Səhər yeməyində yeməməli olduğunuz 5 qida » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:05 Maaş gecikməsinə görə işçiyə əlavə vəsait ödənilməlidir? - Video  |     22:51 DQİDK yas mərasimləri ilə bağlı məsələyə aydınlıq gətirib  |     22:42 Putin müharibənin bitəcəyi tarixi açıqladı  |     22:30 Bakıda bu istiqamətlərdə tramvay xətləri çəkiləcək  |     22:13 Şirvanda qadın dəm qazından boğuldu  |     22:03 Rusiyanın Azərbaycandakı səfiri Xarici İşlər Nazirliyinə çağırıldı  |     21:54 Bakıda nə qədər avtomobil var? - Fantastik rəqəm  |     21:40 Bakıda tikiləcək 10 yeni metro stansiya ilə bağlı detallar açıqlandı  |     21:31 Vəzifəli şəxs ağır qəzada həlak oldu  |     21:20 Fransa I rübdə Ukraynaya “Mirage” qırıcıları göndərəcək  |     21:10 Bu ərazilərdə qaz olmayacaq  |     20:54 Konqoda nümayişçilər ABŞ səfirliyinin qarşısına toplaşıblar  |     20:42 Salyanda ağır yol qəzasında ölənlərin şəxsiyyəti məlum olub - YENİLƏNİB  |     20:36 Şirvanda 33 yaşlı qadın dəm qazından boğularaq ölüb  |     20:34 Yasamalda çoxmərtəbəli yaşayış binasında yanğın söndürülüb - VİDEO - YENİLƏNİB  |     20:28 Taksi ilə daşınmalar xeyli azaldı  |     20:20 Bu ərazi qazsız qalacaq  |     20:12 Azərbaycan Karate Federasiyasında yeni komitə yaradıldı  |     20:04 Bakıda bu dəmir yolları yenidən istifadəyə qaytarılacaq  |     19:56 Milli Məclisin İntizam komissiyasının yeni tərkibi məlum oldu  |    

Səhər yeməyində yeməməli olduğunuz 5 qida

"Səhər yeməyi - ən vacib qida qəbuludur və onu buraxmamaq vacibdir. Əks halda, ciddi sağlamlıq problemləri yarana bilər. Ancaq səhər yeməyinin orqanizmə fayda verməsi üçün onun tərkibinə də diqqət yetirmək vacibdir".

Median.Az
-ın Gazeta.ru-ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Valeriya Lomova xəbərdarlıq edib.

Onun sözlərinə görə, səhər yeməyinin faydalı olması üçün yumurta, sıyıq, avokado, qoz-fındıq, yaşıl çay və itburnu dəmləməsi kimi qidaları daxil etmək tövsiyə olunur.

"Bununla yanaşı, acqarına istehlak edilməsi tövsiyə olunmayan qidalar var. Bunlara xüsusilə qəhvə aiddir ki, o ac qarına mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra və xlorid turşusunun ifrazını artıra bilər. Bu isə da qastroezofageal reflüks və ürəkbulanmaya səbəb ola bilər. Həmçinin qastrit və ya xora riski var", - mütəxəssis xəbərdarlıq edib.

Həkim onu da vurğulayıb ki, qəhvədən tamamilə imtina etmək lazım deyil, çünki onun bir çox faydalı xüsusiyyətləri var - onu yeməkdən sonra və mümkünsə süd əlavə edərək içmək lazımdır.

"Səhər yeməyində çörək, şirniyyat kimi sadə karbohidratları istehlak etmək məsləhət deyil. Belə qidalar qanda insulin səviyyəsini sürətlə artırır ki, bu da çəki artımına səbəb olur. Bunun əvəzinə yarma kimi mürəkkəb karbohidratlar yemək daha yaxşıdır", - qastroenteroloq əlavə edib.

Onun sözlərinə görə, ac qarına şirələr və meyvələr, xüsusilə sitrus meyvələri içmək olmaz. Turşular və qaba liflərin olması səbəbindən onlar mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra və nəticədə qastriti kəskinləşdirə və ya xora yarada bilər.

"Süd məhsulları səhər yeməyi kimi zərərli olmasa da, faydasız ola bilər. Məsələ ondadır ki, oyanandan sonra mədədə xlorid turşusunun yüksək konsentrasiyası qeyd olunur ki, bu da faydalı bakteriyaları neytrallaşdırır və onları faydasız edir", - Lomova qeyd edib.

Bundan əlavə, o, acqarına isti su içməməyə diqqət çəkib. Onun sözlərinə görə, səhər su içmək faydalıdır, lakin o, otaq temperaturunda olmalıdır, çünki həddindən artıq isti su mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra və iltihablanmaya səbəb ola bilər.

O, həmçinin səhər yeməyini buraxmamağa çağırıb.

"Çünki səhər yemək yeməmək kimi vərdiş öd kisəsində daşların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, səhər yeməyi həzm proseslərini aktivləşdirməyə kömək edir", - deyə həkim sözlərini yekunlaşdırıb.
//oxu.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            393 24.10.24 13:14