keçmiş əri ilə bağlı xahiş etdi  |     22:33 Macarıstanda arxeoloqlar Roma dövrünə aid daş sarkofaq tapıblar  |     22:27 Rayondan gələn arvadını otelə aparıb öldürmək istədi - Bakıda dəhşət saçan CİNAYƏT  |     22:19 “Günə 800 manat qazanırdıq” – Qumar quranlardan etiraf  |     22:14 Bu məşhur “iPhone” modeli köhnəldi – Şirkətlə əlaqələri tam kəsildi  |     22:07 Ukrayna XİN: "Rusiya tankerinə hücumla heç bir əlaqəmiz yoxdur"  |     22:00 Dörd manatlıq şirkət FHN-nin sifarişi ilə fərdi evlər tikəcək  |     21:52 "Zirə" "Neftçi"ni mübarizədən kənarlaşdırdı  |     21:47 Qəzzada daha bir jurnalist həlak oldu  |     21:41 Misirə vizanın qiyməti artıb  |     21:36 Rusiya Prezidenti: Avropa müharibəyə başlasa, bu dəqiqə döyüşməyə hazırıq  |     21:30 Ödənişli yolda quraşdırılan yeni radarlar hansı texniki göstəricilərə malikdir? - Video  |     21:12 Azərbaycanda daha 40 nəqliyyat vasitəsi özəlləşdirilib  |     20:54 Turistlər üçün dünyanın ən təmiz şəhərləri  |     20:45 "Bakı Metropoliteni" bəzi xidmətlərin ixtisaslaşmış şirkətlərə verildiyini açıqlayıb  |     20:41 Məşhur iranlı rejissor həbsxanaya göndərildi  |     20:36 Xırdalanda kişi namaza görə arvadını döyüb dişlərini sındırdı  |    
Left Banner
Right Banner

Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA

09.02.2024 12:00 2 946
Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA
Günəbaxan tumu demək olar ki, hər kəs tərəfindən sevilən məhsuldur. Bəziləri onlara qarşı daha diqqətli olmaq lazım olduğunu söyləyir, digərləri isə əksinə, onların daha çox faydasından danışır və mütləq hər gün bir ovuc tum çırtlamaq lazım olduğunu iddia edirlər.

Rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bu məsələyə aydınlıq gətirib.

Onun sözlərinə görə, günəbaxan toxumlarında kalorilərin çoxu yağlardan gəlir - 100 qram məhsula təxminən 56 qram.

“Çox görünür, amma əslində tum o qədər də zərərli deyil. Onların tərkibində qanda pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən, ürək və qan damarlarının sağlamlığına faydalı təsir göstərən yağlar var. Bununla belə, miqdara riayət etmək vacibdir. Əgər pəhriz ümumiyyətlə balanslaşdırılmışdırsa, kifayət qədər miqdarda tərəvəz və meyvələr, həmçinin yağsız protein mənbələri və yavaş karbohidratları ehtiva edirsə, o zaman təhlükəsiz tum miqdarı təxminən 30 qramdır ki, bu da təxminən iki-üç yemək qaşığıdır”, - deyə həkim qeyd edib.

Mütəxəssis standart tum paketində gündəlik kalori qəbulunun yarısı olduğunu deyərək, bunu bir dəfəyə istehlak etməməyə çağırıb.

“Bundan əlavə, başqa risklər də var. Tumların özləri o qədər də zərərli deyil. 100 qram çiy günəbaxan çırtlamaq kifayət qədər doyurucudur. Ancaq duzlu günəbaxan tumlarından danışanda vəziyyət dəyişir, ondan ayrılmaq həqiqətən çətindir. 30 qram qovrulmuş duzlu tumun tərkibində təxminən 160 mkq natrium var. Bu duzun gündəlik dəyərinin 8%-ni təşkil edir ki, bu da kifayət qədər çoxdur. Duzun uzun müddət istehlakı hipertoniya və digər ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Yetkinlər üçün duz qəbulunu gündə beş qrama qədər məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur”, - deyə həkim xəbərdarlıq edib.

O, sağlamlığa zərər vermədən tum istehlakı üçün duzsuz olanları seçmək və digər bitkilərin toxumları ilə əvəz etməyin daha yaxşı olduğunu deyib.

“Günəbaxan tumlarına çoxlu sağlam alternativlər var - balqabaq, kətan, küncüt, çia toxumları. Onları ovuc-ovuc yemək lazım deyil - müxtəlif yeməklərə, məsələn, salatlara, taxıllara, smuzilərə, yoqurtlara bir çimdik kifayətdir”, - deyə Yekaterina Kaşux sözlərini bitirib.

Mənbə: Pravda.ruскачать dle 11.3