Mojo.az Banner
16:55 Honkonqda çikunqunya qızdırmasına tutulanların ümumi sayı 70 nəfərə çatıb  |     16:53 Salyanın bəzi hissələrində qaz təchizatı dayandırılacaq  |     16:51 Soyğunçuluq və narkokuryerlik edən şəxslər ƏLƏ KEÇDİLƏR - Video  |     16:49 Qırğızıstanın sabiq prezidenti Almazbek Atambayevin oğlu həbs edildi  |     16:47 Azərbaycan və Ermənistan nümayəndə heyətlərinin "Sülh körpüsü" təşəbbüsü çərçivəsində qarşılıqlı səfərləri təşkil ediləcək  |     16:45 Gələn ildən bəzi əməliyyatlar və dərmanlar pulsuz olacaq  |     16:44 Rusiya Silahlı Qüvvələri Ukraynanın Zaporojye vilayətində yaşayış məntəqəsini nəzarətə götürüb  |     16:42 Cərimə ödənişləri zamanı komissiya haqqı TUTULUR - RƏSMİ  |     16:41 Bu il çoxmənzilli yaşayış binalarında neçə yanğın faktı qeydə alınıb?  |     16:40 Naxçıvanda ana, qızı və nəvəsinin ölümünə səbəb olan sahibkara cinayət işi açılıb  |     16:25 Azərbaycanda YENİLİK gözlənilir: Yaşayış binalarında QAZ OLMAYACAQ?  |     16:13 Azərbaycan-Gürcüstan sərhədində qəzaya uğrayan Türkiyənin hərbi təyyarəsi ilə bağlı araşdırma başa çatıb  |     16:11 Abşeronda yerləşən kafelərdən birində saxta spirtli içkilər aşkarlanıb - FOTO  |     16:09 Azərbaycan XİN Türkiyəni təbrik etdi  |     16:02 Hindistanın əfsanəvi aktyoru vəfat etdi  |     15:58 Təhsil İdarəsi Sumqayıt məktəbində baş verən hadisə ilə bağlı məlumat yaydı  |     15:55 Ceyhun Bayramov İranın xarici işlər nazirinin müavinini qəbul edib  |     15:54 Dərman vasitələrinin qanunsuz yolla ölkə ərazisinə gətirilməsi cəhdinin qarşısı alınıb  |     15:52 Arzu Əliyeva Milli Qəhrəman Pəncəli Teymurovun ailəsini ziyarətdən paylaşım etdi - Video  |     15:50 63 özəl bağçada ödənişin bir hissəsini DÖVLƏT VERƏCƏK  |    
Left Banner
Right Banner

Kartofu qızardarkən xərçəng törədən maddə yaranır - Düzgün bişirilmə qaydası

02.09.2019 23:22 2 216
Kartofu qızardarkən xərçəng törədən maddə yaranır - Düzgün bişirilmə qaydası
Nişastalı ərzaqlar, xüsusən kartof dağ yağda qızardılarkən orqanizm üçün toksiki təsir edən və kanserogen maddə kimi tanınan Akrilamid yaranır. Onun yaranmasını və təsirini minimuma endirmək üçün, kartof free, çips və sadəcə qızartma zamanı bir neçə qaydaya əməl etmək lazımdır.

Qeyd edək ki, akrilamid 120 dərəcə və yuxarı temperaturda kimyəvi reaksiyalardan yaranır.

Median.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, Dünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarının analizləri göstərdi ki, Avropa Birliyinə daxil olan 24 ölkədə və Amerikada akrilamid əsasən bu qida məhsulları ilə yayılıb: çips, fri, kofe, ponçiklər, qarğıdalı partlaması - hansı ki, tərkibində şəkər və yüksək miqdar nişasta vardır.

Ən yüksək hədd isə çips və qızardılmış kartofda müəyyən edilib.
Hazırda akrilamid təhlükəsindən qorunmaq üçün Avropada yeni texnologiyalar hazırlanır, xüsusi fermentlərin əlavə olunması nəzərdə tutulur ki, həmin reaksiya baş verməsin.

Evdə isə kartof qızardarkən, bu zərərli maddənin təsirini minimuma endirmək üçün kartofları soyduqdan sonra qızartmazdan öncə 1 saat suda saxlayıb, nişastasını yumaq lazımdır.

Kartofu çox yüksək temperaturda qızılı və qəhvəyi rəng alıb qızarana kimi saxlamayın. Bir az saraldı yetərlidir. Eləcə də qızardarkən çox nazik doğramayın, əksinə qalın kəsin. 14 mm ölçüdə kartofda daha az akrilamid yaranır.скачать dle 11.3