Mojo.az Banner
23:07 “Napoli” və “Qarabağ”ın start heyətləri açıqlandı  |     22:58 Azərbaycan boksçusu Avropa çempionatının yarımfinalına vəsiqə qazanıb  |     22:25 Şəmkirdə qardaş bacısını bıçaqladı  |     21:58 Pərvanədən yeni doğulan körpənin DNT analizi istənilibmiş – Cinayətin DETALLARI  |     21:27 Goranboyda döşəməsi çökən bina söküləcək  |     21:16 TƏBİB stomatoloqların kütləvi şəkildə işdən çıxarılması iddialarına aydınlıq gətirib  |     21:12 İstanbulda hoteldə bir ailənin ölüm səbəbi bəlli oldu  |     21:05 Üç səhmdar cəmiyyətinin səhmləri satışa çıxarılacaq  |     20:58 Məktəbdə direktor müavini döyən şəxs cəzalandırıldı  |     20:53 Yaponiyada zəlzələ olub  |     20:47 Dieqo Maradonanın həyatı animasiya serialı olaraq ekranlaşdırılacaq  |     20:40 Trampın "sülh" sevdasının səbəbi bilindi: 300 milyard dollar... - "Foreign Policy" yazdı  |     20:40 Sabah Kəlbəcərə növbəti köç olacaq  |     20:35 Tailandda daşqınlar nəticəsində 13 nəfər ölüb, 13 dairədə təxliyə elan edilib  |     20:32 Gürcüstan 20 gündür Azərbaycan "TIR"larını gömrükdən buraxmır  |     20:28 Azərbaycan Vyetnamdan nar almağa başlayıb  |     20:25 Prezident Administrasiyasında iş vədi ilə dələduzluq: Qadın həbs edildi  |     20:22 "Araz-Naxçıvan" 2500, "Turan Tovuz" 5700 manat cərimələnib  |     20:20 6 kəndi birləşdirilən bələdiyyənin sədrinə "stop" qoyuldu  |     20:14 Filippin sahillərində 5,7 maqnitudalı zəlzələ baş verib  |    
Left Banner
Right Banner

Postkovid sindromu zamanı hansı qidaları qəbul etmək olmaz?

21.09.2021 11:59 744
Postkovid sindromu zamanı hansı qidaları qəbul etmək olmaz?
Postkovid sindromu zamanı şəkər və yüksək qlisemik indeksi olan qidalar qəbul edilməməlidir.

Bunu rusiyalı həkim-dietoloq, professor Mixail Qinzburq deyib.

“Postkoid sindromu” - sağalandan sonra bir müddət davam edən simptomlar toplusudur. Postkovid əlamətləri arasında baş ağrısı, halsızlıq, yaddaşın pozulması və başqaları var.

Həkimin sözlərinə görə, bu sindrom bədəndə iltihablı aktivliyin artmasıdır, bu zaman soyuqdəymə əleyhinə pəhriz təsirlidir.

“Mümkünsə şəkər və yüksək qlisemik indeksi olan qidaları, yəni ələnmiş unu, kartofu, düyünü rasiondan çıxarmaq lazımdır. Həmçinin xurma, günəbaxan, qarğıdalı, soya yağı, marqarin, qırmızı ət və ondan olan məhsullar, kolbasalar, dərin emal məhsullarını”, - deyə mütəxəssis bildirib.

Həkim vurğulayıb ki, eyni zamanda yağ turşuları ilə zəngin qidaları dietaya əlavə etmək lazımdır.

“Omega-3” və yağ turşuları ilə zəngin qidaları artırırıq - bu yağlı dəniz balığı, kətan toxumu və zeytun yağıdır (“Omega-9”). Daha çox tərəvəz, giləmeyvə, göyərti və çox şirin olmayan meyvələr, şəkərsiz fermentləşdirilmiş süd məhsulları və kompleks karbohidratlar - qarabaşaq yarması, yulaf ezmesi, kəpək çörəyi əlavə edirik”, - deyə həkim qeyd edib.скачать dle 11.3