Qarpızı zəhərə çevirən nədir? - VİDEO » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:01 Xanım sərnişinə qarşı nəlayiq hərəkət edən daha bir taksi sürücüsü tutuldu  |     22:57 Bakıdakı yeni park belə olacaq (VİDEO)  |     22:50 Əməkdar artist dövlətin pulsuz təyin etdiyi dərmanı niyə 80 manata alır?  |     22:42 Məşhur tikinti şirkəti yarım milyon borca düşdü  |     22:36 Bu adalarda iki həftə ərzində 900-dən çox zəlzələ baş verib  |     22:29 "Golden Beach"də faciə: Cəryan vurub öldürdü  |     22:23 DGK Çin şirkətindən 3 milyonluq müşahidə avadanlığı alır  |     22:17 6 min manat müavinəti kimlər və necə ala bilər?  |     22:10 Konsul Bakıda saxlanılan Rusiya vətəndaşları ilə 3 saatlıq görüş keçirib  |     22:02 Arzu Əliyeva Leyla Əliyevanı təbrik etdi - VİDEO  |     21:55 Rusiyada iki azərbaycanlı kriminal avtoritet saxlanıldı - VİDEO  |     21:46 Ermənistan ordusunun azərbaycanlı əsirlərə işgəncələri barədə məhkəmədə ifadələr dinlənilib  |     21:38 Rusiya konsulu "Sputnik Azərbaycan"ın həbsdə olan redaksiya rəhbərliyi ilə görüşüb  |     21:33 Emin Ağalarov Rusiyadakı konsertinin təxirə salınmasının səbəbini izah edib  |     21:25 Rusiya turoperatorları Azərbaycandakı bu ölkədən olan turistlərdən şikayət almayıb  |     21:18 Ötən ay 17 aptekdə yoxlama aparılıb  |     21:13 Azərbaycanda iyun və iyul aylarının sərin keçməsinin səbəbi açıqlanıb  |     21:05 Beyləqanda 16 yaşlı oğlan kanalda batıb  |     21:02 "Sputnik Azərbaycan"ın beş əməkdaşı sərbəst buraxıldı  |     21:00 FHN küləkli hava şəraiti ilə bağlı əhaliyə müraciət edib  |    

Qarpızı zəhərə çevirən nədir? - VİDEO

İsti yay günlərinin əvəzolunmaz sərinlədicilərindən olan qarpızın artıq iki aya yaxındır satışı həyata keçirilir və alıcısı da kifayət qədərdir.

Median.Az
ARB TV-yə istinadən xəbər verir ki, istehlakçıların böyük əksəriyyəti aldığı qarpızın sadəcə qiymətinə, dadına və rənginə önəm verir, bu məhsulun tərkibi - zəhərləmə ehtimalı barədə isə çox az insan maraqlanır.

Sakin: "Əlimizlə sıxırıq, əgər o möhkəm şıkkıltı varsa, deməli yaxşıdır".

Sakin: "Vallah gözə yarı baxıram".

Bu məlumatsızlıq isə bəzi hallarda alıcıya baha başa gəlir. Mütəxəssislər deyir ki, qarpız alarkən onun rəngindən çox keyfiyyətinə önəm verilməlidir. Hətta məhsuldan istifadə etdikdə belə bəzi məqamlara xüsusi diqqət yetirilməlidir. Məsələn, qarpız kəsildikdə dərhal yeyilməli, qalan hissəsi isə hətta soyuducuda belə saxlanılmamalıdır. Çünki bu məhsul digər meyvə-tərəvəzlə müqayisədə daha çox zəhərlənməyə səbəb olur.

Adil Qeybulla: "Gübrələr verilir onların tez yetişdirilməsi üçün və bu gübrələrdə onların tərkibində komilyasiya yaradır, yəni onların verilmə dərəcəsi olmalıdır. Bir də qarpızın, yemişin vaxtından əvvəl yetişdirilməsi məqsədi ilə vurulan pesisitlər də öz işini görür. Qarpız kəsilərkən onun tərkibinə baxmaq lazımdır, içərisində çoxlu görünən ağ zoğlar varsa, onu yemək məqsədə uyğun deyil".

Mütəxəssislər deyir ki, məhsulun becərilməsi zamanı aqrotexniki qaydalara düzgün əməl edilərsə, yəni bitkiyə mineral gübrələr normadan artıq vurulmazsa məhsul heç bir halda zəhərlənməyə səbəb ola bilməz.

Ramiz Kərimov - Fermer: "Çoxlu gübrədən istifadə olunsa, yüksək dərəcədə dozada istifadə olunsa qarpızın keyfiyyətində müəyyən qədər problem yaradar".

İlqar Kərimov - Fermer: "Gübrədən çox istifadə edildiyində o hallar baş verə bilər, mən buradan bütün fermerlərə üz tutub deyirəm ki, gübrələrdən az istifadə edin, sadəcə yeri düzgün seçilsə məhsul bol olar, gübrəyə ehtiyac az olar".

Məlumata görə, mövsümün yeni başlamasına baxmayaraq artıq qarpızdan zəhərlənmə üzrə bir neçə hadisə qeydə alınıb.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 048 12.07.19 20:56