Mojo.az Banner
17:11 Kimlərə 13-cü maaş veriləcək?  |     17:05 Məhəmməd İslami: "Buna icazə verilməyəcək"  |     16:59 “Qarabağ” qışda yeni transfer edəcək? – Qurban Qurbanovdan AÇIQLAMA  |     16:54 "The Guardian": Bəşər Əsəd Moskvada rus dilini və oftalmologiyanı öyrənir  |     16:50 Tramp avropalıları qorxudur - Ukraynaya görə narahatdırlar  |     16:45 Vitaminlər sizi sağlam etmir - Hətta risk yarada bilər  |     16:39 Taleh Qaraşovun oğlu general oldu  |     16:34 Nə üçün Tahir İmanova pul yığılır? - ÖZÜNDƏN AÇIQLAMA  |     16:29 Bu yolda sürət həddi endirildi  |     16:28 Paşinyan seçkiləri gözləyir - Konstitusiya dəyişdiriləcək  |     16:20 Ağdamda azyaşlı velosipeddən yıxılaraq ölüb  |     16:11 Aİ Belarusa qarşı sanksiyaları genişləndirib  |     16:04 Sürücülük vəsiqəsi və digər vacib sənədlər YENİ QAYDADA veriləcək  |     15:52 Türkiyə Prezidenti: Naxçıvan Sazişi Türk dünyası üçün bir dönüş nöqtəsi idi  |     15:23 Azərbaycana ən çox kərə yağı İrandan gətirilir, Rusiyaya isə ən çox satılır  |     15:15 Azərbaycanla Əlcəzair arasında saziş TƏSDİQLƏNDİ  |     15:05 "Şəkili Yusif"lə birgə 173 milyonluq cinayət işində təqsirləndirilən şəxs: "Tövbə etmişəm"  |     14:26 Fövqəladə Hallar Nazirliyindən dəm qazı təhlükəsi ilə əlaqədar əhaliyə MÜRACİƏT (Video)  |     14:16 Qubada faciəli şəkildə ölən şəxs MÜƏLLİM İMİŞ  |     14:14 Biləcəridə yaşayış evinin bünövrəsi çökdü (Video)  |    
Left Banner
Right Banner

Pendir alarkən diqqətli olun – Agentlik xəbərdarlıq edir

22.07.2019 23:30 1 575
Pendir alarkən diqqətli olun – Agentlik xəbərdarlıq edir
Gündəlik qida rasionumuzda əsas yer tutan süd məhsullarından olan pendir insan orqanizmi üçün çox faydalıdır. Tərkibində zülal, yağ və digər bioloji fəal maddələr olan pendir, həmçinin A, B, D, E vitaminləri və kalsiumla zəngindir.

Median.Az-ın Sputnik Azərbaycan-a istinadən verdiyi xəbərinə görə, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi bununla bağlı maarifləndirici material hazırlayıb.

Pendir südün mayalanması ilə əldə olunan yüksək kalorili qida məhsuludur. Süd və süd məhsulları yüksək risk qrupuna aid olduğundan istehlakçılar pendir alarkən mütləq bəzi məqamlara diqqət yetirməlidirlər.

Pendir alarkən saxlanma şəraitinə, məhsulun orqanoleptik göstəricilərinə mütləq fikir verilməlidir. Çünki köhnə və keyfiyyətsiz pendir zəhərlənməyə səbəb ola bilər.

Satış şəbəkələrindən alınan pendirin qida dəyərini qoruması üçün saxlanma şərtlərinə əməl olunmalıdır. Belə ki, pendiri alıb evə gətirdikdə dərhal soyuducuya yerləşdirmək lazımdır. Soyuducuda olan pendirin bir qismini istifadə etdikdən sonra, qalan hissəni əmtəə keyfiyyətini qoruyub saxlaya bilməsi üçün öz suyunda saxlamaq tövsiyə olunur. Əgər pendirin suyunda hər hansı keyfiyyət dəyişikliyi müşahidə edilərsə, onu evdə hazırlanan duzlu su məhlulu ilə əvəz etmək olar.

Keyfiyyətli pendir sərtliyi və ağ rəngi ilə seçilir. Qablaşdırılmış ağ pendir qapağı açıldıqdan sonra da öz suyunda saxlanmalıdır. Gündəlik tələbata uyğun, lazımi miqdar götürüldükdən sonra bu pendirlər öz suyunda və ya strec sellofana bükülmüş şəkildə 5-7 gün müddətində saxlanıla bilər. Ağ pendirlər, adətən öz təzəliyini və keyfiyyətini 2 həftə saxlayır. Motal və ya holland pendirləri kimi sərt pendirlər isə, bir neçə həftə istehlak yararlılığını qoruyur.

Pendir seçimi edən istehlakçılar, ilk növbədə pendirin suyunun olub olmamasına, yəni pendirin öz suyunda saxlanılmasına diqqət etməlidirlər. Əgər pendir duzlu su içərisində saxlanılmayıbsa, bu onun xarab olmasını sürətləndirir. Pendirlər, adətən qaranlıqda, +2℃ - +4℃ temperatur şəraitində saxlanmalı və istehlakçı satış obyektində məhsulun həmin temperaturda saxlanıldığından əmin olmalıdır.

Əgər pendir vakuumlaşdırılmış qablaşmadadırsa, o zaman ağzı açılmadığı müddət ərzində təminatlı saxlanma müddəti 1 ildir. Mikroorqanizmlərlə asanlıqla çirklənmə ehtimalı olduğu üçün yaxşı olar ki, qablaşdırması açıldıqdan sonra məhsul ən qısa müddətdə istehlak edilsin. Eyni zamanda, pendir şüşə, metal və ya keramik materialdan olan qablarda saxlanılmalıdır.

Holland pendirində isə bir qədər fərqli saxlanma şəraitinə əməl edilməlidir. Belə ki, lazımi miqdar götürüldükdən sonra qalan hissəni strec paketlə hava keçməyəcək şəkildə bükmək lazımdır. Əgər məhsul hava ilə təmas edərsə, pendirdə xarabolma əlamətləri daha da sürətlənəcək.

Yadda saxlamaq lazımdır ki, ağ pendir və onun növlərində temperatur, motal və ya holland pendirlərində isə rütubətin optimallığı qorunmalıdır.

Qablaşdırılmış pendirin üzərində məhsulun əmtəə nişanı, istehsalçının adı və ünvanı, istehsal tarixi, məhsulun xalis çəkisi qeyd edilməlidir. Son istifadə tarixi başa çatmış pendir istehlak edilməməlidir.скачать dle 11.3