Hər bir xalqın öz kulinar ənənələri var. Milad Bayramı və Yeni ildə süfrələrə qoyulan hər bir təamın həmin xalq üçün xüsusi mənası, mahiyyəti olur.
Danimarka
Bu ölkədə Milad bayramında süfrəyə bişmiş qaz, farş olunmuş meyvə, kartof və qırmızı kələmlə bişirilmiş donuz ət süftədə olmalıdır. Desert kimi isə müxtəlif giləmeyvələrin də qatıldığı qryutse adlı düyü sıyıqı təqdim olunur. Danimarkalılar əsasən. Süfrədə içki növü kimi qleq və pivə içirlər.
Nepal
Hinduzimə sitayiş edən Nepalda Yeni il aprelin ortalarında qeyd olunur. Bisket Catra adlanan bayram daha çox teatrlaşdırılmış səhnələri ilə diqqət cəlb edir. Burda əsas yemək mərcimək, pomidor, soğan, düyü və ədviyyatların qatıldığı dal bat təamıdır.
İtaliya
Katolik ölkəsi sayılan İtaliya Yeni ili və Milad bayramını çılğın şənliklərlə qeyd edir. Bu zaman süfrədə mütləq donuz kolbasası - kotekino mütləq olmalıdır. Özü də bu kolbasa ev sahibi xanım tərəfindən şəxsn hazırlanmalıdır. Uzunömürlülük simvolu mərcimək də masadan əskik olmamalıdır.
Meksika
Meksikalılar acılı yeməklər sevirlər. Farş edilmiş hinduşka, qarğıdalı, lobya və romeritos (əsas inqridientləri krevetka və kartofdu) meksikalıların əsas təamları sayılır. İçkilərdən isə yüngül çaxırlar, punş və tekilaya üstünlük verilir.
Vyetnam
Vyetnamda Yeni ilə Tet bayramı deyilir və Ay təqviminə uyğun olaraq yanvarın 20-si tarixləri ilə fevral ayı arasında keçirilir. Bayram yeməkləri əsasən düyü və ətdən bişirilir. Məsələn, kokos südündə donuz əti yaxud ban çunq (bambuk yarpağına bükülmüş düyü və donuz əti) piroqu menyuya daxildir.
Fransa
Fransızlarda Yeni il süfrəsi istridyə, buterbrod, pendir və məşhur fransız çaxırı olmadan təsəvvür olunmur.
Yaponiya
Yaponlar şabalıdı uğur simvolu saydıqları üçün istər desert, istərsə də qarnirlərə onu qatırlar. Yeni İl süfrəsində dəniz kələmi, lobya və siyənək balığının kürüsü olur.
ABŞ
ABŞ-da əksər Qərb ölkələrində olduğu kimi Yeni il süfrəsinin yaraşığı farş edilmiş hinuşka sayılır. Onu adətən, çörək, pendir, göbələk, alma və kələmlə verirlər. Modern.az