Mojo.az Banner
11:40 Bu kanalın yenidən qurulmasına 75 milyon xərclənəcək  |     11:34 Şamaxıda iki nəfər dəm qazından zəhərləndi  |     11:26 23 il əvvəl vəfat edən şəxsin ölüm faktı indi təsdiqləndi  |     11:19 Sabiq icra başçısı vəfat etdi  |     11:05 Alyona Əliyeva: "Heydər Əliyevin anım günündə onun xalqımız üçün gördüyü misilsiz xidmətləri dərin ehtiramla yad edirik" - FOTO  |     22:58 “Aygün Kazımova ilə illəri boşuna itirmişik”  |     22:50 Yanan binanın sakinlərinə kompensasiya verilib? - VİDEO  |     22:40 Bakıda oğul atasını öldürüb  |     22:20 Alen Delonun oğlu bacısının vəsiyyətnamədən çıxarılmasını istəyir  |     22:16 Xırdalanda avtomobil boruları zədələdi: Qaz təchizatı dayandırıldı  |     22:09 Bir il ərzində hər kəsi ələ keçirdi: Süni intellektin gizli təhlükəsi  |     22:00 TƏBİB-dən 14 yaşlı qızın ana olması ilə bağlı açıqlama  |     21:52 Albert Aqarunovun ailəsinə ağır itki  |     21:49 Leyla Əliyeva Səhiyyə Nazirliyi 5 saylı Uşaq Vərəm Sanatoriyasını ziyarət edib - FOTO  |     21:40 Məhkəmədə təqsirləndirilən şəxslərə son söz verilib - FOTO  |     21:32 Sığınacaqda tək, amma "Qarabağ"la bir yerdə: Kiçik qəlbin böyük sevgisi  |     21:20 Çox adam elə bilir ki, eyni xəstəlikdir, amma.. - Həkim fərqi açıqladı  |     21:12 Elçin Quliyev generalın oğluna vəzifə verildi  |     21:06 XİN: Macarıstan və Azərbaycan arasında əldə olunan razılaşmalar ikitərəfli əməkdaşlığı daha da gücləndirəcək  |     20:58 İncəsənət Gimnaziyasındakı vəziyyət valideynləri özündən çıxardı: "Musiqini onlayn keçmək olar?!"  |    
Left Banner
Right Banner

Xolesterin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edəcək qəlyanaltı: Alimlərdən AÇIQLAMA

19.03.2025 11:48 828
Xolesterin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edəcək qəlyanaltı: Alimlərdən AÇIQLAMA
Gündəlik qəlyanaltıların pekan (yapon) qozu ilə əvəz edilməsi qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa və rasionun ümumi keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Median.Az
-ın "Gazeta.ru"ya istinadən xəbərinə görə, bu qənaətə ABŞ-nin Pensilvaniya Ştat Universitetinin alimləri gəliblər.

Araşdırmanın nəticələri "The American Journal of Clinical Nutrition" (AJCN) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda metabolik sindromun bir və ya bir neçə əlamətinin - hipertoniya, piylənmə, qanda xolesterin və qlükozanın yüksək səviyyəsi - müşahidə edildiyi 138 nəfər iştirak edib.

Yaşı 25-70 arasında dəyişən könüllülər təsadüfi olaraq iki qrupa bölünüb: bir qrup adi qəlyanaltıların əvəzinə gündə iki unsiya (təxminən 30 qram) pekan qozu istehlak edib, digər qrup isə adi pəhrizinə riayət etməyə davam edib.

12 həftə ərzində alimlər mütəmadi olaraq iştirakçıların damarlarının vəziyyəti haqqında məlumat toplayıblar və qan analizlərinə əsasən onların orqanizmindəki dəyişiklikləri izləyiblər.

Pekan qozu istehlak edən iştirakçılarda qan damarlarının divarlarına yapışa bilən ümumi xolesterin, triqliseridlər və LDL xolesterinin (aşağı sıxlıqlı lipoproteinlər) səviyyəsinin daha aşağı olduğu müşahidə edilib. Birinci qrupdan olan insanların orqanizmində "yaxşı" LDL xolesterinin konsentrasiyası, əksinə, artıb. Bu cür dəyişikliklər infarkt və insult kimi ürək-damar xəstəlikləri riskinin azaldığını göstərir.

Tədqiqatçıların izah etdiyinə görə, pekan qozunun tərkibində polifenollar - iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan bitki birləşmələri var. Çox güman ki, məhz bu maddələr qan damarlarının sağlamlığını qorumağa və qan axışını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
//oxu.azскачать dle 11.3