Mojo.az Banner
12:57 "Erməniyə 12 xal verməyimə peşman deyiləm" - Samirə Əfəndi (Video)  |     12:54 Zabitlərin dinc dövrdə həqiqi hərbi xidmət müddəti 6 ay azaldılır  |     12:53 128 min manatlıq dələduzluq edən şəxsə HÖKM OXUNDU  |     12:51 "Napoli" - "Qarabağ" oyunu təxirə salınır?  |     12:49 Bakıda ana üçgünlük körpəsini dənizə ataraq öldürdü  |     12:30 Qazaxıstan ilin sonuna qədər AZAL təyyarə qəzasının araşdırılması ilə bağlı məlumatları təqdim edəcək  |     12:13 Tovuz sakinini bıçaqlayan şəxs saxlanılıb  |     12:11 Bakıda evdən meyit tapıldı  |     12:10 Ağstafada ev yanıb  |     12:07 Azərbaycan neftinin qiyməti artıb  |     12:05 Cari ilin doqquz ayında ölkədə açılan iş yerlərinin 76 faizi Bakının payına düşür  |     11:57 UEFA Çempionlar Liqası: Əsas mərhələnin beşinci turuna start verilir  |     11:54 İndoneziya prezidenti düyü idxalını qadağan etdi  |     11:52 ABŞ-də soyğunçu 11 milyon dollarlıq kriptovalyuta oğurlayıb  |     11:50 "Binəqədi Park" MMC-dən vətəndaşa qarşı dələduzluq - Video  |     11:45 Burun əməliyyatına sağlam girib iflic olaraq çıxdı: Cərrah isə aparatın işləmədiyini deyir - Video  |     11:41 Abşeronda kəskin qaz qoxusunun səbəbi nədir? - "Azəriqaz"dan açıqlama (Video)  |     11:35 Bakıdakı maşın bazarı Ağdama KÖÇÜRÜLƏCƏK  |     11:33 Üç gün əvvəl itkin düşən keçmiş hərbçinin meyiti zibillikdə tapıldı  |     11:28 Yeni icra başçısı köməkçisini işdən çıxardı  |    
Left Banner
Right Banner

Postkovid sindromu zamanı hansı qidaları qəbul etmək olmaz?

21.09.2021 11:59 738
Postkovid sindromu zamanı hansı qidaları qəbul etmək olmaz?
Postkovid sindromu zamanı şəkər və yüksək qlisemik indeksi olan qidalar qəbul edilməməlidir.

Bunu rusiyalı həkim-dietoloq, professor Mixail Qinzburq deyib.

“Postkoid sindromu” - sağalandan sonra bir müddət davam edən simptomlar toplusudur. Postkovid əlamətləri arasında baş ağrısı, halsızlıq, yaddaşın pozulması və başqaları var.

Həkimin sözlərinə görə, bu sindrom bədəndə iltihablı aktivliyin artmasıdır, bu zaman soyuqdəymə əleyhinə pəhriz təsirlidir.

“Mümkünsə şəkər və yüksək qlisemik indeksi olan qidaları, yəni ələnmiş unu, kartofu, düyünü rasiondan çıxarmaq lazımdır. Həmçinin xurma, günəbaxan, qarğıdalı, soya yağı, marqarin, qırmızı ət və ondan olan məhsullar, kolbasalar, dərin emal məhsullarını”, - deyə mütəxəssis bildirib.

Həkim vurğulayıb ki, eyni zamanda yağ turşuları ilə zəngin qidaları dietaya əlavə etmək lazımdır.

“Omega-3” və yağ turşuları ilə zəngin qidaları artırırıq - bu yağlı dəniz balığı, kətan toxumu və zeytun yağıdır (“Omega-9”). Daha çox tərəvəz, giləmeyvə, göyərti və çox şirin olmayan meyvələr, şəkərsiz fermentləşdirilmiş süd məhsulları və kompleks karbohidratlar - qarabaşaq yarması, yulaf ezmesi, kəpək çörəyi əlavə edirik”, - deyə həkim qeyd edib.скачать dle 11.3