22:59 Arzu Əliyeva Qax rayonundan paylaşım edib  |     22:53 Kimlər məktəb direktoru ola biləcək? - Yeni qaydalar  |     22:45 NATO ölkələri ilk zərbə ilə Moskvanı yer üzündən silə bilər — Svitan  |     22:37 İslam Rzayev yüksək vəzifəli məmurun dayısı imiş  |     22:30 3 gün vaxt verildi - SÖKÜLƏCƏK  |     22:22 Balakənin deputatı icra başçısının həbsi haqqında DANIŞDI  |     22:15 TİKA sədri Hikmət Hacıyevlə görüşüb  |     22:09 "İstifadə olunan ətlərin baytarlıq sənədləri və sertifikatları mövcuddur" — AÇIQLAMA  |     22:00 "Valideynlər 17 yaşlı qızı çörək pulu tapsın deyə ərə verirlər"  |     21:52 "Seysmik gərginlik artıb, Azərbaycanda da risklər var” — Seysmoloq  |     21:47 Şirvanda yol qəzası: ölən və xəsarət alanlar var - FOTO  |     21:45 "Uşaqlar arasında yayılan rotavirus qıcolmaya qədər gətirib çıxara bilər" — AÇIQLAMA  |     21:37 Qadınlar hansı hallarda aliment ödəyirlər? — Vəkildən AÇIQLAMA  |     21:30 Nazirlik: Hərbi qulluqçuların pensiya təyinatı yeni qaydada aparılacaq  |     21:23 Bill Qeyts bəşəriyyəti məhv edəcək səbəbi açıqladı: İqlim deyil...  |     21:16 Azərbaycanda avtomobillərdə çipli nömrələr ləğv olunub - RƏSMİ  |     21:09 Dəfn olunan itkin-şəhidin anası: İndi rahat ölə bilərəm  |     20:58 Gürcüstanda keçmiş nazirin evində axtarış aparılıb, müavini saxlanılıb  |     20:50 Ukraynada hərbi vəziyyət və səfərbərliyin müddəti uzadıldı  |     20:41 Saray qəsəbəsində sürücülər arasında insident: biri həbs olundu  |    

Mikrodalğalı sobadakı yeməkdə nə baş verir? - Alimlər izah edir

Mikrodalğalı soba yeməyi bişirməyin və ya qızdırmağın ən rahat yollarından biridir, lakin onun ətrafında çoxlu miflər mövcuddur. Üstəlik, bir çox insan belə hesab edir ki, bu cihaz qidanı "şüalandırır" və ya faydalı maddələri məhv edir. Alimlər isə bunun əksini sübut edib.

Bu barədə Median.Az xarici mediaya istinadla xəbər verir.

Mikrodalğalı soba içərisindəki maqnetron elektrik enerjisini elektromaqnit dalğalarına çevirir. Bu dalğalar əsasən su molekullarına təsir göstərir və onları vibrasiyaya məcbur edərək istilik əmələ gətirir. Beləliklə, yemək isinir və ya bişir.

Mütəxəssislər bildirir ki, mikrodalğalı dalğalar qidanı radioaktiv etmir, qidanın tərkibindəki vitaminlərin böyük hissəsi qorunub qalır — hətta bəzi hallarda daha yaxşı saxlanılır.

Yüksək rütubətli qidalar (məsələn, şorba, tərəvəz) daha tez qızır. Quru yeməklər uzun müddət saxlanılarsa quruyub sərtləşə bilər. Su buxara çevrildiyi üçün tərəvəzlər yumşalır, böyük ət parçaları isə bərabər isinməyə bilər. Ona görə qarışdırmaq tövsiyə olunur.

Tədqiqatlar göstərir ki, mikrodalğada bişirmə C vitamini və su­da həll olan digər vitaminləri qaynatma və ya qızartmaya nisbətən daha yaxşı qoruyur. Bunun səbəbi aşağı temperatur və qısa bişmə vaxtıdır. Bəzi hallarda isə antioksidantlar və həzmə müsbət təsir edən rezistent nişasta kimi faydalı maddələrin miqdarı artır.

Alimlərin yekunu sadədir: mikrodalğalı soba nə təhlükəlidir, nə də qidanı zərərli edir, düzgün istifadə edildiyi halda, o, qidaları daha sağlam şəkildə hazırlamağın yollarından biridir.
скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            132 30.10.25 19:28