Çörəklə bağlı vacib açıqlama - RƏSMİ » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
16:59 Mikayıl Cabbarov: "Azərbaycanda qeyri-ənənəvi neft yatağı kəşf edilə bilər"  |     16:52 Əli Əsədov: "2027-2030-cu illəri əhatə edəcək yeni strategiya hazırlanır"  |     16:05 "Minsk Qrupunun ləğvi barədə 1 sentyabrda qərarın qəbulu gözlənilir" - Nazir  |     16:04 Mehriban Əliyeva ailə üzvlərinin əhatəsində - FOTO  |     16:02 Əli Əsədov: "Azərbaycanın təşəbbüskarı olduğu sülh ABŞ prezidentinin iştirakı ilə rəsmiləşdi"  |     16:00 Nazirlər Kabinetində Prezidentin Vaşinqton səfəri ilə bağlı xüsusi iclas keçirilir  |     15:45 Eldar Əzizov müşavirə keçirdi - Tapşırıqlar verdi  |     15:30 Lisey və gimnaziyalarda II mərhələ seçimlərinə start verilir  |     13:53 Psixoloji problemləri olan yeniyetmə onu təhqir edən azyaşlı qonşusunu döydü  |     13:21 İrandan Azərbaycana altı kiloqram narkotikin keçirilməsinin qarşısı alınıb  |     13:09 Bakıda qızıl-zinət əşyaları və mobil telefonlar oğurlayanlar tutuldu  |     12:49 Azərbaycanda təhsil alan xarici tələbələrin sayı artıb  |     12:48 Günəşdə ikinci ən böyük partlayış baş verib  |     12:31 Ötən il Azərbaycanda övladlığa götürülən uşaqların sayında artım qeydə alınıb  |     12:29 BMT: "Pakistanda 10 gün ərzində daşqınlar nəticəsində 400 nəfər ölüb"  |     12:27 Bakıda ƏMƏLİYYAT: Səkkiz nəfər 44 kiloqram narkotiklə ələ keçdi - Video  |     12:25 Nənəsinin evində əxlaqsızlıq yuvası təşkil edən qadınla bağlı QƏRAR  |     12:23 "Sədərək" Ticarət Mərkəzindəki yanğınla bağlı CİNAYƏT İŞİ açılıb  |     12:22 Xidmətdən boyun qaçıran erməni hərbçi özünə güllə xəsarəti yetirib  |     12:21 "Bitcoin"in qiyməti iyulun əvvəlindən bəri ilk dəfə 110 min dollardan aşağı düşüb  |    

Çörəklə bağlı vacib açıqlama - RƏSMİ

Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) satışa çıxarılan bəzi çörəklərin xəmirinin tərkibinə qlüten adlı maddənin əlavə edilməsinə münasibət bildirib.

Median.Az
-ın məlumatına görə, AQTA-dan Trend-in sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, qlüten dənli bitkilərdə, xüsusilə də buğdanın tərkibində olan elastik protein qrupundan olan zülaldır.

Qida məhsullarının tərkibində istifadə etmək üçün heyvan mənşəli jelatinin ən əhəmiyyətli alternativi hesab edilir. Dad, qoxu və ləzzət baxımından xoşagələn, iqtisadi baxımdan isə qənaətlidir.

Buğda, çovdar, arpa, yulaf kimi dənli bitkilərin çoxunun tərkibində olan qlüten daha çox çörək hazırlayarkən istifadə olunur.

Agentlikdən bildirilib ki, qlüten bitki mənşəli olduğundan insan orqanizminə faydalıdır. Əksər insanlarda qlüten mədə-bağırsaq tərəfindən asanlıqla mənimsənilir.

Lakin bəzi insanlarda qlütenə qarşı həssaslıq müşahidə edilir. Belə insanlara çölyak xəstəliyi diaqnozu qoyulur və absorbsiya pozuntuları ilə müşayət olunur:

"Yəni qidalanarkən qəbul olunan qida elementləri bağırsaqlar tərəfindən mənimsənilmir. Nəticədə orqanizmin immun sistemi zəifləyir, bir sıra xəstəliklərin yaranmasına və xroniki hala keçməsinə səbəb olur.

Bundan başqa qlütenə qarşı həssaslıq göstərən orqanizmlərdə şişkinlik, qəbizlik, inkişafdan qalma, bir sıra dəri xəstəlikləri, yorğunluq müşahidə olunur”.

Qeyd edək ki, sosial şəbəkələrdə yayılan məlumatlara görə, Bakının bəzi marketlərində 9 manat 80 qəpiyə və 8 manat 90 qəpiyə üzərinə "qlütensiz çörəklər" satılır. Adi çörəkdən fərqlənməyən bu çörəklərin məhz qlütenə görə baha satıldığı deyilir.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 509 22.01.19 13:41