15:41 Ermənistan vətəndaşlarının məhkəməsində Tovuz döyüşlərindən sonra çəkilmiş videomaterial nümayiş etdirilib  |     15:39 Bakıda iki küçəyə Məmmədbağır Bağırzadənin adı verildi  |     15:34 Sumqayıtda "Land Rover" parklanmış üç maşını vurub aşdı  |     15:22 İlham Əliyev İslam Rzayevi vəzifəsindən azad etdi  |     15:01 Qabil, Tural, Məhəmməd Bakıya gətirilir  |     14:27 Ermənistan Qarabağ ermənilərinə görə 250 milyon dollar aldı  |     14:21 Naxçıvanda hasar uçub: Ölən var  |     13:46 Tanınmış dilçi alim vəfat etdi  |     13:40 Azərbaycan Qəzzada missiyaya qoşulmaq üçün ABŞ-nin sorğusunu nəzərdən keçirir  |     13:32 DTX-dən "Hurriyyet TV"də əməliyyat: Vüqar Məmmədov saxlanıldı (Yenilənib)  |     13:15 Sabah hava yağmursuz olacaq  |     13:11 DTX tərəfindən saxlanılan icra başçısının qızı hakimdir - FOTO  |     12:59 “Gmail” hesabı olanlara - Xəbərdarlıq  |     12:57 Luvrdan oğurluq işi üzrə beş nəfər saxlanıldı (Yenilənib)  |     12:45 “İnternet qurbanı olan 15 yaşlı qızım onun tələsinə düşdü…”  |     12:44 Leyla Əliyeva Qəbələdə "Gənc arıçı" layihəsinin iştirakçısı ilə görüşüb- FOTO  |     12:22 Sumqayıtda 500 abonentin qazı kəsiləcək  |     12:18 Ramiz Mehdiyev, Akif Əlizadə və İsa Həbibbəyli prokurorluqda dindiriliblər  |     12:01 DTX Balakəndə əməliyyat keçirir: İcra başçısı saxlanıldı - FOTO  |     11:59 Lənkəranda qazilər sərxoş vəziyyətdə iki nəfəri döydülər: Saxlanılanlar var  |    

Tərkibində şəkər olan qida məhsullarını alarkən nələrə diqqət edilməlidir?

Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) istehlakçıları tərkibində şəkər olan qida məhsullarını alarkən diqqətli olmağa və həmin məhsulların etiket məlumatlarına nəzər yetirməyə çağırır.

AQTA-dan verilən məlumata görə, istehlakçılar tərkibində şəkər olan qida məhsullarını alarkən ilk növbədə məhsulların tərkibindəki şəkərin miqdarına diqqət yetirilməlidir.

“Yadda saxlamaq lazımdır ki, etiketin üzərindəki miqdar məhsulun hər 100 mq və ya 100 ml-dəki miqdarı göstərir. Bunu nəzərə alaraq, istehlakçılar həmin qidadan qəbul edəcəkləri miqdara uyğun şəkər istehlakını hesablaya bilərlər. Həmçinin məhsulların tərkibindəki inqrediyentlər onların həmin qidadakı miqdarının azalması istiqamətində yazılır. Əgər inqrediyent siyahının əvvəlindədirsə, deməli, onun məhsulda miqdarı digər inqridiyentlərə nisbətən daha çoxdur. Bəzən məhsulların üzərində şəkər sözü yazılmaya bilər, lakin əvəzində qlükoza, fruktoza, dekstroza, maltoza, sirop yazıla bilər. Bunlar da şəkərin növləridir. Bundan əlavə, eyni növ qida məhsullarını müqayisə edərək tərkibində daha az şəkər olanı almaq tövsiyə edilir”, - qurumdan bildirilib.

Qeyd edək ki, şəkərin normadan artıq istehlak edilməsi insan orqanizmində piylənmə, diş çürüməsi, 2-ci tip diabet, ürək xəstəlikləri, ateroskleroz yaradır, bəzi xərçəng xəstəlikləri riskini artırır. Mövcud təhlükələr nəzərə alınaraq, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı tərəfindən böyüklər və uşaqlar üçün gündəlik sərbəst şəkər qəbulunun təxminən 25 qrama (6 çay qaşığı) qədər azaldılması tövsiyə olunur. Bu miqdar tək şəkər tozuna, qəndə deyil, həm də qidaların tərkibindəki şəkərə aid edilir.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            921 26.12.23 11:16