Xolesterin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edəcək qəlyanaltı: Alimlərdən AÇIQLAMA » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
20:15 Bakı metrosu tədris ilinin ilk günündə 900 minə yaxın sərnişin daşıyıb  |     20:09 Terrorçuluğa görə Azərbaycanda həbsdə olan livanlı erməni muzdlunun aclıq etməsi xəbəri təsdiqini tapmayıb  |     20:02 "Formula 1": 2026-cı ildə Azərbaycan Qran-prisində sprint yarışı olmayacaq  |     19:57 Azərbaycanda orta aylıq əməkhaqqı 2030-cu ilə qədər 1,4 min manatı ötəcək  |     19:50 Rəsmi Bakı Kosta-Rikanı təbrik edib  |     19:45 Sabah leysan yağacaq, şimşək çaxacaq - PROQNOZ  |     19:39 Xətaidə evdən 15 min manatlıq qızıl oğurlayan şəxs saxlanılıb  |     19:30 Azərbaycanda qanuna uyğun olmayan obyektlərdə poçt təhvilinə görə operatorların lisenziyaları ləğv oluna bilər  |     19:25 Azərbaycan komandası dünya robotexnika finalında qızıl və gümüş medal qazanıb  |     19:18 Azərbaycan XİN Hondurası Müstəqillik Günü münasibətilə təbrik edib  |     19:13 DİM sədri: 2027-ci ildən XI sinif üzrə buraxılış imtahanlarında yeni test modeli tətbiq ediləcək  |     19:05 Gəncə Dövlət Tarix-Mədəniyyət Qoruğuna yeni direktor təyin olunub  |     19:00 "Euronews": Azərbaycan və Ermənistan arasında sülh sazişi regionun inkişafında yeni mərhələ açır  |     18:52 Qəzzanı 350 mindən çox fələstinli tərk edib  |     18:47 Tramp gələn həftə Zelenski ilə görüşə bilər  |     18:41 Rusiyaya qarşı sanksiyalar paketinin qəbulu təxirə salınıb  |     18:33 Biləsuvarda narkokuryerlikdə şübhəli bilinən şəxsdən 6 kiloqram tiryək aşkarlanıb  |     18:28 Mexikoda yük maşınının partlaması nəticəsində ölənlərin sayı 15-ə çatıb  |     18:21 Azərbaycanda gələn il dövlət büdcəsi 42 milyard manata yaxın olacaq  |     18:14 Bu yollarda sıxlıq var - SİYAHI  |    

Xolesterin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edəcək qəlyanaltı: Alimlərdən AÇIQLAMA

Gündəlik qəlyanaltıların pekan (yapon) qozu ilə əvəz edilməsi qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa və rasionun ümumi keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Median.Az
-ın "Gazeta.ru"ya istinadən xəbərinə görə, bu qənaətə ABŞ-nin Pensilvaniya Ştat Universitetinin alimləri gəliblər.

Araşdırmanın nəticələri "The American Journal of Clinical Nutrition" (AJCN) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda metabolik sindromun bir və ya bir neçə əlamətinin - hipertoniya, piylənmə, qanda xolesterin və qlükozanın yüksək səviyyəsi - müşahidə edildiyi 138 nəfər iştirak edib.

Yaşı 25-70 arasında dəyişən könüllülər təsadüfi olaraq iki qrupa bölünüb: bir qrup adi qəlyanaltıların əvəzinə gündə iki unsiya (təxminən 30 qram) pekan qozu istehlak edib, digər qrup isə adi pəhrizinə riayət etməyə davam edib.

12 həftə ərzində alimlər mütəmadi olaraq iştirakçıların damarlarının vəziyyəti haqqında məlumat toplayıblar və qan analizlərinə əsasən onların orqanizmindəki dəyişiklikləri izləyiblər.

Pekan qozu istehlak edən iştirakçılarda qan damarlarının divarlarına yapışa bilən ümumi xolesterin, triqliseridlər və LDL xolesterinin (aşağı sıxlıqlı lipoproteinlər) səviyyəsinin daha aşağı olduğu müşahidə edilib. Birinci qrupdan olan insanların orqanizmində "yaxşı" LDL xolesterinin konsentrasiyası, əksinə, artıb. Bu cür dəyişikliklər infarkt və insult kimi ürək-damar xəstəlikləri riskinin azaldığını göstərir.

Tədqiqatçıların izah etdiyinə görə, pekan qozunun tərkibində polifenollar - iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan bitki birləşmələri var. Çox güman ki, məhz bu maddələr qan damarlarının sağlamlığını qorumağa və qan axışını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
//oxu.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            561 19.03.25 11:48