Mojo.az Banner
12:55 Azərbaycanda 10 ayda büdcədən 280 milyon manata yaxın vəsait geri qaytarılıb  |     12:30 İstanbulda turistlərin zəhərlənməsi ilə bağlı istintaq davam edir: Saxlanılanların sayı artdı  |     12:22 Abşeronda şirniyyat sexində bədbəxt hadisə: Kişi əlini itirdi  |     12:17 "Euronews": Azərbaycanın Mərkəzi Asiya ölkələri ilə münasibətləri strateji tərəfdaşlıq səviyyəsinə qalxır  |     11:24 DSX-nin baş çavuşu ürək çatışmazlığından yox, koronavirusdan vəfat edibmiş  |     11:16 Azərbaycanda boşanmaların ən çox və ən az olduğu iqtisadi rayonlar  |     23:01 Əhali restoran və kafelərdə nə qədər pul xərcləyib?  |     22:54 Tramp BBC-ni məhkəməyə verəcək  |     22:45 Qanunsuz silah-sursatla bağlı 11 fakt müəyyənləşib  |     22:32 Daşkənddə binalar üzərində Azərbaycan bayrağı proyeksiya olunub  |     22:25 Nizami rayonunda çoxmərtəbəli yaşayış binasında YANĞIN (Video)  |     22:17 Sosial şəbəkələrdə qadınları şantaj edənləri hansı cəza gözləyir? - Video  |     22:04 Şəkidə sahibsiz it iki nəfərə hücum etdi  |     22:02 Azərbaycan bentonit istehsalını 37 %-dən çox artırıb  |     22:00 Təhsilə ayrılan maliyyə yetərlidirmi?  |     21:38 Dələduzluğa görə axtarışda olan 10 nəfər saxlanıldı  |     21:37 Şəkidə 50 yaşlı kişi qətlə yetirildi  |     21:24 İndoneziyada torpaq sürüşməsi: 10-dan çox ölü, itkin düşənlər var  |     21:06 Qusarçay məcrasını dəyişib, evlər təhlükə altında qalıb  |     20:57 Fransa Rusiyanın Ukraynaya zərbələri zamanı Azərbaycan səfirliyinin zərər görməsini pisləyib  |    
Left Banner
Right Banner

Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA

09.02.2024 12:00 2 877
Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA
Günəbaxan tumu demək olar ki, hər kəs tərəfindən sevilən məhsuldur. Bəziləri onlara qarşı daha diqqətli olmaq lazım olduğunu söyləyir, digərləri isə əksinə, onların daha çox faydasından danışır və mütləq hər gün bir ovuc tum çırtlamaq lazım olduğunu iddia edirlər.

Rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bu məsələyə aydınlıq gətirib.

Onun sözlərinə görə, günəbaxan toxumlarında kalorilərin çoxu yağlardan gəlir - 100 qram məhsula təxminən 56 qram.

“Çox görünür, amma əslində tum o qədər də zərərli deyil. Onların tərkibində qanda pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən, ürək və qan damarlarının sağlamlığına faydalı təsir göstərən yağlar var. Bununla belə, miqdara riayət etmək vacibdir. Əgər pəhriz ümumiyyətlə balanslaşdırılmışdırsa, kifayət qədər miqdarda tərəvəz və meyvələr, həmçinin yağsız protein mənbələri və yavaş karbohidratları ehtiva edirsə, o zaman təhlükəsiz tum miqdarı təxminən 30 qramdır ki, bu da təxminən iki-üç yemək qaşığıdır”, - deyə həkim qeyd edib.

Mütəxəssis standart tum paketində gündəlik kalori qəbulunun yarısı olduğunu deyərək, bunu bir dəfəyə istehlak etməməyə çağırıb.

“Bundan əlavə, başqa risklər də var. Tumların özləri o qədər də zərərli deyil. 100 qram çiy günəbaxan çırtlamaq kifayət qədər doyurucudur. Ancaq duzlu günəbaxan tumlarından danışanda vəziyyət dəyişir, ondan ayrılmaq həqiqətən çətindir. 30 qram qovrulmuş duzlu tumun tərkibində təxminən 160 mkq natrium var. Bu duzun gündəlik dəyərinin 8%-ni təşkil edir ki, bu da kifayət qədər çoxdur. Duzun uzun müddət istehlakı hipertoniya və digər ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Yetkinlər üçün duz qəbulunu gündə beş qrama qədər məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur”, - deyə həkim xəbərdarlıq edib.

O, sağlamlığa zərər vermədən tum istehlakı üçün duzsuz olanları seçmək və digər bitkilərin toxumları ilə əvəz etməyin daha yaxşı olduğunu deyib.

“Günəbaxan tumlarına çoxlu sağlam alternativlər var - balqabaq, kətan, küncüt, çia toxumları. Onları ovuc-ovuc yemək lazım deyil - müxtəlif yeməklərə, məsələn, salatlara, taxıllara, smuzilərə, yoqurtlara bir çimdik kifayətdir”, - deyə Yekaterina Kaşux sözlərini bitirib.

Mənbə: Pravda.ruскачать dle 11.3