Dünyanın ən qədim kulinariya resepti – Burada tapıldı » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
21:43 Türkiyədə meşə yanır, təyyarə və helikopterlər cəlb olunub  |     21:29 Yaddaşa mənfi təsir göstərən qidalar  |     21:23 Ağdamda maşın aşdı, yeniyetmə öldü  |     21:15 Neftçalada 1 yaşlı körpəni anası yerə çırparaq öldürübmüş - VİDEO  |     21:09 “Kəpəz” “Araz-Naxçıvan”a məğlub oldu  |     20:50 Nepalda müvəqqəti hökumətin başçısı məlum oldu  |     20:42 Qəzalı vəziyyətdə olan 400 orta məktəbin aqibəti necə olacaq? - Ekspert  |     20:33 Xırdalan-Sumqayıt-Xırdalan qatarlarının hərəkəti müvəqqəti DAYANDIRILIR  |     20:26 Bəybala Xankişiyevə "stop" qoyuldu  |     20:21 "Fənərbağça" - "Qalatasaray" derbisinin tarixi açıqlandı  |     20:12 "Mağara" restoranında oğurluq - Müştəri həbs edildi  |     19:48 Mirzoyan Türkiyənin xüsusi nümayəndəsi Serdar Kılıçla görüşüb  |     19:36 ABŞ-də Çarli Kirkin qatili saxlanılıb - FOTO (Yenilənib)  |     19:20 Sökülən evlərə görə nə qədər kompensasiya verilməlidir? - AÇIQLAMA  |     19:17 DSMF-nin "əməkdaşı"ndan 12 min manatlıq dələduzluq  |     18:42 Palçıq vulkanlarına yaxın ərazilərdə yaşayan şəxslərin diqqətinə  |     18:32 Bakının hansı küçələrində sıxlıq var?  |     18:16 Bakıda 2 uşaq küçədə gecələdi - Video (Yenilənib)  |     18:13 “Nurlan” kafesində nöqsanlar aşkarlandı  |     18:09 Xalq artisti PALATAYA KÖÇÜRÜLDÜ  |    

Dünyanın ən qədim kulinariya resepti – Burada tapıldı

Qədim peşələrdən biri də aşpazlıqdır. Çünki insanlar yer üzündə bəşər övladının mövcud olduğu müddət ərzində yemək yeyir və bişirir. Yemək bişirmək sənətinin özünün isə min illik tarixi var.

Bu dəfə alimlər ən qədim kulinariya reseptini tapıb.

Tapıntı Mesopotamiyada, yəni alimlərin fikrincə, vaxtilə Babilin yerləşdiyi yerdə aşkar edilib.

Burada məzmunu deşifrə edilmiş bir neçə gil lövhə tapılıb. Onlar bu lövhələrdə kral Hammurapinin dövründə yeməklərin bişirilməsi üçün 35 resept tapıblar. Bu da təxminən 4 min il əvvəl deməkdir. Bu reseptlərin bəziləri hazırda bişirilən bulyonlardır.

Həmçinin reseptlər arasında ceyran və turaç ətindən hazırlanan dadlı yeməklər də var.

Tərəvəzlər nanə və ya şüyüd səpilərək bişirilirmiş. O günlərdə ətirli otlar, həmçinin soğan və sarımsaq qarışığı fəal şəkildə istifadə olunurmuş. Ədviyyatlar arasında aşpazlar zirə, keşniş və cəfərini çox seviblər.

Beləliklə, soğan və sarımsaqla ətin bişirilməsi əsas reseptlərdən biri olub. Bu yemək bir neçə saat qaynadıqdan sonra şüyüd və müxtəlif ədviyyatlar əlavə edilirmiş.
скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            789 30.05.24 22:40