Qızarmış kartof sevgisi beynin qiymətli neyronlarının ölümü ilə nəticələnə bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, dietoloq Yelena Solomatina qızarmış kartofun beyin qan dövranını poza biləcəyini deyib:
“Qızarmış qidalar, xüsusən kartof-fri, qızarmış kartof damarlarda xolesterin tıxacları yaradır.
Nişastalı kartof yüksək qlikemik indeksə malikdir.
Bu o deməkdir ki, kartofda olan sadə karbohidratlar dərhal mənimsənilir, bu zaman da qanda şəkər tez yüksəlir.
Bu qidanı tez-tez yeyənlərdə iltihab artır, bu zaman damarlar sıradan çıxır, nəticədə baş beynin oksigen təminatı azalır.
Damarların divarı zədələnir, xolesterin divarları örtür, qan dövranı pozulur.
Bu zaman beynin neyrtonları ölür, nəticədə yaddaş pozulması, əqli zehni yorğunluq, gələcəkdə demensiya riski artır.
Buna görə də qızarmış kartof və bu kimi yeməkləri azaltmaq lazımdır”.