Qırmızı ət şəkərli diabet riskini 44% artırır » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
16:55 Bakıda üç nazirlikdən ƏMƏLİYYAT: Silah-sursatı götürüb, qumbaranı partlatdılar  |     15:54 Lavrov: “Azərbaycan tərəfi üçtərəfli razılaşmalardakı məsələlərin həllinin tərəfdarı olduğunu təsdiqləyir”  |     15:35 Gəncədə iki evdə yanğın olub  |     15:19 Milli parkda “tok”la ov edən şəxs saxlanıldı  |     15:09 Xankəndi-Bakı ultramarafonunun ikinci mərhələsinin qalibi müəyyənləşib - FOTO  |     15:07 “Azəriqaz”dan ödənişlərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ: Fasilə olacaq  |     15:05 İstirahət gününün HAVA PROQNOZU  |     14:56 Nazirlikdə qazinin çənəsini sındıran idmançıya hökm oxunub - VİDEO  |     14:52 Xankəndidə cəbbəxana aşkarlandı  |     14:50 Narkoman sürücü Bakıda insanların həyatını təhlükəyə atdı - VİDEO  |     14:48 Bakıda yuxuya dalan yeddi yaşlı uşaq valideynlərini təşvişə saldı - VİDEO  |     14:46 Göygölün dörd kəndində əməliyyat: Polislər xeyli silah-sursat aşkarladılar  |     14:37 Azərbaycan nefti bahalaşıb  |     14:21 Azərbaycanın BMT-yə üzv olmasından 32 il keçdi  |     14:20 Argentinada ölkənin yeganə xəbər agentliyi bağlanır  |     14:18 Yevlaxda qətl: Qadının əri könüllü təslim oldu  |     14:17 Dünya bazarında neft qiymətləri kəskin artıb  |     14:16 Neftçalada 30 yaşlı kişi intihar edib  |     14:12 Mask tanınmış şirkəti məhkəməyə verib  |     14:11 Dünyada piylənmədən əziyyət çəkən insanların sayı AÇIQLANDI: Şok rəqəm  |    

Qırmızı ət şəkərli diabet riskini 44% artırır

Honkonq Universitetinin mütəxəssisləri müəyyən ediblər ki, qırmızı ət yemək ürək-damar xəstəlikləri və şəkərli diabet riskini artıra bilər.

Tədqiqatçılar ABŞ, Avstraliya, Böyük Britaniya, Fransa, Almaniya, Çin, Yaponiya, Qərbi Afrika, Cənubi Koreya və Sinqapur da daxil olmaqla ölkələrdə yaşayan altı milyondan çox insanın iştirak etdiyi 70 tədqiqatın məlumatlarını araşdırıblar. Tədqiqatçıların məqsədi gündə əlavə olaraq 50 qram emal edilmiş qırmızı ət və gündə 100 qram emal edilməmiş qırmızı ət istehlakının təsirlərini öyrənmək idi.

Nəticələr belə idi: Ən azı 50 qram daha çox emal edilmiş qırmızı ət yeyən insanlarda ürək-damar xəstəliklərinə tutulma riski 26 faiz, 2-ci tip diabetə tutulma riski isə 44 faiz artıb.

İnsanların ənənəvi olaraq daha çox taxıl və tərəvəz yediyi şərq ölkələrində bu rəqəmlər, ümumiyyətlə, daha az olub. Belə ki, Şərq ölkələrində emal edilmiş qırmızı ət istehlak edərkən şəkərli diabetin inkişaf risk əmsalı 0,96, Qərb ölkələrində isə 1,51 olub. Şərqdə insult riski əmsalı 0,71, Qərbdə isə 1,13 olub.

Mənbə: Ramblerскачать dle 11.3







Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            228 13.10.23 13:37