Xərçəngə tutulmamaq üçün 8 qidadan - İMTİNA ETMƏLİSİZ » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
12:27 Ermənistanda din xadimləri arasında həbslər davam edir  |     12:17 On bir il əvvəl arvadını öldürdü: Həbsdən çıxıb onunla münasibətlərindən şübhələndiyi kişini qətlə yetirdi  |     12:05 Ramiz Mehdiyevin ailə bankı ciddi zərər görüb  |     11:59 Bakıda istixanada güclü yanğın  |     11:58 Yasamalda mənzildə meyit tapılıb  |     11:55 Zaur Baxşəliyev efirdə dediyi sözə görə məhkəməyə çağırıldı  |     11:54 Azərbaycan nefti ucuzlaşıb  |     11:53 Abşeron RİH-in rüşvətə görə həbs edilən əməkdaşının cəzası azaldıldı  |     11:52 Ronaldudan yeni rekord  |     11:51 Tikinti gedən binanın önündə park edilən avtomobillərə ciddi ziyan dəydi - Video  |     11:44 Qızıl almaq istəyənlərin NƏZƏRİNƏ: Saxta zinət əşyalarının dövriyyəsi ÇOXALIB - Video  |     11:41 Gələn ildən veriləcək faizsiz kreditlər kimlərə təqdim olunacaq? - Video  |     11:36 Azərbaycanda yaşa görə müavinət alanlara ŞAD XƏBƏR - Video  |     11:22 Xalq artisti Ramiz Quliyev VƏFAT ETDİ  |     11:20 Ramiz Mehdiyevi hansı cəza gözləyir?  |     11:18 Leyla və Arzu Əliyevalar Berlində sərgidə - Fotolar  |     11:11 Azərbaycanda sadələşdirilmiş verginin bəyannaməsini artıq öncədən doldurmaq mümkün olacaq  |     23:00 Rusiyada miqrantlar işdən azad olunur  |     22:52 Şəmkirdə "Niva" yanıb  |     22:47 Bakıda yarım milyonluq maşına görə 300 manat cərimə yazıldı  |    

Xərçəngə tutulmamaq üçün 8 qidadan - İMTİNA ETMƏLİSİZ

Xərçəng xəstəliyinə səbəb olan məşhur amillərin arasında genetika, siqaret çəkmə, yanlış qidalanma, bəzi infeksiyalar, kimyəvi preparatlarla əlaqə, radioaktiv şüalanma və başqaları göstərilir.

Tədqiqatlar göstərir ki, onkoloji riski yüksəldən 2 əsas amil var: passiv həyat tərzi və pis qidalanma. Xərçəng xəstəliyinə tutulmaması üçün onkoloqlar xüsusilə aşağıdakı məhsullardan uzaq durmağı məsləhət görürlər.

1. Qənd halına salınmış şəkər və süni şirinləşdirici maddələr


Qənd halına salınmış şəkər yalnız insulinin səviyyəsini yüksəltmir, həm də xərçəng qəfəsləri üçün qidalandırıcıdır. Bu fakt elmə çoxdan məlumdur.

Hələ 1931-ci ildə tibb üzrə Nobel mükafatı laureatı Otto Varburq müəyyən etdi ki, şişlər şəkərlə qidalanır.


2. Emal edilmiş ət


Emal edilmiş ət adı altında fabrik ət məhsulları - sosiskalar, kolbasalar və s. nəzərdə tutulur. Havay Universiteti tərəfindən keçirilmiş tədqiqat göstərib ki, belə məhsullar mədəaltı vəzinin xərçənginin riskini 67 faiz yüksəldir.

Emal edilmiş ət özündə çoxlu kimyəvi preparat və konservantı saxlayır. Hisdə qurudulmuş ət xüsusilə zərərlidir, çünki o canına qətranları çəkir.


3. Süni böyüdülmüş balıq


Balığın süni yetişdirilməsi son dərəcə sıx şəraitdə balığın böyük miqdarının yetişdirilməsinə əsaslanır. Belə darısqal şəraitdə bakterial, virus və parazit epidemiyaların riski çox yüksəkdir, buna görə balığı antibiotiklər, pestisidlər və başqa kanserogen maddələrlə emal edirlər.


4. Turşuya qoyulmuş və hisdə qurudulmuş məhsullar


Adətən belə məhsullar yararlılıq müddətini uzadan nitrat tipli konservantları özündə saxlayır. Bu əlavələr zamanla insan orqanizmində yığılır. Yekunda onlar hüceyrə səviyyəsində parçalanmalara səbəb olaraq xərçəngə gətirib çıxarır.


5. Sintetik yağlar


Bu, saxlama müddətini artırmaq üçün tərkibi süni şəkildə dəyişdirilən sintetik məhsuldur. Tədqiqatlara görə, bu cür yağlar döş xərçənginə tutulma riskini iki dəfə artırır.


6. Kartof çipsləri.


Bu məşhur yemək sintetik yağlarda qızardılır və sonra bol-bol duzlanır. Bundan başqa, çipslər xolesterinin səviyyəsini yüksəldən trans-piyləri və qan təzyiqini yüksəldən natriumu özündə saxlayır, akrilamidin (həmçinin siqaretlərdə olan kanserogen maddə) maddəsini özündə saxlayır.


7. Mikrodalğalı sobada popkorn


Mikrodalğalı sobada popkorn rahat yemək olsa da, xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.


8. Təmizlənmiş ağ un

Təmizlənmiş un bütün qidalı xüsusiyyətlərindən məhrum olur../publika.az/скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 677 01.03.21 13:32