Mojo.az Banner
22:58 “Aygün Kazımova ilə illəri boşuna itirmişik”  |     22:50 Yanan binanın sakinlərinə kompensasiya verilib? - VİDEO  |     22:40 Bakıda oğul atasını öldürüb  |     22:20 Alen Delonun oğlu bacısının vəsiyyətnamədən çıxarılmasını istəyir  |     22:16 Xırdalanda avtomobil boruları zədələdi: Qaz təchizatı dayandırıldı  |     22:09 Bir il ərzində hər kəsi ələ keçirdi: Süni intellektin gizli təhlükəsi  |     22:00 TƏBİB-dən 14 yaşlı qızın ana olması ilə bağlı açıqlama  |     21:52 Albert Aqarunovun ailəsinə ağır itki  |     21:49 Leyla Əliyeva Səhiyyə Nazirliyi 5 saylı Uşaq Vərəm Sanatoriyasını ziyarət edib - FOTO  |     21:40 Məhkəmədə təqsirləndirilən şəxslərə son söz verilib - FOTO  |     21:32 Sığınacaqda tək, amma "Qarabağ"la bir yerdə: Kiçik qəlbin böyük sevgisi  |     21:20 Çox adam elə bilir ki, eyni xəstəlikdir, amma.. - Həkim fərqi açıqladı  |     21:12 Elçin Quliyev generalın oğluna vəzifə verildi  |     21:06 XİN: Macarıstan və Azərbaycan arasında əldə olunan razılaşmalar ikitərəfli əməkdaşlığı daha da gücləndirəcək  |     20:58 İncəsənət Gimnaziyasındakı vəziyyət valideynləri özündən çıxardı: "Musiqini onlayn keçmək olar?!"  |     20:47 Volodimir Zelenski: Mümkün ərazi həlli məsələsi referendum yolu ilə müəyyən edilməlidir  |     20:40 Paytaxtın bu ərazilərində qaz kəsiləcək - Xəbərdarlıq  |     20:32 Qadınların arxasınca fit çalan şəxs həbs edildi  |     20:25 Leyla Əliyeva Liv Bona Dea Hospitalında Sümük iliyi nəqli mərkəzinin açılışında iştirak edib - FOTO  |     20:13 Paşinyan İlham Əliyevə təşəkkür edib  |    
Left Banner
Right Banner

Xərçəngə tutulmamaq üçün 8 qidadan - İMTİNA ETMƏLİSİZ

01.03.2021 13:32 1 836
Xərçəngə tutulmamaq üçün 8 qidadan - İMTİNA ETMƏLİSİZ
Xərçəng xəstəliyinə səbəb olan məşhur amillərin arasında genetika, siqaret çəkmə, yanlış qidalanma, bəzi infeksiyalar, kimyəvi preparatlarla əlaqə, radioaktiv şüalanma və başqaları göstərilir.

Tədqiqatlar göstərir ki, onkoloji riski yüksəldən 2 əsas amil var: passiv həyat tərzi və pis qidalanma. Xərçəng xəstəliyinə tutulmaması üçün onkoloqlar xüsusilə aşağıdakı məhsullardan uzaq durmağı məsləhət görürlər.

1. Qənd halına salınmış şəkər və süni şirinləşdirici maddələr


Qənd halına salınmış şəkər yalnız insulinin səviyyəsini yüksəltmir, həm də xərçəng qəfəsləri üçün qidalandırıcıdır. Bu fakt elmə çoxdan məlumdur.

Hələ 1931-ci ildə tibb üzrə Nobel mükafatı laureatı Otto Varburq müəyyən etdi ki, şişlər şəkərlə qidalanır.


2. Emal edilmiş ət


Emal edilmiş ət adı altında fabrik ət məhsulları - sosiskalar, kolbasalar və s. nəzərdə tutulur. Havay Universiteti tərəfindən keçirilmiş tədqiqat göstərib ki, belə məhsullar mədəaltı vəzinin xərçənginin riskini 67 faiz yüksəldir.

Emal edilmiş ət özündə çoxlu kimyəvi preparat və konservantı saxlayır. Hisdə qurudulmuş ət xüsusilə zərərlidir, çünki o canına qətranları çəkir.


3. Süni böyüdülmüş balıq


Balığın süni yetişdirilməsi son dərəcə sıx şəraitdə balığın böyük miqdarının yetişdirilməsinə əsaslanır. Belə darısqal şəraitdə bakterial, virus və parazit epidemiyaların riski çox yüksəkdir, buna görə balığı antibiotiklər, pestisidlər və başqa kanserogen maddələrlə emal edirlər.


4. Turşuya qoyulmuş və hisdə qurudulmuş məhsullar


Adətən belə məhsullar yararlılıq müddətini uzadan nitrat tipli konservantları özündə saxlayır. Bu əlavələr zamanla insan orqanizmində yığılır. Yekunda onlar hüceyrə səviyyəsində parçalanmalara səbəb olaraq xərçəngə gətirib çıxarır.


5. Sintetik yağlar


Bu, saxlama müddətini artırmaq üçün tərkibi süni şəkildə dəyişdirilən sintetik məhsuldur. Tədqiqatlara görə, bu cür yağlar döş xərçənginə tutulma riskini iki dəfə artırır.


6. Kartof çipsləri.


Bu məşhur yemək sintetik yağlarda qızardılır və sonra bol-bol duzlanır. Bundan başqa, çipslər xolesterinin səviyyəsini yüksəldən trans-piyləri və qan təzyiqini yüksəldən natriumu özündə saxlayır, akrilamidin (həmçinin siqaretlərdə olan kanserogen maddə) maddəsini özündə saxlayır.


7. Mikrodalğalı sobada popkorn


Mikrodalğalı sobada popkorn rahat yemək olsa da, xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.


8. Təmizlənmiş ağ un

Təmizlənmiş un bütün qidalı xüsusiyyətlərindən məhrum olur../publika.az/скачать dle 11.3