Mojo.az Banner
22:54 Dönüş tarixləri bəlli oldu  |     22:47 Bu ölkədə “Bluetooth”a məhdudiyyətlər qoyuldu  |     22:40 Saakaşvili 3 il sonra həbsxanaya qaytarıldı  |     22:31 Şamaxıda ev yandı - VİDEO  |     22:24 “Neçə arvadınız var?” - Video  |     22:17 Türkiyə şəhidlərini qarşılayır - VİDEO  |     22:10 AFFA Əliyar Ağayevin səhv qərar qəbul etdiyini təsdiqlədi — VİDEO  |     22:03 Ukrayna Rusiya ilə danışıqları rəsmən dayandırıb  |     21:55 Azərbaycan 2026-cı ildə istehsalçılar üçün tarif güzəştlərini genişləndirməyi planlaşdırır  |     21:46 Qəzada həlak olan hərbçi xərçəng xəstəsinə donor olubmuş  |     21:39 Ermənistan-Azərbaycan sərhədində baş verən yanğın davam edir  |     21:30 Sumqayıtdan Bakıya gələcək yeni marşrutun dayanacaq məntəqələri - FOTOLAR  |     21:23 Türkiyə və Gürcüstan prezidentləri təyyarə qəzası ilə bağlı son durumu müzakirə ediblər  |     21:13 Sakinlər öz evlərinə hasarı aşaraq girməli olurlar  |     21:08 Muazzez Abacı ad günündə vəfat etdi  |     20:59 Azərbaycan karateçisi İslamiadanın qalibi oldu  |     20:32 Qardaşını qətlə yetirməkdə təqsirləndirilən Amin Nuri: "Narkotik istifadə etdiyi üçün öldürmüşəm"  |     19:59 Mqer Qriqoryan Şahin Mustafayevlə "Tramp marşrutu"nu müzakirə edib  |     19:45 Şəmkirdə yanacaqdoldurma məntəqəsində yanğın olub  |     19:23 Azərbaycanın kino sənayesində ikiillik inkişaf dinamikasının qorunması prioritet məsələdir  |    
Left Banner
Right Banner

Erkən qocalmaya səbəb olan qidalar

04.07.2020 19:38 1 622
Erkən qocalmaya səbəb olan qidalar
Rusiyanın qidalanma və biotexnologiyalar üzrə federal tədqiqat mərkəzinin "Sağlamlıq və idman qidalanması" məsləhət-diaqnostika mərkəzinin həkim-dietoloqu Tamara Pruntseva erkən qocalmaya gətirib-çıxaran qidaların adlarını açıqlayıb.

Median.Az
oxu.az-a istinadən bildirir ki, mütəxəssisin sözlərinə görə, çox emal olunmuş qida məhsullarının tərkibində ən azı beş əlavə olur.

Bunlar rəngləndiricilər, konservantlar, qatılaşdırıcılar, dad əlavələri və digərləridir. Belə qidalara sosislər, şirin qazlı sular, mağazada satılan yarımfabrikat kotletlər, şirniyyat, şirin və quru səhər yeməkləri, həmçinin, südlü desertlər aiddir.

"Adətən, emal olunmuş qida yeyən şəxlərin rasionunda zülal çatışmazlığı yaranır. Hamburgerin içindəki kotletdə, hisə verilmiş kolbasada və ya sosisdə az miqdarda zülal olur, əksinə, yağların və müxtəlif əlavələrin həcmi həddən çoxdur və bunlar məhsullara özünəməxsus dad verir", - deyə həkim bildirib.

Zülal çatışmazlığı isə, öz növbəsində, əzələ kütləsinin azalmasına səbəb olur və bəzən immun sistemin zəifləməsinə gətirib-çıxara bilər.скачать dle 11.3