Yüksək qan təzyiqi gözardı edilə bilməyən bir vəziyyətdir. Nəzarət olunmazsa, hipertoniya bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, buna görə də pəhrizinizi diqqətlə izləmək vacibdir.
Median.Az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, mozarella, feta və parmesan kimi pendirlərdə natrium əhəmiyyətli dərəcədə azdır. Qidada yüksək miqdarda natrium yüksək qan təzyiqinə, bədəndə mayenin tutulmasına kömək edə bilər, həmçinin ürək-damar və böyrək xəstəliklərinin inkişaf riskini artırır. Bununla belə, mozzarella kaliumla zəngindir, bu da natrium səviyyələrini tarazlaşdırmağa və qan damarlarının divarlarının rahatlamasına kömək edir.
Bundan əlavə, bu pendir zülal və kalsiumla zəngindir. Bu da onu istənilən qidaya sağlam bir əlavə edir.
Mozarellanın hər unsiyası gündəlik kalsium ehtiyacınızın 11%-ni təmin edir. Bu mühüm göstəricidir, çünki kalsium normal qan təzyiqinin saxlanmasında əsas rol oynayır.
ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamentinin (USDA) məlumatına görə, 100 qram tam südlü mozzarella 486 milliqram natrium ehtiva edir. Müqayisə üçün, eyni miqdarda feta 1140 milliqram ehtiva edir. Bununla belə, mütəxəssislər böyüklərə gündəlik natrium qəbulunu 2300 milliqramla məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir.
Amerika Ürək Assosiasiyası qeyd edir ki, artıq duz qan damarlarının daralmasına səbəb olur və bu, ürəyi daha çox işləməyə məcbur edir və bununla da qan təzyiqini artırır. Bu da öz növbəsində ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.
//lent.az