23:01 Plastik əməliyyat etdirmək istəyənlərə XƏBƏRDARLIQ  |     22:56 Uğursuz satışlara baxmayaraq, "iPhone Air 2" istehsalı davam edəcək  |     22:50 Nazir nömrələrlə bağlı tarifləri təsdiqlədi - Foto  |     22:44 Bakının bu qəsəbəsində ət ucuzlaşdı - QİYMƏT  |     22:39 Azərbaycanda bu dövlət qurumu ləğv edildi  |     22:32 Həddindən artıq spirt qəbulu erkən və ağır insultlara səbəb ola bilər  |     22:27 2025-ci ilin ən diqqətçəkən sözü açıqlandı: Mənası hər kəsi təəccübləndirdi  |     22:18 Evlərini kirayə verənlərdən vergi tutulması necə tənzimlənəcək?  |     22:13 "Eurohome"un arxasında da Mehdiyev şəbəkəsi dayanıb? - Mağazası kül olan sahibkardan ilginc iddia  |     22:05 Naxçıvandakı bu şəxslər 10 il vergidən azad olunur  |     21:59 Burnunu əməliyyat etdiyi xəstənin ölümündə təqsirləndirilən həkim hökmlə razılaşmır  |     21:52 “Qarabağ”ın rəqibi baş məşqçisini qovdu  |     21:34 "Qıza yatdığı yerdə 5 patron boşaldıb” - Video  |     21:31 Pakistanda İslamabad şəhəri Azərbaycan bayrağının rəngləri ilə işıqlandırılıb - Video  |     21:19 Qəşəm Nəcəfzadə Audiovizual Şuranın üzvü təyin edildi  |     21:02 Bülbül adına musiqi məktəbində tələbə müəllimin bank kartından oğurluq etdi  |     20:52 Arayikgillə bağlı sübutlar elan olundu  |     20:29 Bu tarixdən Bakıda mənzillər bahalaşacaq  |     20:25 Sağlam söyüd ağaclarını kəsən şəxs saxlanıldı  |     20:23 Tramp Si Cinpinə xahişlə müraciət etdi  |    

Xolesterin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edəcək qəlyanaltı: Alimlərdən AÇIQLAMA

Gündəlik qəlyanaltıların pekan (yapon) qozu ilə əvəz edilməsi qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa və rasionun ümumi keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Median.Az
-ın "Gazeta.ru"ya istinadən xəbərinə görə, bu qənaətə ABŞ-nin Pensilvaniya Ştat Universitetinin alimləri gəliblər.

Araşdırmanın nəticələri "The American Journal of Clinical Nutrition" (AJCN) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda metabolik sindromun bir və ya bir neçə əlamətinin - hipertoniya, piylənmə, qanda xolesterin və qlükozanın yüksək səviyyəsi - müşahidə edildiyi 138 nəfər iştirak edib.

Yaşı 25-70 arasında dəyişən könüllülər təsadüfi olaraq iki qrupa bölünüb: bir qrup adi qəlyanaltıların əvəzinə gündə iki unsiya (təxminən 30 qram) pekan qozu istehlak edib, digər qrup isə adi pəhrizinə riayət etməyə davam edib.

12 həftə ərzində alimlər mütəmadi olaraq iştirakçıların damarlarının vəziyyəti haqqında məlumat toplayıblar və qan analizlərinə əsasən onların orqanizmindəki dəyişiklikləri izləyiblər.

Pekan qozu istehlak edən iştirakçılarda qan damarlarının divarlarına yapışa bilən ümumi xolesterin, triqliseridlər və LDL xolesterinin (aşağı sıxlıqlı lipoproteinlər) səviyyəsinin daha aşağı olduğu müşahidə edilib. Birinci qrupdan olan insanların orqanizmində "yaxşı" LDL xolesterinin konsentrasiyası, əksinə, artıb. Bu cür dəyişikliklər infarkt və insult kimi ürək-damar xəstəlikləri riskinin azaldığını göstərir.

Tədqiqatçıların izah etdiyinə görə, pekan qozunun tərkibində polifenollar - iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan bitki birləşmələri var. Çox güman ki, məhz bu maddələr qan damarlarının sağlamlığını qorumağa və qan axışını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
//oxu.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            684 19.03.25 11:48