Mojo.az Banner
21:25 Sumqayıtda məhkəmənin hakimi qəzada öldü  |     21:23 Mandarin qabığı təhlükəlidir - DİQQƏTLİ OLUN  |     21:16 Məhkəmə təqsirləndirilən şəxslərin son söz çıxışları ilə davam etdirilib - FOTO  |     21:08 Masazırda gənc qızı maşına basıb qaçırdılar - ANBAAN VİDEO  |     21:00 Fransada zavodda partlayış: Yaralananlar var  |     20:52 Kub formasında satılan ətlər təbii olmaya bilər - XƏBƏRDARLIQ  |     20:44 Paytaxtın bəzi ərazilərində qaz olmayacaq  |     20:38 Bakıda bacı və qardaş faciəli şəkildə ÖLDÜLƏR  |     20:20 PSJ Luis Enrike ilə ömürlük müqavilə imzalamaq istəyir  |     20:08 Paytaxtda sıxlıq olan küçələrin SİYAHISI  |     19:54 AHİK: "Yeni il hədiyyələri ilə bağlı yayılan iddialar reallığı əks etdirmir"  |     19:47 Masallıda şərab evində saxta alkoqollu içkilər aşkarlanıb  |     19:46 Bakıdakı yanğında əlil kişi arvadını xilas edərkən ölüb – TƏFƏRRÜAT  |     19:44 Paşinyan: Bakı və İrəvan arasında sülh Rusiya ilə münasibətlər üçün yeni imkanlar açacaq  |     19:29 Harri Kasparov həbs oluna bilər  |     19:26 Süni intellektlə ana və qızını aldadıb seyfi oğurladılar - MƏHKƏMƏ  |     18:16 "Meydan TV işi" üzrə təqsirləndirilən jurnalistlərə ittiham aktı elan olunub  |     17:49 Orxan Nəzərli özünə 2 yeni müşavir təyin etdi  |     17:43 Avtomobilini saxlayıb marketə getdi, qayıdanda tapmadı  |     17:30 "Vaxtında ABŞ-yə getsəydim, bunlar da baş verməyəcəkdi" - Səfirliyin təqsirləndirilən sabiq əməkdaşı ifadə verib  |    
Left Banner
Right Banner

Xolesterin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edəcək qəlyanaltı: Alimlərdən AÇIQLAMA

19.03.2025 11:48 870
Xolesterin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edəcək qəlyanaltı: Alimlərdən AÇIQLAMA
Gündəlik qəlyanaltıların pekan (yapon) qozu ilə əvəz edilməsi qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa və rasionun ümumi keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Median.Az
-ın "Gazeta.ru"ya istinadən xəbərinə görə, bu qənaətə ABŞ-nin Pensilvaniya Ştat Universitetinin alimləri gəliblər.

Araşdırmanın nəticələri "The American Journal of Clinical Nutrition" (AJCN) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda metabolik sindromun bir və ya bir neçə əlamətinin - hipertoniya, piylənmə, qanda xolesterin və qlükozanın yüksək səviyyəsi - müşahidə edildiyi 138 nəfər iştirak edib.

Yaşı 25-70 arasında dəyişən könüllülər təsadüfi olaraq iki qrupa bölünüb: bir qrup adi qəlyanaltıların əvəzinə gündə iki unsiya (təxminən 30 qram) pekan qozu istehlak edib, digər qrup isə adi pəhrizinə riayət etməyə davam edib.

12 həftə ərzində alimlər mütəmadi olaraq iştirakçıların damarlarının vəziyyəti haqqında məlumat toplayıblar və qan analizlərinə əsasən onların orqanizmindəki dəyişiklikləri izləyiblər.

Pekan qozu istehlak edən iştirakçılarda qan damarlarının divarlarına yapışa bilən ümumi xolesterin, triqliseridlər və LDL xolesterinin (aşağı sıxlıqlı lipoproteinlər) səviyyəsinin daha aşağı olduğu müşahidə edilib. Birinci qrupdan olan insanların orqanizmində "yaxşı" LDL xolesterinin konsentrasiyası, əksinə, artıb. Bu cür dəyişikliklər infarkt və insult kimi ürək-damar xəstəlikləri riskinin azaldığını göstərir.

Tədqiqatçıların izah etdiyinə görə, pekan qozunun tərkibində polifenollar - iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan bitki birləşmələri var. Çox güman ki, məhz bu maddələr qan damarlarının sağlamlığını qorumağa və qan axışını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
//oxu.azскачать dle 11.3