Mojo.az Banner
19:09 Azərbaycanda genişzolaqlı internetin orta sürəti açıqlanıb  |     19:01 Bakı-Ağstafa-Bakı istiqamətində əlavə qatar reysləri təyin edilib  |     18:56 Sumqayıtda silah-sursat aşkarlanıb  |     18:50 Türkiyədə aralarında hərbçilərin də olduğu 22 nəfər FETÖ ilə əlaqədə şübhəli bilinərək saxlanılıb  |     18:42 Şamaxıda kişi dəm qazından boğularaq ölüb  |     18:37 Sumqayıtda dəmir yolundan 67 min manatlıq oğurluq olub  |     18:29 BMT: Süni intellektin inkişafı həddindən artıq muxtariyyətə malik silahların yaranmasına səbəb ola bilər  |     18:24 KİV: Britaniya NATO-nun köməyi olmadan "Prince of Wales" aviadaşıyıcısını istifadə edə bilməyəcək  |     18:15 İordan çayının qərb sahilində terror aktı törədildi: Ölən və xəsarət alanlar var  |     18:09 Sabah Sumqayıtın bəzi ərazilərində su olmayacaq  |     18:04 İnternet resurslarının fəaliyyətində yaranmış fasilə ilə bağlı Dövlət Xidməti açıqlama yaydı  |     17:48 Azərbaycan cüdoçuları Riqada keçirilən turnirdə dörd medal qazandılar  |     17:32 İnsult keçirən Əhməd Orucun EVİ QARƏT OLUNDU - Hamı xəstəxanada imiş (FOTO)  |     17:17 Məktəbli oğluna maşın verən ata HƏBS EDİLDİ  |     17:16 İki milli parkın hüquqi statusu müəyyənləşib  |     16:39 Dünyada, o cümlədən Azərbaycanda saytlara girişdə problem yaşanır  |     16:25 Arvadını xəyanətə görə döyən şəxs həbs edilib  |     16:23 Bakı metrosunda qatar relslərinə düşənlərin görüntüləri - Video  |     15:45 Ali Məhkəmə Bəxtiyar Hacıyev barəsində qərar verib  |     15:29 Azərbaycan və Ermənistan parlament nümayəndə heyətləri arasında görüş olub  |    
Left Banner
Right Banner

Xərçəngə tutulmamaq üçün 8 qidadan - İMTİNA ETMƏLİSİZ

01.03.2021 13:32 1 734
Xərçəngə tutulmamaq üçün 8 qidadan - İMTİNA ETMƏLİSİZ
Xərçəng xəstəliyinə səbəb olan məşhur amillərin arasında genetika, siqaret çəkmə, yanlış qidalanma, bəzi infeksiyalar, kimyəvi preparatlarla əlaqə, radioaktiv şüalanma və başqaları göstərilir.

Tədqiqatlar göstərir ki, onkoloji riski yüksəldən 2 əsas amil var: passiv həyat tərzi və pis qidalanma. Xərçəng xəstəliyinə tutulmaması üçün onkoloqlar xüsusilə aşağıdakı məhsullardan uzaq durmağı məsləhət görürlər.

1. Qənd halına salınmış şəkər və süni şirinləşdirici maddələr


Qənd halına salınmış şəkər yalnız insulinin səviyyəsini yüksəltmir, həm də xərçəng qəfəsləri üçün qidalandırıcıdır. Bu fakt elmə çoxdan məlumdur.

Hələ 1931-ci ildə tibb üzrə Nobel mükafatı laureatı Otto Varburq müəyyən etdi ki, şişlər şəkərlə qidalanır.


2. Emal edilmiş ət


Emal edilmiş ət adı altında fabrik ət məhsulları - sosiskalar, kolbasalar və s. nəzərdə tutulur. Havay Universiteti tərəfindən keçirilmiş tədqiqat göstərib ki, belə məhsullar mədəaltı vəzinin xərçənginin riskini 67 faiz yüksəldir.

Emal edilmiş ət özündə çoxlu kimyəvi preparat və konservantı saxlayır. Hisdə qurudulmuş ət xüsusilə zərərlidir, çünki o canına qətranları çəkir.


3. Süni böyüdülmüş balıq


Balığın süni yetişdirilməsi son dərəcə sıx şəraitdə balığın böyük miqdarının yetişdirilməsinə əsaslanır. Belə darısqal şəraitdə bakterial, virus və parazit epidemiyaların riski çox yüksəkdir, buna görə balığı antibiotiklər, pestisidlər və başqa kanserogen maddələrlə emal edirlər.


4. Turşuya qoyulmuş və hisdə qurudulmuş məhsullar


Adətən belə məhsullar yararlılıq müddətini uzadan nitrat tipli konservantları özündə saxlayır. Bu əlavələr zamanla insan orqanizmində yığılır. Yekunda onlar hüceyrə səviyyəsində parçalanmalara səbəb olaraq xərçəngə gətirib çıxarır.


5. Sintetik yağlar


Bu, saxlama müddətini artırmaq üçün tərkibi süni şəkildə dəyişdirilən sintetik məhsuldur. Tədqiqatlara görə, bu cür yağlar döş xərçənginə tutulma riskini iki dəfə artırır.


6. Kartof çipsləri.


Bu məşhur yemək sintetik yağlarda qızardılır və sonra bol-bol duzlanır. Bundan başqa, çipslər xolesterinin səviyyəsini yüksəldən trans-piyləri və qan təzyiqini yüksəldən natriumu özündə saxlayır, akrilamidin (həmçinin siqaretlərdə olan kanserogen maddə) maddəsini özündə saxlayır.


7. Mikrodalğalı sobada popkorn


Mikrodalğalı sobada popkorn rahat yemək olsa da, xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.


8. Təmizlənmiş ağ un

Təmizlənmiş un bütün qidalı xüsusiyyətlərindən məhrum olur../publika.az/скачать dle 11.3