Mojo.az Banner
14:15 Sabah bəzi yerlərə yağış və qar yağacaq  |     14:03 Müdafiə Nazirliyinin İstirahət Evinin sabiq rəisinin həbs müddəti uzadıldı  |     13:41 Bakı-Sumqayıt yolunda marşrut avtobusu yanır (Video)  |     13:13 Roma Papasının Azərbaycana səfəri gündəlikdədir  |     13:06 Son 10 ilin ən çox geomaqnit qasırğası qeydə alınıb  |     12:50 Ağcabədidə körpə doğuş zamanı tələf olub  |     12:44 İlham Əliyev Ağdamda 2-ci yaşayış kompleksinin açılışında iştirak edib  |     12:25 Gecə 3-də qonşusunun evinə qanunsuz girdi - Bu cəza verildi  |     12:14 İcra başçısı “TikTok”dakı videoya görə onu məhkəməyə verdi - 100 manat aldı  |     11:56 Azərbaycanda 230 min manata gəmi satılır  |     11:54 Yeni il tətilinin vaxtı dəqiqləşdi – RƏSMİ  |     11:51 Azərbaycandan qanunsuz insan orqanları alan ukraynalı qadın Polşada saxlanıldı  |     11:50 Abşeronda ikiaylıq körpə boğulub öldü  |     11:48 Dövlət Sərhəd Xidmətinin hərbçisi Türkiyədə vəfat etdi  |     11:46 Azərbaycandan külli miqdarda valyuta çıxaran şirkət cərimələndi  |     11:45 Saatlıda ər-arvad dəm qazından boğulub öldü  |     11:44 Qızılın qiyməti tarixi maksimumu yenilədi  |     11:42 Xaçmazda kişi evində yanaraq öldü  |     11:41 Arzu Əliyeva İlham Əliyevin doğum günü ilə əlaqədar paylaşım edib - FOTO  |     11:39 Bakı Bəyannaməsi BMT-nin rəsmi sənədi kimi dərc olunub (FOTO)  |    
Left Banner
Right Banner

Mikrodalğalı sobadakı yeməkdə nə baş verir? - Alimlər izah edir

30.10.2025 19:28 267
Mikrodalğalı sobadakı yeməkdə nə baş verir? - Alimlər izah edir
Mikrodalğalı soba yeməyi bişirməyin və ya qızdırmağın ən rahat yollarından biridir, lakin onun ətrafında çoxlu miflər mövcuddur. Üstəlik, bir çox insan belə hesab edir ki, bu cihaz qidanı "şüalandırır" və ya faydalı maddələri məhv edir. Alimlər isə bunun əksini sübut edib.

Bu barədə Median.Az xarici mediaya istinadla xəbər verir.

Mikrodalğalı soba içərisindəki maqnetron elektrik enerjisini elektromaqnit dalğalarına çevirir. Bu dalğalar əsasən su molekullarına təsir göstərir və onları vibrasiyaya məcbur edərək istilik əmələ gətirir. Beləliklə, yemək isinir və ya bişir.

Mütəxəssislər bildirir ki, mikrodalğalı dalğalar qidanı radioaktiv etmir, qidanın tərkibindəki vitaminlərin böyük hissəsi qorunub qalır — hətta bəzi hallarda daha yaxşı saxlanılır.

Yüksək rütubətli qidalar (məsələn, şorba, tərəvəz) daha tez qızır. Quru yeməklər uzun müddət saxlanılarsa quruyub sərtləşə bilər. Su buxara çevrildiyi üçün tərəvəzlər yumşalır, böyük ət parçaları isə bərabər isinməyə bilər. Ona görə qarışdırmaq tövsiyə olunur.

Tədqiqatlar göstərir ki, mikrodalğada bişirmə C vitamini və su­da həll olan digər vitaminləri qaynatma və ya qızartmaya nisbətən daha yaxşı qoruyur. Bunun səbəbi aşağı temperatur və qısa bişmə vaxtıdır. Bəzi hallarda isə antioksidantlar və həzmə müsbət təsir edən rezistent nişasta kimi faydalı maddələrin miqdarı artır.

Alimlərin yekunu sadədir: mikrodalğalı soba nə təhlükəlidir, nə də qidanı zərərli edir, düzgün istifadə edildiyi halda, o, qidaları daha sağlam şəkildə hazırlamağın yollarından biridir.
скачать dle 11.3