22:53 Azərbaycanlı tələbə Türkiyədə qəzada həlak oldu: Sürücü saxlanıldı  |     22:46 Tramp Venesuelaya zərbələrlə bağlı qərarını açıqladı  |     22:39 Paltaryuyan maşındakı sadə tənzimləmə enerji sərfini azaldır – Qəbz yarıbayarı düşür  |     22:30 "Sumqayıt"ın baş məşqçisi: "Basketbolçularımız bu gün qəhrəmanlıq göstərdilər"  |     22:23 Yaponlar arıqlamaq üçün xüsusi su istehsal ediblər  |     22:14 Qurban Qurbanov: "Hər rəqibə qarşı yaxşı hazırlaşmalıyıq"  |     22:05 8 saatlıq yuxu mifi: Harvard alimi izah etdi - Əslində insana nə qədər yatmaq lazımdır?  |     21:58 "ART Weekend" çərçivəsində "Püstə: canlı irs" performansı təqdim edilib  |     21:47 Slovakiya səfiri Azərbaycana təşəkkür edib  |     21:40 Suriya prezidenti vəzifəli şəxslərdən lüks avtomobillərin açarlarını tələb edib  |     21:30 Xəstə ilə kobud rəftar edən nevropatoloqa TÖHMƏT VERİLDİ  |     21:11 Ərdoğanın Zəfər paradında iştirak üçün Azərbaycana gəlməsi müzakirə olunur  |     20:56 36 yaşlı arvadının başını daşa vuraraq öldürmüşdü: Xüsusi amansızlıqla qətl törədən Rəşada HÖKM OXUNDU  |     20:48 Azərbaycan cüdoçusu Avropa çempionu oldu  |     20:38 "Dedi ki, kişilərlə danışırsan, bıçağı soxdu anasına" - Xaçmazdakı qətlin TƏFƏRRÜATI  |     20:15 "Sushi Club" bağlandı: Ciddi nöqsanlar aşkarlandı  |     20:07 Doğum azalır, narahatlıq artır: Müəllimlərin gələcəyi necə olacaq?  |     19:59 Hikmət Hacıyev: "Zəngəzur dəhlizi üzrə Naxçıvanda dəmir yolu infrastrukturuna beynəlxalq tərəfdaşlar cəlb olunacaq"  |     19:53 Rüşvət alan meşə gözətçisi həbs olundu  |     19:46 İsmayıllıda rayonun adı yazılmış memarlıq kompozisiyasının sökülməsinin səbəbi açıqlanıb  |    

Qarpızı zəhərə çevirən nədir? - VİDEO

İsti yay günlərinin əvəzolunmaz sərinlədicilərindən olan qarpızın artıq iki aya yaxındır satışı həyata keçirilir və alıcısı da kifayət qədərdir.

Median.Az
ARB TV-yə istinadən xəbər verir ki, istehlakçıların böyük əksəriyyəti aldığı qarpızın sadəcə qiymətinə, dadına və rənginə önəm verir, bu məhsulun tərkibi - zəhərləmə ehtimalı barədə isə çox az insan maraqlanır.

Sakin: "Əlimizlə sıxırıq, əgər o möhkəm şıkkıltı varsa, deməli yaxşıdır".

Sakin: "Vallah gözə yarı baxıram".

Bu məlumatsızlıq isə bəzi hallarda alıcıya baha başa gəlir. Mütəxəssislər deyir ki, qarpız alarkən onun rəngindən çox keyfiyyətinə önəm verilməlidir. Hətta məhsuldan istifadə etdikdə belə bəzi məqamlara xüsusi diqqət yetirilməlidir. Məsələn, qarpız kəsildikdə dərhal yeyilməli, qalan hissəsi isə hətta soyuducuda belə saxlanılmamalıdır. Çünki bu məhsul digər meyvə-tərəvəzlə müqayisədə daha çox zəhərlənməyə səbəb olur.

Adil Qeybulla: "Gübrələr verilir onların tez yetişdirilməsi üçün və bu gübrələrdə onların tərkibində komilyasiya yaradır, yəni onların verilmə dərəcəsi olmalıdır. Bir də qarpızın, yemişin vaxtından əvvəl yetişdirilməsi məqsədi ilə vurulan pesisitlər də öz işini görür. Qarpız kəsilərkən onun tərkibinə baxmaq lazımdır, içərisində çoxlu görünən ağ zoğlar varsa, onu yemək məqsədə uyğun deyil".

Mütəxəssislər deyir ki, məhsulun becərilməsi zamanı aqrotexniki qaydalara düzgün əməl edilərsə, yəni bitkiyə mineral gübrələr normadan artıq vurulmazsa məhsul heç bir halda zəhərlənməyə səbəb ola bilməz.

Ramiz Kərimov - Fermer: "Çoxlu gübrədən istifadə olunsa, yüksək dərəcədə dozada istifadə olunsa qarpızın keyfiyyətində müəyyən qədər problem yaradar".

İlqar Kərimov - Fermer: "Gübrədən çox istifadə edildiyində o hallar baş verə bilər, mən buradan bütün fermerlərə üz tutub deyirəm ki, gübrələrdən az istifadə edin, sadəcə yeri düzgün seçilsə məhsul bol olar, gübrəyə ehtiyac az olar".

Məlumata görə, mövsümün yeni başlamasına baxmayaraq artıq qarpızdan zəhərlənmə üzrə bir neçə hadisə qeydə alınıb.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 108 12.07.19 20:56