Mojo.az Banner
23:02 Taksi sürücüsü sükan arxasında yatdı – “Plan 150 manatdır” - VİDEO  |     22:57 Tramp "F-35" qırıcılarını Səudiyyə Ərəbistanına satmağa razılıq verdi  |     22:51 İş günü qısaldılacaq - Bu tarixdə  |     22:44 ADSEA-nın şirkəti avtomobil parkını genişləndirir - Milyonluq alqı-satqı  |     22:38 Agentlik haqsız rəqabətə yol verən 6 şirkətə qarşı tədbir gördü  |     22:30 İllər keçir, problem dəyişmir: Piratçılığın qarşısı necə alınacaq?  |     22:25 Bu ölkələr Azərbaycandan məhsul alır - SİYAHI  |     22:18 Bakıda bəzi parkinqlərdə yaranan ödəniş problem aradan qaldırıldı  |     22:10 3 milyard ildən qədim qayalarda həyat izləri tapıldı  |     22:04 Pasiyenti dişsiz qoyan məşhur stomotoloqla bağlı qərar verildi  |     21:56 Azərbaycanda urbanizasiya sürətlənir: Kəndlər niyə boşalır?  |     21:50 Prebiotiklər və probiotiklər: Fərq nədədir və hansısı bağırsaq üçün daha faydalıdır?  |     21:42 Cəfər Cabbarlının büstü bərpa ediləcək  |     21:37 Bakıda məşhur əyləncə mərkəzi müsadirə olundu  |     21:31 Hacıqabul gölü quruyub, yoxsa qurudulub?- Ekoloqdan açıqlama  |     21:23 "Məndən xəbərsiz adıma 3 şirkət açılıb, külli miqdarda vergi borcum yaranıb" - Video  |     21:17 30 min abonentin suyu kəsiləcək - XƏBƏRDALIQ  |     21:09 Bakıda tapança ilə gəzən şəxs həbs edilib: "Bu mənim hobbimdir..."  |     21:02 Azərbaycanın daha bir klubunun oyunları Yevlax şəhər stadionunda keçirilə bilər  |     20:51 İstanbulda hoteldə bir ailənin müəmmalı ölümü: İlkin hesabat açıqlandı  |    
Left Banner
Right Banner

Postkovid sindromu zamanı hansı qidaları qəbul etmək olmaz?

21.09.2021 11:59 699
Postkovid sindromu zamanı hansı qidaları qəbul etmək olmaz?
Postkovid sindromu zamanı şəkər və yüksək qlisemik indeksi olan qidalar qəbul edilməməlidir.

Bunu rusiyalı həkim-dietoloq, professor Mixail Qinzburq deyib.

“Postkoid sindromu” - sağalandan sonra bir müddət davam edən simptomlar toplusudur. Postkovid əlamətləri arasında baş ağrısı, halsızlıq, yaddaşın pozulması və başqaları var.

Həkimin sözlərinə görə, bu sindrom bədəndə iltihablı aktivliyin artmasıdır, bu zaman soyuqdəymə əleyhinə pəhriz təsirlidir.

“Mümkünsə şəkər və yüksək qlisemik indeksi olan qidaları, yəni ələnmiş unu, kartofu, düyünü rasiondan çıxarmaq lazımdır. Həmçinin xurma, günəbaxan, qarğıdalı, soya yağı, marqarin, qırmızı ət və ondan olan məhsullar, kolbasalar, dərin emal məhsullarını”, - deyə mütəxəssis bildirib.

Həkim vurğulayıb ki, eyni zamanda yağ turşuları ilə zəngin qidaları dietaya əlavə etmək lazımdır.

“Omega-3” və yağ turşuları ilə zəngin qidaları artırırıq - bu yağlı dəniz balığı, kətan toxumu və zeytun yağıdır (“Omega-9”). Daha çox tərəvəz, giləmeyvə, göyərti və çox şirin olmayan meyvələr, şəkərsiz fermentləşdirilmiş süd məhsulları və kompleks karbohidratlar - qarabaşaq yarması, yulaf ezmesi, kəpək çörəyi əlavə edirik”, - deyə həkim qeyd edib.скачать dle 11.3