Mojo.az Banner
14:23 Əməkdar müəllim Nadir Hüseynov QƏZADA ÖLÜB (Yenilənib)  |     14:08 AMB 3 BOKT-un vəzifəli şəxslərini cərimələyib  |     14:00 Mütəşəkkil dəstə üzvləri saxlanıldı - Video  |     13:57 Azərbaycanda hava limanında ƏMƏLİYYAT: Gəmi kapitanı və daha iki nəfər həbs edildilər  |     13:43 Sidneydə terror aktı törədən şəxs 59 maddə üzrə ittiham olunur  |     13:33 Bakıda 31 yaşlı qadın dəm qazından boğuldu  |     13:32 Naxçıvandan gələnlər Biləsuvar gömrük postunda saatlarla soyuqda gözləyirlər - NƏ BAŞ VERİR? (Video)  |     13:27 Əsgər ölümünə görə şərti məhkum edilən polkovnik təqaüdə göndərildi  |     12:43 Ombudsman: Əfv və amnistiya institutları humanizm prinsiplərinin hüquqi ifadəsidir  |     12:13 Rəqsanə boşanıb: "Hər şey bitib"  |     12:12 Polis Bibiheybətdə əməliyyat keçirdi: Saxlanılan var (Video)  |     12:07 46 yaşlı müəllim məktəbdə vəfat etdi  |     12:06 Arktikada temperatur rekord həddə çatıb  |     12:04 Tovuzda bir ailə dəm qazından zəhərləndi  |     12:03 Keçmiş məhkum həbsdən çıxdı, oğurluq edib narkotik aldı  |     12:02 Bu gün Müdafiə Sənayesi Nazirliyi işçilərinin peşə bayramıdır  |     12:01 TƏBİB-ə işə düzəltmək adı ilə 12 min manatlıq dələduzluq edən şəxsə hökm oxunub  |     12:00 Masazırda nöqsanlar aşkarlanmış mebel sexinin fəaliyyəti dayandırıldı (Video)  |     11:59 Nazirlər Kabineti yanacaqdoldurma və qaz təchizatı obyektləri ilə bağlı qərar verib  |     11:57 Azərbaycan neftinin qiyməti azalıb  |    
Left Banner
Right Banner

Postkovid sindromu zamanı hansı qidaları qəbul etmək olmaz?

21.09.2021 11:59 771
Postkovid sindromu zamanı hansı qidaları qəbul etmək olmaz?
Postkovid sindromu zamanı şəkər və yüksək qlisemik indeksi olan qidalar qəbul edilməməlidir.

Bunu rusiyalı həkim-dietoloq, professor Mixail Qinzburq deyib.

“Postkoid sindromu” - sağalandan sonra bir müddət davam edən simptomlar toplusudur. Postkovid əlamətləri arasında baş ağrısı, halsızlıq, yaddaşın pozulması və başqaları var.

Həkimin sözlərinə görə, bu sindrom bədəndə iltihablı aktivliyin artmasıdır, bu zaman soyuqdəymə əleyhinə pəhriz təsirlidir.

“Mümkünsə şəkər və yüksək qlisemik indeksi olan qidaları, yəni ələnmiş unu, kartofu, düyünü rasiondan çıxarmaq lazımdır. Həmçinin xurma, günəbaxan, qarğıdalı, soya yağı, marqarin, qırmızı ət və ondan olan məhsullar, kolbasalar, dərin emal məhsullarını”, - deyə mütəxəssis bildirib.

Həkim vurğulayıb ki, eyni zamanda yağ turşuları ilə zəngin qidaları dietaya əlavə etmək lazımdır.

“Omega-3” və yağ turşuları ilə zəngin qidaları artırırıq - bu yağlı dəniz balığı, kətan toxumu və zeytun yağıdır (“Omega-9”). Daha çox tərəvəz, giləmeyvə, göyərti və çox şirin olmayan meyvələr, şəkərsiz fermentləşdirilmiş süd məhsulları və kompleks karbohidratlar - qarabaşaq yarması, yulaf ezmesi, kəpək çörəyi əlavə edirik”, - deyə həkim qeyd edib.скачать dle 11.3