Mojo.az Banner
16:36 Prezidentdən müddətli həqiqi hərbi xidmətə çağırışla bağlı SƏRƏNCAM  |     16:25 Ramiz Mehdiyevin cinayət işində yeni DETALLAR  |     16:15 Pensiyaya daha tez çıxmaq istəyən qadınlara SEVİNDİRİCİ XƏBƏR  |     16:04 Məşhur reper 15 yaşlı qızın qətlində şübhəli bilinir  |     15:47 Bu küçədə avtomobillərin hərəkəti tam MƏHDUDLAŞDIRILACAQ  |     15:43 Nazir gələn il pensiyaların nə qədər artacağını açıqladı  |     15:34 Sabiq icra başçısının cəzaçəkmə yeri dəyişdirildi  |     15:00 "Onu tükəndirən atasının ondan imtina etdiyini öyrənməsi oldu" - 16 yaşlı Nurcanın son görüntüləri (Video)  |     14:58 İrandan Azərbaycana dronla 33 kq narkotik keçirilməsinin qarşısı alınıb  |     14:34 Sabah hava necə olacaq?  |     14:23 Pezeşkian paytaxtın Tehrandan köçürüləcəyini bəyan etdi  |     14:13 Avtomobil nömrələrində defis işarəsi ləğv edildi  |     13:54 Bakıda 27 yaşlı oğlanın kanalizasiyaya düşüb ölməsi ilə bağlı sahə rəisi məsuliyyətə cəlb edilib (Foto / Video)  |     13:41 Müəllimini aldadıb 355 min manatını ələ keçirdi - FOTO  |     13:39 Gələn il iki Günəş və iki Ay tutulması baş verəcək  |     13:34 Rəqsanə İsmayılova ev dustaqlığına necə buraxıldı?  |     13:32 Zal Yusifovun oğlu yenidən həbs edildi  |     13:30 Son istifadə tarixi olmayan məhsullar – SİYAHI  |     13:29 Bakıda qarlı havalara görə hazırlıq BAŞLADI  |     13:28 Gələn il fəsillər bu tarixlərdə əvəzlənəcək  |    
Left Banner
Right Banner

Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA

09.02.2024 12:00 2 889
Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA
Günəbaxan tumu demək olar ki, hər kəs tərəfindən sevilən məhsuldur. Bəziləri onlara qarşı daha diqqətli olmaq lazım olduğunu söyləyir, digərləri isə əksinə, onların daha çox faydasından danışır və mütləq hər gün bir ovuc tum çırtlamaq lazım olduğunu iddia edirlər.

Rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bu məsələyə aydınlıq gətirib.

Onun sözlərinə görə, günəbaxan toxumlarında kalorilərin çoxu yağlardan gəlir - 100 qram məhsula təxminən 56 qram.

“Çox görünür, amma əslində tum o qədər də zərərli deyil. Onların tərkibində qanda pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən, ürək və qan damarlarının sağlamlığına faydalı təsir göstərən yağlar var. Bununla belə, miqdara riayət etmək vacibdir. Əgər pəhriz ümumiyyətlə balanslaşdırılmışdırsa, kifayət qədər miqdarda tərəvəz və meyvələr, həmçinin yağsız protein mənbələri və yavaş karbohidratları ehtiva edirsə, o zaman təhlükəsiz tum miqdarı təxminən 30 qramdır ki, bu da təxminən iki-üç yemək qaşığıdır”, - deyə həkim qeyd edib.

Mütəxəssis standart tum paketində gündəlik kalori qəbulunun yarısı olduğunu deyərək, bunu bir dəfəyə istehlak etməməyə çağırıb.

“Bundan əlavə, başqa risklər də var. Tumların özləri o qədər də zərərli deyil. 100 qram çiy günəbaxan çırtlamaq kifayət qədər doyurucudur. Ancaq duzlu günəbaxan tumlarından danışanda vəziyyət dəyişir, ondan ayrılmaq həqiqətən çətindir. 30 qram qovrulmuş duzlu tumun tərkibində təxminən 160 mkq natrium var. Bu duzun gündəlik dəyərinin 8%-ni təşkil edir ki, bu da kifayət qədər çoxdur. Duzun uzun müddət istehlakı hipertoniya və digər ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Yetkinlər üçün duz qəbulunu gündə beş qrama qədər məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur”, - deyə həkim xəbərdarlıq edib.

O, sağlamlığa zərər vermədən tum istehlakı üçün duzsuz olanları seçmək və digər bitkilərin toxumları ilə əvəz etməyin daha yaxşı olduğunu deyib.

“Günəbaxan tumlarına çoxlu sağlam alternativlər var - balqabaq, kətan, küncüt, çia toxumları. Onları ovuc-ovuc yemək lazım deyil - müxtəlif yeməklərə, məsələn, salatlara, taxıllara, smuzilərə, yoqurtlara bir çimdik kifayətdir”, - deyə Yekaterina Kaşux sözlərini bitirib.

Mənbə: Pravda.ruскачать dle 11.3