Mojo.az Banner
20:42 Direktorların işə qəbulu zamanı üstünlük veriləcək namizədlər müəyyənləşib  |     20:19 Bakıda hündürmərtəbəli binada yanğın başlayıb  |     20:16 Sığınacaqdan itkin düşən qız tapıldı  |     20:04 Heydər Əliyev Fondu Lənkəran uşaq evini əsaslı yenidənqurmadan sonra istifadəyə verib - FOTO  |     19:33 Tural Sadıqlı, Orduxan Teymurxan, Qurban Məmmədov və digərlərinin cinayət işi üzrə məhkəmə iclası keçirilib  |     19:02 Ermənistan prezidenti: "Qarşılıqlı etimadın yaradılması İrəvan və Bakı arasında yekun sülh üçün vacibdir"  |     18:40 Azərbaycanda toy biznesi çöküş yaşayır: Nikahlar azalır, ənənələr dəyişir, bazar daralır  |     18:27 Diplomatik və xidməti pasportlar üçün viza tələbi yeddi ölkə ilə ləğv olunur  |     17:42 D-8 Media Forumunda Bakı Bəyannaməsi qəbul edilib  |     17:03 Azərbaycanda dövlət qeydiyyat nişanlarına yeni standart tətbiq OLUNACAQ?  |     16:54 Bakıda AYNA-nın xüsusi avtomobilləri sürücüləri CƏRİMƏLƏYİR (Video)  |     16:36 Faciə qurbanı olan ofisiantların adları - Ən gəncinin 18 yaşı var...  |     16:28 Planşet və velosiped oğurlayan şəxslər saxlanıldı  |     16:24 İlham Əliyev Vyetnamla təhlükəsizlik sahəsində sazişi TƏSDİQLƏDİ  |     16:10 Tokayev: "Qazaxıstan və Ermənistan strateji tərəfdaşlıq haqqında sənəd imzalayacaqlar"  |     15:59 Azərbaycandan Fransaya neft ixracı üç dəfə artıb  |     15:58 Qanunsuz onlayn qumar oyunlarında aktiv iştirak edənlərə qarşı ƏMƏLİYYATLAR: 20 nəfər cəzalandırıldı (Video)  |     15:37 Məşhur polkovnik faciəli şəkildə həyatını itirdi  |     15:35 Ofisiantların öldüyü hadisə ilə bağlı cinayət işi açıldı  |     13:47 Keçmiş məhkum narkotik vasitələrlə ələ keçdi  |    
Left Banner
Right Banner

Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA

09.02.2024 12:00 2 895
Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA
Günəbaxan tumu demək olar ki, hər kəs tərəfindən sevilən məhsuldur. Bəziləri onlara qarşı daha diqqətli olmaq lazım olduğunu söyləyir, digərləri isə əksinə, onların daha çox faydasından danışır və mütləq hər gün bir ovuc tum çırtlamaq lazım olduğunu iddia edirlər.

Rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bu məsələyə aydınlıq gətirib.

Onun sözlərinə görə, günəbaxan toxumlarında kalorilərin çoxu yağlardan gəlir - 100 qram məhsula təxminən 56 qram.

“Çox görünür, amma əslində tum o qədər də zərərli deyil. Onların tərkibində qanda pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən, ürək və qan damarlarının sağlamlığına faydalı təsir göstərən yağlar var. Bununla belə, miqdara riayət etmək vacibdir. Əgər pəhriz ümumiyyətlə balanslaşdırılmışdırsa, kifayət qədər miqdarda tərəvəz və meyvələr, həmçinin yağsız protein mənbələri və yavaş karbohidratları ehtiva edirsə, o zaman təhlükəsiz tum miqdarı təxminən 30 qramdır ki, bu da təxminən iki-üç yemək qaşığıdır”, - deyə həkim qeyd edib.

Mütəxəssis standart tum paketində gündəlik kalori qəbulunun yarısı olduğunu deyərək, bunu bir dəfəyə istehlak etməməyə çağırıb.

“Bundan əlavə, başqa risklər də var. Tumların özləri o qədər də zərərli deyil. 100 qram çiy günəbaxan çırtlamaq kifayət qədər doyurucudur. Ancaq duzlu günəbaxan tumlarından danışanda vəziyyət dəyişir, ondan ayrılmaq həqiqətən çətindir. 30 qram qovrulmuş duzlu tumun tərkibində təxminən 160 mkq natrium var. Bu duzun gündəlik dəyərinin 8%-ni təşkil edir ki, bu da kifayət qədər çoxdur. Duzun uzun müddət istehlakı hipertoniya və digər ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Yetkinlər üçün duz qəbulunu gündə beş qrama qədər məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur”, - deyə həkim xəbərdarlıq edib.

O, sağlamlığa zərər vermədən tum istehlakı üçün duzsuz olanları seçmək və digər bitkilərin toxumları ilə əvəz etməyin daha yaxşı olduğunu deyib.

“Günəbaxan tumlarına çoxlu sağlam alternativlər var - balqabaq, kətan, küncüt, çia toxumları. Onları ovuc-ovuc yemək lazım deyil - müxtəlif yeməklərə, məsələn, salatlara, taxıllara, smuzilərə, yoqurtlara bir çimdik kifayətdir”, - deyə Yekaterina Kaşux sözlərini bitirib.

Mənbə: Pravda.ruскачать dle 11.3