Dünyanın ən qədim kulinariya resepti – Burada tapıldı » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
19:21 Sabah 36 dərəcə isti olacaq  |     19:16 Sabah Cəlilabadda təqribən 3 min abonentin qazı kəsiləcək  |     19:10 Məktəblərdə dərsliklərin təhvil alınmasına başlanılıb  |     19:03 Hazırda Azərbaycanda qızılcaya yoluxma halı yoxdur - RƏSMİ  |     18:55 Bu ay Kahramanmaraşda Azərbaycan Məhəlləsinin açılışı olacaq  |     18:43 Türkiyənin ailə və sosial xidmətlər naziri Azərbaycana səfər edəcək  |     18:37 DİN: Ötən gün bank kartlarından oğurluq qeydə alınmayıb  |     18:29 Paşinyan II Qaregini vəzifəsindən uzaqlaşdırmaq üçün əlaqələndirmə qrupu yaratmaq niyyətindədir  |     18:21 Qəzzada ölən jurnalistlərin sayı 227-yə çatıb  |     18:15 İsrail ordusu Yəmənin üç limanından insanları təxliyə etməyə çağırıb  |     18:04 Sabah Suraxanıda qaz olmayacaq  |     17:31 Lənkəranda bir ailənin beş üzvü qəzaya düşdü  |     17:02 Elektrik və qazla əlaqədar sabit tarifin tətbiqinin məqsədi AÇIQLANDI  |     16:43 İsmayıllıda səkkiz yaşlı oğlana təcavüz edildi  |     16:19 Prezident TƏSDİQLƏDİ - Azərbaycanla Çin arasında viza rejimi ləğv edildi  |     16:18 Tanınmış jurnalisti döyüb ayağını sındırdılar - VİDEO  |     16:07 "ChatGPT"nin işində nasazlıq yaranıb  |     15:50 Müsahibədə uğur qazanan bəzi uşaqlar avtomatik birinci sinfə yerləşdiriləcəklər  |     15:12 "Məclis.İnfo" işində ittiham elan olundu  |     15:10 Hərbi Prokurorluqda YENİ TƏYİNAT  |    

Dünyanın ən qədim kulinariya resepti – Burada tapıldı

Qədim peşələrdən biri də aşpazlıqdır. Çünki insanlar yer üzündə bəşər övladının mövcud olduğu müddət ərzində yemək yeyir və bişirir. Yemək bişirmək sənətinin özünün isə min illik tarixi var.

Bu dəfə alimlər ən qədim kulinariya reseptini tapıb.

Tapıntı Mesopotamiyada, yəni alimlərin fikrincə, vaxtilə Babilin yerləşdiyi yerdə aşkar edilib.

Burada məzmunu deşifrə edilmiş bir neçə gil lövhə tapılıb. Onlar bu lövhələrdə kral Hammurapinin dövründə yeməklərin bişirilməsi üçün 35 resept tapıblar. Bu da təxminən 4 min il əvvəl deməkdir. Bu reseptlərin bəziləri hazırda bişirilən bulyonlardır.

Həmçinin reseptlər arasında ceyran və turaç ətindən hazırlanan dadlı yeməklər də var.

Tərəvəzlər nanə və ya şüyüd səpilərək bişirilirmiş. O günlərdə ətirli otlar, həmçinin soğan və sarımsaq qarışığı fəal şəkildə istifadə olunurmuş. Ədviyyatlar arasında aşpazlar zirə, keşniş və cəfərini çox seviblər.

Beləliklə, soğan və sarımsaqla ətin bişirilməsi əsas reseptlərdən biri olub. Bu yemək bir neçə saat qaynadıqdan sonra şüyüd və müxtəlif ədviyyatlar əlavə edilirmiş.
скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            708 30.05.24 22:40