Gündə bir fincan: Qəhvənin insan orqanizminə təsirləri » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:42 Dünyanın ən zəngin şəhəri hansıdır?  |     22:32 AFFA “Kəpəz”i 8500 manat cərimələdi  |     22:24 Özünü qazi kimi təqdim edən dələduz saxlanıldı  |     22:20 Şaurma və dönərdən zəhərlənmənin əlamətləri – Nə etməli?  |     22:13 Yasamalda mənzildən meyit tapıldı  |     21:58 İsrail daha 11 fələstinlini saxladı  |     21:50 Britaniya Rusiyanın hərbi attaşesini qovur, diplomatik binalarının statusunu ləğv edir  |     21:37 Məmurun kabinetindən noutbukunu oğurlayan şəxsə hökm oxundu  |     21:29 "Bolt" Azərbaycanda bu xidməti dayandırdı (FOTO)  |     21:24 Malayziya "oranqutan diplomatiyası"na başlayır  |     21:18 Azərbaycanda bağlanan şərab zavodu açılır?  |     21:10 Azərbaycanda 40 dəvə yükü ilə qızıl basdırılan yer (VİDEO)  |     21:01 Qəbələnin Bunud kəndi yağıntılar səbəbindən subasmaya məruz qalıb  |     20:52 Şolts və Zelenski Ukrayna ilə bağlı konfransı müzakirə ediblər  |     20:44 "Ordubad” qoruğunun mühafizə zonasının müəyyənləşdirilməsi istiqamətində işlər yekunlaşıb  |     20:36 Rusiyanın müvəqqəti işlər vəkili Estoniya XİN-ə çağırılıb  |     20:29 Türkiyənin vitse-prezidenti: Azərbaycanda icra olunan layihələrə bundan sonra da dəstək verməyə hazırıq  |     20:23 Süni intellekt və yeni inkişaf meyarları  |     20:14 "Sədərək" sahibinin oğlunun evindən külli miqdarda oğurluq edənin cəzası azaldılıb  |     20:09 Əfqanıstanda hərbçilərə hücum olub, 6 nəfər ölüb, 13 nəfər yaralanıb  |    

Gündə bir fincan: Qəhvənin insan orqanizminə təsirləri

Gündə 4 fincan bu içkidən içmək depresiyanızı aradan qaldıracaq...
Osmanlı dövründə XVI yüzillikdə kəşf edilən qəhvə, bu gün dünyada hər kəs tərəfindən sevilərək içilir. Qəhvə cəmiyyətlərin damaq zövqünə uyğun olaraq dəmləmə, bişirmə və təqdim etmə mövzusunda fərqlidir. Qəhvənin tərkibində olan B2 və B3 vitaminləri qidanın həzm edilməsinə yardım edir. Eyni zamanda diqqət dağınıqlığının qarşısını alaraq diqqətin möhkəmlənməsində böyük rol oynayır.

Qəhvədə çay kimi antioksidantlar var və bu da xərçəng hüceyrələrinin artmasının qarşısını alır. Bununla yanaşı, qəhvə ağrı kəsici xüsusiyyətə malikdir. Xolesterolu azaldır, depresiyanı aradan qaldırır.

Qəhvənin faydaları ilə yanaşı zərrləri də var. Həddən artıq qəhvə içmək ürək ritmini pozur və təzyiqi qaldırır. Mütəxəssislərin fikrincə, gündə 3-4 fincan qəhvə içmək olar. Ancaq mədə ağrıları olan şəxslər qəhvə içməməlidir. Çünki qəhvə mədədəki turşunu artırır, qastrit, mədə yarası kimi xəstəliklər zamanı mədəyə ağrı verə bilər.

Harvard universitetinin alimlərinin apardığı araşdırmalara görə, qəhvə içənlərdə diabet, yüksək təzyiq və depressiya içməyənlərlə müqayisədə daha az olur. Bundan başqa qəhvə içənlərin daha çox yaşadığı iddia edilir.

1. Qəhvə yaddaşı möhkəmləndirir

Yorğun olan zaman içdiyiniz bir fincan qəhvə diqqəti artırır. İngiltərədə bir araşdırmanın nəticələrinə görə, gün ərzində bir fincan qəhvə içən qadınların diqqəti və əmək fəaliyyəti içməyənlərlə müqayisədə 6 dəfə çox olur.

2. Qəhvə gözəlləşdirir və arıqladır.

Kafein metobolizmanı sürətləndirir, kalorini xərcləməyi asanlaşdırır. Yeməkdən sonra içilən kofe pəhriz xarakteri daşıyır. Bununla yanaşı, qovrulmamış qəhvə toxumunun tərkibində olan niasin vitamini dərinin nəm səviyyəsini tənzimləyir.

3. Qəhvə qaraciyərin sağlamlığı üçün önəmlidir.

Alimlərin 22 illik araşdırmalarına görə, hər gün düzənli olaraq bir fincan qəhvə içən şəxslər sirroz riski içməyənlərlə müqaysədə 5/1 səviyyədə az olur. Eyni zamanda qəhvə, qaraciyərin yağlanmasının qarşısını alır.

4. Qəhvə xoşbəxt edir.

Harvard Universitetinin alimləri araşdırmalarla sübut edib ki, qəhvə bədənin istehsal etdiyi serotonin, dopamin və noradrenalin istehsalını artırır. Qəhvə içməyənlər içənlərlə müqayisədə 10 dəfə çox depressiyaya düşür.

5. Qəhvə Parkinsona faydalıdır.

Mütəmadi olaraq qəhvə içənlərin Parkinson xəstəliyinə yoluxma riski az olur. American Academy of Neurology jurnalının araşdırmalarına görə, qəhvə içən Parkinson xəstələrinin titrəmələrində və əzələlərinin sərtləşməsində azalma müşahidə edilir.

6. Qəhvə stress riskini azaldır

Seul Universitetinin araşdırmasına görə isə, qəhvə içmək insanı rahatlaşdırır.

7. Qəhvə diabet riskini azaldır

Mütəmadi olaraq qəhvə içmək diabet riskini azaldır. American Chemical Society konfransında verilən açıqlamalara görə, qəhvə toxumlarında olan turşular bədənin qan dövranının tənzimlənməsinə yardım edir.

Qısacası, gündə ən az bir fincan qəhvə için. Deyilənlər real olmaya bilər, ən azından əsəbləriniz sakitləşəcək...скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            456 05.10.21 23:31