Mojo.az Banner
22:59 Daha bir futbolçu "Qarabağ"ı tərk edə bilər  |     22:51 Zelenski sülh prosesi haqqında: "Əsas sənədlər hazırdır"  |     22:44 Azərbaycana bal idxalı azalıb: Hansı ölkələrdən gətirilir?  |     22:36 Tapdığınız əşya nə zaman sizinki sayılır? - VİDEO  |     22:24 Harri Kasparov həbs oluna bilər  |     22:09 Gürcüstanın Baş naziri İrakli Kobaxidze Prezident İlham Əliyevə təbrik məktubu ünvanlayıb  |     22:01 Göyçayda yanğın olub - FOTO  |     21:53 2026-cı ilin qışı belə keçəcək - Bakıda dayanmadan qar, şaxta...  |     21:47 Azərbaycanda gənc hakim yol qəzasında həlak oldu - YENİLƏNİB - FOTO  |     21:45 Kərim Benzema məşhur rəssamın tablosunu satın aldı  |     21:38 Ceyhun Rəhmanov yeni vəzifəyə təyin olundu  |     21:25 Sumqayıtda məhkəmənin hakimi qəzada öldü  |     21:23 Mandarin qabığı təhlükəlidir - DİQQƏTLİ OLUN  |     21:16 Məhkəmə təqsirləndirilən şəxslərin son söz çıxışları ilə davam etdirilib - FOTO  |     21:08 Masazırda gənc qızı maşına basıb qaçırdılar - ANBAAN VİDEO  |     21:00 Fransada zavodda partlayış: Yaralananlar var  |     20:52 Kub formasında satılan ətlər təbii olmaya bilər - XƏBƏRDARLIQ  |     20:44 Paytaxtın bəzi ərazilərində qaz olmayacaq  |     20:38 Bakıda bacı və qardaş faciəli şəkildə ÖLDÜLƏR  |     20:20 PSJ Luis Enrike ilə ömürlük müqavilə imzalamaq istəyir  |    
Left Banner
Right Banner

Şərabı hansı dozada içmək olar?

31.10.2024 12:28 1 536
Şərabı hansı dozada içmək olar?
Şərabın normadan artıq dozası sağlamlığa ziyan ola bilər.

Median.Az
bu barədə lenta.ru-ya istinadən xəbər verir.

Məlumata görə, bunu Narkologiya və Psixiatriya Klinikasının rəhbəri, rusiyalı həkim-psixiatr, narkoloq Ruslan İsayev bildirib ki, gündəlik bir qədəh qırmızı şərabın faydası haqqında geniş yayılmış yanlış fikir çox vaxt spirtli içki qəbulunu əsaslandırmaq və ya reklam məqsədləri üçün istifadə olunur.

Qırmızı şərab istehsalçıları tez-tez içkinin tərkibindəki bitki mənşəli maddələr - polifenollar sayəsində antioksidant xüsusiyyətlərə malik olduğunu, yaşlanmanı ləngitdiyini və xərçəngin qarşısını aldığını iddia edirlər. "İdeal laboratoriya şəraitində bu antioksidantlar orqanizmin mikroflorası ilə qarşılıqlı təsirdə olarkən həqiqətən də bəzi bakteriyaların artmasına, digərlərinin qarşısının alınmasına və mikrobiomun fəaliyyətinin yaxşılaşmasına kömək edir", - deyə İsayev qeyd edib.

Lakin narkoloqun sözlərinə görə, real şəraitdə şərabın "faydası" heçə enir. Birincisi, antioksidantlar çox uçucudur və 90% hallarda bir neçə ay saxlanıldıqdan sonra yox olur. Onlar yalnız içilməsi qəbul edilməyən cavan və hələ turş şərabda olur. İkincisi, şərabın antioksidant xüsusiyyətləri etanolun vurduğu zərərdən daha az fayda verir.

İsayev vurğulayıb ki, sübut olunub: spirtli içkilərin ən təhlükəsiz dozası onun olmamasıdır. İnsan orqanizmini və onda baş verən prosesləri ideal laboratoriya şəraiti ilə müqayisə etmək olmaz.
//oxu.azскачать dle 11.3