Mojo.az Banner
20:29 "8-ci km" bazarında quş kəsimi yerinin fəaliyyəti dayandırılıb - Video  |     20:22 Sumqayıtda 28 kiloqramdan çox narkotikin satışının qarşısı alınıb  |     20:16 Putin sabah Qırğızıstana səfər edəcək  |     20:11 Şahbuzda gölməçədə 3 nəfərin boğularaq ölmələri ilə bağlı cinayət işi məhkəməyə göndərilib  |     20:04 Peskov: Rusiya ABŞ-dən Ukrayna üzrə danışıqların nəticələri barədə məlumat almayıb  |     19:58 Azərbaycan binalarda təbii qazla işləyən avadanlıqlardan imtina edəcək  |     19:50 Türkiyədə tələbələri daşıyan avtobus aşıb, 29 nəfər yaralanıb  |     19:45 Sabah hava yağmursuz olacaq  |     19:36 Tramp taxt üzərində oturmuş şəklini paylaşıb  |     19:30 Azərbaycanda məlumat anbarı və gölü yaradılacaq  |     19:23 Azərbaycanda növbəti torpaq hərracları elan edilib  |     19:17 Gəncədə evdən 10 min manatlıq oğurluqda şübhəli bilinən şəxs saxlanılıb  |     19:09 FHN: Ötən həftə 252 yanğın olub, 6 nəfərin meyiti tapılıb  |     19:03 Ağ Ev: Ukrayna ilə yenilənmiş sülh müqaviləsi layihəsi hazırdır  |     18:52 Zaqatala sakini sanatoriyada ölüb  |     18:44 UEFA Gənclər Liqası: "Qarabağ" - "Napoli" oyunu çexiyalı hakimə tapşırıldı  |     18:30 Əfsanəvi ABBA qrupunun musiqiçisi Yan Klinq vəfat etdi  |     18:15 Ceyhun Bayramov İtaliyaya yola düşüb  |     18:08 Prezident İlham Əliyevin 8 yaşında çəkdiyi - Rəsm (FOTO)  |     17:51 Leyla Əliyeva Qaradağda yeni parkın açılışında iştirak edib - FOTO  |    
Left Banner
Right Banner

"Qırmızı bibər" əslində nədən hazırlanır?

26.05.2025 23:01 510
Paprikanın (qurudulmuş və üyüdülmüş qırmızı bibərdən hazırlanmış ədviyyat) və onun daha ətirli "qohumu" olan hisə verilmiş paprikanın - dünyanın müxtəlif mətbəxlərində geniş istifadə olunmasına baxmayaraq, bir çox insan bu ədviyyatın nə olduğunu və necə hazırlandığını əslində bilmir. Görünən budur ki, cavab sadə olsa da, hər kəsin ağlına gəlmir.

Qaynarinfo xəbər verir ki, Avstraliyanın "Nutraorganics" adlı qida şirkəti öz sosial media paylaşımında bu barədə maarifləndirici məlumat verib. Onların izahına görə, paprika heç də xüsusi və nadir bir bitki deyil, sadəcə olaraq qurudulmuş və üyüdülmüş şirin və yumşaq bibərlərdən hazırlanır.

Paprika necə yaranıb?

Paprika əsasən daha yumşaq və şirin bibər növlərindən əldə olunur. Tarixən bu bitkinin daha acı və ədviyyəli növləri Amerika qitəsindən Avropaya ispan səyyahlar tərəfindən gətirilib. Sonrakı dövrlərdə avropalılar, xüsusilə macarlar daha şirin və yumşaq sortların yetişdirilməsinə üstünlük veriblər. Bu da paprikanın bu gün tanıdığımız ləzzətli və ətirli formasının yaranmasına səbəb olub.

Paprika üçün istifadə edilən bibərlər, baxmayaraq ki, dad və ailə baxımından Bolqar bibərinə bənzəyir, daha uzun və incə formadadır. Acı növlər isə həm çili, həm də şirin bibər qarışığından ibarət ola bilər. Ancaq Macarıstanda, harada ki paprika milli ədviyyat sayılır, əsasən yalnız şirin növlərdən istifadə edilir.

Paprika ağacda bitmir

Qısa desək, paprikanın özünə məxsus bir ağacı və ya xüsusi bitkisi yoxdur – bu, sadəcə başqa bibər növlərindən alınan, qurudulmuş və toz halına salınmış bir ədviyyatdır.
скачать dle 11.3