Mojo.az Banner
22:58 “Aygün Kazımova ilə illəri boşuna itirmişik”  |     22:50 Yanan binanın sakinlərinə kompensasiya verilib? - VİDEO  |     22:40 Bakıda oğul atasını öldürüb  |     22:20 Alen Delonun oğlu bacısının vəsiyyətnamədən çıxarılmasını istəyir  |     22:16 Xırdalanda avtomobil boruları zədələdi: Qaz təchizatı dayandırıldı  |     22:09 Bir il ərzində hər kəsi ələ keçirdi: Süni intellektin gizli təhlükəsi  |     22:00 TƏBİB-dən 14 yaşlı qızın ana olması ilə bağlı açıqlama  |     21:52 Albert Aqarunovun ailəsinə ağır itki  |     21:49 Leyla Əliyeva Səhiyyə Nazirliyi 5 saylı Uşaq Vərəm Sanatoriyasını ziyarət edib - FOTO  |     21:40 Məhkəmədə təqsirləndirilən şəxslərə son söz verilib - FOTO  |     21:32 Sığınacaqda tək, amma "Qarabağ"la bir yerdə: Kiçik qəlbin böyük sevgisi  |     21:20 Çox adam elə bilir ki, eyni xəstəlikdir, amma.. - Həkim fərqi açıqladı  |     21:12 Elçin Quliyev generalın oğluna vəzifə verildi  |     21:06 XİN: Macarıstan və Azərbaycan arasında əldə olunan razılaşmalar ikitərəfli əməkdaşlığı daha da gücləndirəcək  |     20:58 İncəsənət Gimnaziyasındakı vəziyyət valideynləri özündən çıxardı: "Musiqini onlayn keçmək olar?!"  |     20:47 Volodimir Zelenski: Mümkün ərazi həlli məsələsi referendum yolu ilə müəyyən edilməlidir  |     20:40 Paytaxtın bu ərazilərində qaz kəsiləcək - Xəbərdarlıq  |     20:32 Qadınların arxasınca fit çalan şəxs həbs edildi  |     20:25 Leyla Əliyeva Liv Bona Dea Hospitalında Sümük iliyi nəqli mərkəzinin açılışında iştirak edib - FOTO  |     20:13 Paşinyan İlham Əliyevə təşəkkür edib  |    
Left Banner
Right Banner

"Yanan vaflilər"lə bağlı RƏSMİ AÇIQLAMA - VİDEO

16.01.2019 17:44 1 777
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi son günlər sosial şəbəkələrdə vaflinin yanmasını əks etdirən videolarla bağlı yayılan məlumatlara münasibət bildirib.

Median.Az
-in məlumatına görə, agentlikdən Trend-in sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, vaflinin yanması onun təhlükəli qida olmasının göstəricisi deyil.

Belə ki, vafli qidalı, yüкsək kalorili və asan həzm olunan çoхməsaməli, səthi şəbəkəli məmulatdır. Bəzəkli və içlikli vaflilərdə şokolad, qəhvə, meyvə-giləmeyvə yarımfabrikatları, qoz, badam, müхtəlif tamlı və ətirli maddələr istifadə edilir.

Vaflinin dad və quruluşuna təsir edən əsas komponentlərdən biri də yağdır:

"Yağlar vafliyə yumuşaqlıq verməklə yanaşı, xəmirin məsaməliliyini artırır.

Burada müxtəlif təsirlərə dözümlü qatı bitki yağlarından istifadə edilir. Yağ vaflinin tərkibində qluten və nişastanın birləşərək kütlə əmələ gətirməsinin qarşısını alaraq onu yumşaq və asan həzm olunan edir.

Həm tərkibində yeyinti yağları olması, həm vafli təbəqələri hazırlanarkən bişirilmə qablarının yağlanması, eyni zamanda mövcud CH (karbohidrat) qruplarının havanın oksigeni ilə asanlıqla reaksiyaya girməsi vaflinin yanmasına səbəb olur".

Agentlikdən qeyd edilib ki, ümumiyyətlə qida məhsullarının tərkibində yağlar olduğundan onların yanması tamamilə təbii haldır: "Məhsulun yanması onun təhlükəsizlik və ya keyfiyyət göstəricisi hesab oluna bilməz.

Qida məhsullarının keyfiyyəti və təhlükəsizliyini yalnız laborator müayinələr və analizlər vasitəsi ilə müəyyənləşdirmək mümkündür".скачать dle 11.3