Daha uzun yaşamanın sirri - Alimlər qatığın inanılmaz faydalarını açıqladılar » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
14:11 Azərbaycanlı boksçu yarışlardan 4 illik kənarlaşdırıldı  |     13:32 Azərbaycan və Sloveniya XİN başçılarının geniştərkibli görüşü keçirilib  |     13:20 Ordumuzun zabiti vəfat edib  |     13:04 Şamaxıya gedən yolda hərəkət dayandı - VİDEO  |     12:55 Hansı həkimlər plastik cərrahiyyə əməliyyatı edə bilərlər? - SİYAHI  |     12:35 Bu il Xocavəndə ilk köç nəzərdə tutulur  |     12:24 Ermənistan, Gürcüstan və Azərbaycan XİN rəhbəri müavinlərinin görüşü başlayıb  |     12:12 Avropa Meloninin Trampla görüşündən narahatdır  |     11:58 Bakının mərkəzində avtomobildə meyit tapıldı  |     11:54 Ağsuda seldə ölən sahə rəisi yoldaşlarını xilas etməyə çalışırmış - YENİ GÖRÜNTÜLƏR (VİDEO)  |     11:36 BDYPİ: "Ötən gün respublika ərazisində ölümlə nəticələnən yol-nəqliyyat hadisəsi qeydə alınmayıb"  |     11:26 Kolumbiyada epidemiya: Fövqəladə vəziyyət elan edildi  |     11:17 Çayların həcmində artım davam edir  |     22:59 Bakıda körpü uçdu: Mərkəz ilə əlaqə kəsildi - VİDEO  |     22:53 Prezident 4 sədr müavininə yeni vəzifə verdi  |     22:53 Bakıda kişi özünü 14-cü mərtəbədən atıb — VİDEO  |     22:45 Goranboyda sirkə turşusu içib, özünə bıçaqla xəsarət yetirən şəxs ölüb  |     22:38 Lisey müəllimi vəfat etdi  |     22:30 Ölkə ərazisində yağıntılı və küləkli hava şəraiti davam edir - FAKTİKİ HAVA - YENİLƏNİB 2  |     22:22 Azərbaycanda bu şəxslərə ictimai nəqliyyat pulsuz ola bilər  |    

Daha uzun yaşamanın sirri - Alimlər qatığın inanılmaz faydalarını açıqladılar

Qatıq sevənlərdə bütün səbəblərdən ölüm nisbəti digərlərinə nisbətən daha aşağıdır. Bu nisbət məhsulun yağlılıq dərəcəsinə və miqdarına görə dəyişir.

Bu barədə çinli alimlər uzunmüddətli tədqiqatlardan sonra elan ediblər. Onların araşdırmalarının nəticələri "Journal of Global Health"də dərc edilib.

Bildirilir ki, tədqiqat üçün 186 mindən çox insanın məlumatı araşdırılıb. Məlum olub ki, qatıq sevənlərdə ölüm nisbəti onu yeməyənlərlə müqayisədə daha aşağı olub. Üstəlik, faydalı təsir istənilən miqdarda və müxtəlif yağlılıq dərəcəsi olan qatıqlardan əldə edilib.

Gündə 50 qrama qədər normal yağlılıqlı turş süd məhsulunun minimal istehlakı ölüm riskini 18%, 50-100 qram - 7%, 100 qramdan çox isə 4% azaldıb. Yağsız qatıq üçün müvafiq olaraq risklərin azalması belədir: 12, 9 və 5%.

Bundan başqa müəyyən edilib ki, gündə cəmi 80-125 qram qatıq istehlakı 2-ci tip diabet riskini 14% azaldır. Oxşar effektlər ürək-damar xəstəlikləri və metabolik sindroma da (piylənmə, 2-ci tip diabet, ürək və damar xəstəlikləri və sair) aid olub.

Bildirilir ki, qatığın tərkibində olan faydalı bakteriyalar (Bolqar çöpü) uzunömürlülüyün açarıdır. Bu məhsul həmçinin zülal, süd yağının fosfolipidləri, təbii trans yağlar, "K1" və "K2" vitaminləri, kalsiumla zəngindir. Bütün bunlar sağlamlığımıza və ömür uzunluğumuza müsbət təsir göstərir.
//oxu.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            357 08.02.25 15:00