Mojo.az Banner
23:01 Şabranda sürüşmə fəallaşıb, evlər təhlükə altındadır (Video)  |     22:55 Krım körpüsünü partladan ermənilər ömürlük həbs edildilər  |     22:50 Bu şəhərdə 42 milyon insan yaşayır  |     22:44 Yük maşınını geriyə sürərkən 75 yaşlı qadını vurub öldürdü  |     22:38 Alyaskada güclü zəlzələ oldu  |     22:30 16 manat sığorta ödənişi bütün işsizlərə aid deyil - Deputat açıqladı  |     22:25 Vəfat edən şəxsin pensiya kapitalı vərəsəyə veriləcək? - AÇIQLAMA  |     22:18 Abşeronda bu ərazilərdə metan qazı tapıldı, araşdırmalara başlanıldı  |     22:11 Ərdoğanla görüşən Papadan ilk açıqlama  |     22:04 Ukrayna səfirliyi Putinin Bişkek səfəri üçün "kamuflyaj" edildi - Video  |     21:58 "Tesla" strategiyasını dəyişir  |     21:53 Gəncə sakinlərini SEVİNDİRƏCƏK XƏBƏR  |     21:47 Kişilərdə ürək çatışmazlığı riskini 2,5 dəfə artıran səbəb açıqlandı  |     21:38 Sabiq icra başçısı oğlu ilə bağlı məhkəmədə ifadə verdi  |     21:32 Sakinlərin NƏZƏRİNƏ: Sabah bəzi ərazilərdə qaz olmayacaq  |     21:25 Leyla Əliyeva Lənkəran rayonuna səfərindən görüntülər paylaşdı - Video  |     21:20 Dərman vasitələrinin qiymətlərinin tənzimlənməsi qaydasında dəyişiklik edilib  |     21:17 "Barselona"nın futbolçusu iki həftə yaşıl meydanlardan kənarda qalacaq  |     21:14 Xəzəryanı ölkələr nərə balığının ovuna qoyulmuş qadağanı 2026-cı ilə qədər uzadıblar  |     21:11 Hindistandan Azərbaycana gətirilən bioloji aktiv qida məhsulunda uyğunsuzluq aşkarlanıb  |    
Left Banner
Right Banner

Xərçəngə tutulmamaq üçün 8 qidadan - İMTİNA ETMƏLİSİZ

01.03.2021 13:32 1 788
Xərçəngə tutulmamaq üçün 8 qidadan - İMTİNA ETMƏLİSİZ
Xərçəng xəstəliyinə səbəb olan məşhur amillərin arasında genetika, siqaret çəkmə, yanlış qidalanma, bəzi infeksiyalar, kimyəvi preparatlarla əlaqə, radioaktiv şüalanma və başqaları göstərilir.

Tədqiqatlar göstərir ki, onkoloji riski yüksəldən 2 əsas amil var: passiv həyat tərzi və pis qidalanma. Xərçəng xəstəliyinə tutulmaması üçün onkoloqlar xüsusilə aşağıdakı məhsullardan uzaq durmağı məsləhət görürlər.

1. Qənd halına salınmış şəkər və süni şirinləşdirici maddələr


Qənd halına salınmış şəkər yalnız insulinin səviyyəsini yüksəltmir, həm də xərçəng qəfəsləri üçün qidalandırıcıdır. Bu fakt elmə çoxdan məlumdur.

Hələ 1931-ci ildə tibb üzrə Nobel mükafatı laureatı Otto Varburq müəyyən etdi ki, şişlər şəkərlə qidalanır.


2. Emal edilmiş ət


Emal edilmiş ət adı altında fabrik ət məhsulları - sosiskalar, kolbasalar və s. nəzərdə tutulur. Havay Universiteti tərəfindən keçirilmiş tədqiqat göstərib ki, belə məhsullar mədəaltı vəzinin xərçənginin riskini 67 faiz yüksəldir.

Emal edilmiş ət özündə çoxlu kimyəvi preparat və konservantı saxlayır. Hisdə qurudulmuş ət xüsusilə zərərlidir, çünki o canına qətranları çəkir.


3. Süni böyüdülmüş balıq


Balığın süni yetişdirilməsi son dərəcə sıx şəraitdə balığın böyük miqdarının yetişdirilməsinə əsaslanır. Belə darısqal şəraitdə bakterial, virus və parazit epidemiyaların riski çox yüksəkdir, buna görə balığı antibiotiklər, pestisidlər və başqa kanserogen maddələrlə emal edirlər.


4. Turşuya qoyulmuş və hisdə qurudulmuş məhsullar


Adətən belə məhsullar yararlılıq müddətini uzadan nitrat tipli konservantları özündə saxlayır. Bu əlavələr zamanla insan orqanizmində yığılır. Yekunda onlar hüceyrə səviyyəsində parçalanmalara səbəb olaraq xərçəngə gətirib çıxarır.


5. Sintetik yağlar


Bu, saxlama müddətini artırmaq üçün tərkibi süni şəkildə dəyişdirilən sintetik məhsuldur. Tədqiqatlara görə, bu cür yağlar döş xərçənginə tutulma riskini iki dəfə artırır.


6. Kartof çipsləri.


Bu məşhur yemək sintetik yağlarda qızardılır və sonra bol-bol duzlanır. Bundan başqa, çipslər xolesterinin səviyyəsini yüksəldən trans-piyləri və qan təzyiqini yüksəldən natriumu özündə saxlayır, akrilamidin (həmçinin siqaretlərdə olan kanserogen maddə) maddəsini özündə saxlayır.


7. Mikrodalğalı sobada popkorn


Mikrodalğalı sobada popkorn rahat yemək olsa da, xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.


8. Təmizlənmiş ağ un

Təmizlənmiş un bütün qidalı xüsusiyyətlərindən məhrum olur../publika.az/скачать dle 11.3