Mojo.az Banner
23:00 İslamiadada daha 4 medal  |     22:54 Gecə vaxtı oyuncaq silahla şadlıq evinin qarşısında qorxu yaratdı  |     22:45 İsti havalarla bağlı ölüm nisbəti kəskin artıb - BMT  |     22:40 Gəncədə 40 yaşlı qadın itkin düşdü  |     22:31 İşsizlikdən sığorta fondunun xərcləri artırılıb  |     22:24 Hakimi söydü, 4 oyunluq cəzalandı  |     22:16 Həkimlər həyəcan təbili çalır: Meymunçiçəyinin mutasiyaya uğramış ştamı Avropada yayılır  |     22:11 Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növünü hansıdır?  |     22:04 Tərkibində şirniyyatdan çox şəkər olan içkilər - Diyetoloqlar açıqladı  |     21:56 SPIO 14 aktyor və rejissoru nasistlərlə əlaqələrinə görə medallarından məhrum etdi  |     21:49 WSJ: Rubio Vaşinqtonun Ukrayna planını Aİ rəsmiləri ilə müzakirə edəcək  |     21:45 Bakıdakı sığınacaqda pəncərədən yıxılıb ölən 16 yaşlı qızla bağlı RƏSMİ AÇIQLAMA  |     21:29 İranın sabiq prezidentindən XƏBƏRDARLIQ: İslam Respublikası süqut edə bilər  |     21:24 Çin maşınlarında yeni QİYMƏT SİQNALI - Almaq istəyənlər üçün vacib xəbər!  |     21:19 Sumqayıtda mağazadan oğurluq edən şəxs saxlanıldı  |     21:13 Sabirabadda yas yerinə gedən şəxs xuliqanlıq etdi, həbs olundu  |     21:05 Sabah Bakıda D-8 Media Forumu keçiriləcək  |     20:59 İnsanlar pavilyonsuz dayanacaqlardan narazıdırlar: "Avtobus məhəl qoymur" - Video  |     20:58 Salyanda 15 min manatlıq dələduzluq  |     20:51 Dövlət hesabına verilən ipoteka kreditlərinin məbləği 3.7 milyard manata çatdı  |    
Left Banner
Right Banner

Postkovid sindromu zamanı hansı qidaları qəbul etmək olmaz?

21.09.2021 11:59 708
Postkovid sindromu zamanı hansı qidaları qəbul etmək olmaz?
Postkovid sindromu zamanı şəkər və yüksək qlisemik indeksi olan qidalar qəbul edilməməlidir.

Bunu rusiyalı həkim-dietoloq, professor Mixail Qinzburq deyib.

“Postkoid sindromu” - sağalandan sonra bir müddət davam edən simptomlar toplusudur. Postkovid əlamətləri arasında baş ağrısı, halsızlıq, yaddaşın pozulması və başqaları var.

Həkimin sözlərinə görə, bu sindrom bədəndə iltihablı aktivliyin artmasıdır, bu zaman soyuqdəymə əleyhinə pəhriz təsirlidir.

“Mümkünsə şəkər və yüksək qlisemik indeksi olan qidaları, yəni ələnmiş unu, kartofu, düyünü rasiondan çıxarmaq lazımdır. Həmçinin xurma, günəbaxan, qarğıdalı, soya yağı, marqarin, qırmızı ət və ondan olan məhsullar, kolbasalar, dərin emal məhsullarını”, - deyə mütəxəssis bildirib.

Həkim vurğulayıb ki, eyni zamanda yağ turşuları ilə zəngin qidaları dietaya əlavə etmək lazımdır.

“Omega-3” və yağ turşuları ilə zəngin qidaları artırırıq - bu yağlı dəniz balığı, kətan toxumu və zeytun yağıdır (“Omega-9”). Daha çox tərəvəz, giləmeyvə, göyərti və çox şirin olmayan meyvələr, şəkərsiz fermentləşdirilmiş süd məhsulları və kompleks karbohidratlar - qarabaşaq yarması, yulaf ezmesi, kəpək çörəyi əlavə edirik”, - deyə həkim qeyd edib.скачать dle 11.3