Tərkibində şəkər olan qida məhsullarını alarkən nələrə diqqət edilməlidir? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:01 Taksi sürücüləri imtahan verdilər  |     22:55 Prokurorun adı ilə həyata keçirilən 42 000 manatlıq dələduzluq cinayəti  |     22:46 Sökülən binalarda evlərin qiymətləndirilməsi prosesi necə olmalıdır? - Ekspert  |     22:39 Simsiz enerji ötürülməsində yeni rekord: 8,6 kilometrə 800 vatt enerji!  |     22:33 Hamının sevdiyi qarğıdalının orqanizmə faydası  |     22:28 Yaşayış məntəqələrimizin "İsgəndər M" və "Toçka U" ilə vurulmasını kim əmr edib? - MƏHKƏMƏ  |     21:58 Azərbaycan vətəndaşlarının və əcnəbilərin İran ərazisindən çıxması prosesi davam edir  |     21:51 Rəsmi iş yeri olmayanlar ipoteka krediti ala biləcəklər? - VİDEO  |     21:44 Leyla Əliyeva Londonda Azərbaycan pavilyonunun açılışında iştirak edib - FOTO  |     21:39 İranda 24 "Mossad" casusu həbs olundu  |     21:36 Azərbaycana buğda idxalı 55 %-dən çox artıb  |     21:22 Azərbaycan hərbçiləri Türkiyədə təlimdə iştirak edəcəklər  |     21:17 Lənkəranda qəzada xəsarət alan 5 ailə üzvünün vəziyyəti açıqlanıb  |     21:12 Bakıda Azərbaycan və Özbəkistan hərbi mütəxəssisləri görüşüb  |     21:04 İranla münaqişə səbəbindən İsraildə 5 mindən çox insan evsiz qalıb  |     21:00 Adanada yanğınsöndürən təyyarə qəzaya uğrayıb, pilotlar xəsarət alıb  |     20:55 İranda iki bankın informasiya sistemlərinə kiberhücumlar olub  |     20:48 Bu ilin 5 ayı ərzində narkotiklərlə bağlı 3797 cinayət faktı aşkarlanıb  |     20:42 “Sabah”ın U-14 komandası beynəlxalq turnirdəki ilk üç oyununda qələbə qazanıb  |     20:35 Lənkəranda eşitmə məhdudiyyətlilər arasında minifutbol turniri keçiriləcək  |    

Tərkibində şəkər olan qida məhsullarını alarkən nələrə diqqət edilməlidir?

Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) istehlakçıları tərkibində şəkər olan qida məhsullarını alarkən diqqətli olmağa və həmin məhsulların etiket məlumatlarına nəzər yetirməyə çağırır.

AQTA-dan verilən məlumata görə, istehlakçılar tərkibində şəkər olan qida məhsullarını alarkən ilk növbədə məhsulların tərkibindəki şəkərin miqdarına diqqət yetirilməlidir.

“Yadda saxlamaq lazımdır ki, etiketin üzərindəki miqdar məhsulun hər 100 mq və ya 100 ml-dəki miqdarı göstərir. Bunu nəzərə alaraq, istehlakçılar həmin qidadan qəbul edəcəkləri miqdara uyğun şəkər istehlakını hesablaya bilərlər. Həmçinin məhsulların tərkibindəki inqrediyentlər onların həmin qidadakı miqdarının azalması istiqamətində yazılır. Əgər inqrediyent siyahının əvvəlindədirsə, deməli, onun məhsulda miqdarı digər inqridiyentlərə nisbətən daha çoxdur. Bəzən məhsulların üzərində şəkər sözü yazılmaya bilər, lakin əvəzində qlükoza, fruktoza, dekstroza, maltoza, sirop yazıla bilər. Bunlar da şəkərin növləridir. Bundan əlavə, eyni növ qida məhsullarını müqayisə edərək tərkibində daha az şəkər olanı almaq tövsiyə edilir”, - qurumdan bildirilib.

Qeyd edək ki, şəkərin normadan artıq istehlak edilməsi insan orqanizmində piylənmə, diş çürüməsi, 2-ci tip diabet, ürək xəstəlikləri, ateroskleroz yaradır, bəzi xərçəng xəstəlikləri riskini artırır. Mövcud təhlükələr nəzərə alınaraq, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı tərəfindən böyüklər və uşaqlar üçün gündəlik sərbəst şəkər qəbulunun təxminən 25 qrama (6 çay qaşığı) qədər azaldılması tövsiyə olunur. Bu miqdar tək şəkər tozuna, qəndə deyil, həm də qidaların tərkibindəki şəkərə aid edilir.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            819 26.12.23 11:16