Mojo.az Banner
23:01 Bölgələrdə işləyənlər nə qədər maaş alır? - CƏDVƏL  |     22:55 Aldadıb 200 manat borc aldı - Həbs olundu  |     22:50 Qəfildən dünyasını dəyişənlərin sayı artır, bəs səbəb nədir?  |     22:44 Azərbaycanda bayram günü otellərin dodaquçuqladan qiymətləri  |     22:37 Sosial şəbəkələr insanların psixikasına necə təsir edir? - "Meta"nın gizli araşdırması  |     22:32 Xankəndi, Ağdərə və Xocalıda nə qədər əhali məskunlaşıb?  |     22:25 Bakıda məhkəmənin həyətinə butulka atan şəxs saxlanıldı  |     22:19 62 minlik dələduzluqla həbs edilən qadın - Bəraət aldı  |     22:11 İşsizlərin tibbi sığortaya 16 manat ödəməsi məcburi deyil - Detallar açıqlandı  |     22:04 KİV: Fransa könüllü hərbi xidməti tətbiq edəcək  |     21:59 Daha bir məhsul bahalaşacaq - İqtisadçı açıqladı  |     21:51 Ermənistan KTMT-nin Bişkek sammitində iştirak etməyəcək  |     21:42 Arzu Əliyeva Milli İncəsənət Muzeyindən paylaşım edib - FOTO  |     21:36 Ramiz Mehdiyev vəkilindən imtina etdi  |     21:29 Zaqatalada ötən il evi yanan ailənin yenə mənzili YANDI  |     21:23 Leyla Əliyeva IDEA Heyvanlara Qayğı Mərkəzindən paylaşım edib - FOTO  |     21:15 Tovuzda toyda BIÇAQLANMA  |     21:10 Ağstafada qadın itkin düşüb - FOTO  |     21:02 Bakıda sifarişlə qurdurluq etməkdə təqsirləndirilən şəxslərə hökm oxunub  |     20:55 MDB liderlərinin qeyri-rəsmi sammitinin tarixi açıqlandı  |    
Left Banner
Right Banner

Postkovid sindromu zamanı hansı qidaları qəbul etmək olmaz?

21.09.2021 11:59 732
Postkovid sindromu zamanı hansı qidaları qəbul etmək olmaz?
Postkovid sindromu zamanı şəkər və yüksək qlisemik indeksi olan qidalar qəbul edilməməlidir.

Bunu rusiyalı həkim-dietoloq, professor Mixail Qinzburq deyib.

“Postkoid sindromu” - sağalandan sonra bir müddət davam edən simptomlar toplusudur. Postkovid əlamətləri arasında baş ağrısı, halsızlıq, yaddaşın pozulması və başqaları var.

Həkimin sözlərinə görə, bu sindrom bədəndə iltihablı aktivliyin artmasıdır, bu zaman soyuqdəymə əleyhinə pəhriz təsirlidir.

“Mümkünsə şəkər və yüksək qlisemik indeksi olan qidaları, yəni ələnmiş unu, kartofu, düyünü rasiondan çıxarmaq lazımdır. Həmçinin xurma, günəbaxan, qarğıdalı, soya yağı, marqarin, qırmızı ət və ondan olan məhsullar, kolbasalar, dərin emal məhsullarını”, - deyə mütəxəssis bildirib.

Həkim vurğulayıb ki, eyni zamanda yağ turşuları ilə zəngin qidaları dietaya əlavə etmək lazımdır.

“Omega-3” və yağ turşuları ilə zəngin qidaları artırırıq - bu yağlı dəniz balığı, kətan toxumu və zeytun yağıdır (“Omega-9”). Daha çox tərəvəz, giləmeyvə, göyərti və çox şirin olmayan meyvələr, şəkərsiz fermentləşdirilmiş süd məhsulları və kompleks karbohidratlar - qarabaşaq yarması, yulaf ezmesi, kəpək çörəyi əlavə edirik”, - deyə həkim qeyd edib.скачать dle 11.3