11:18 Yenidoğulmuş körpənin ölümünə görə həkimə elektron qolbaq taxıldı  |     11:14 Şimali Koreya Yapon dənizinə doğru ballistik raket atdı  |     11:09 Bakı Metropoliteni daha 15 yeni vaqonu xəttə buraxdı  |     11:02 Pakistanın baş naziri bu gün Azərbaycana gəlir  |     11:00 Azərbaycanda baş redaktor vəfat edib  |     23:01 Plastik əməliyyat etdirmək istəyənlərə XƏBƏRDARLIQ  |     22:56 Uğursuz satışlara baxmayaraq, "iPhone Air 2" istehsalı davam edəcək  |     22:50 Nazir nömrələrlə bağlı tarifləri təsdiqlədi - Foto  |     22:44 Bakının bu qəsəbəsində ət ucuzlaşdı - QİYMƏT  |     22:39 Azərbaycanda bu dövlət qurumu ləğv edildi  |     22:32 Həddindən artıq spirt qəbulu erkən və ağır insultlara səbəb ola bilər  |     22:27 2025-ci ilin ən diqqətçəkən sözü açıqlandı: Mənası hər kəsi təəccübləndirdi  |     22:18 Evlərini kirayə verənlərdən vergi tutulması necə tənzimlənəcək?  |     22:13 "Eurohome"un arxasında da Mehdiyev şəbəkəsi dayanıb? - Mağazası kül olan sahibkardan ilginc iddia  |     22:05 Naxçıvandakı bu şəxslər 10 il vergidən azad olunur  |     21:59 Burnunu əməliyyat etdiyi xəstənin ölümündə təqsirləndirilən həkim hökmlə razılaşmır  |     21:52 “Qarabağ”ın rəqibi baş məşqçisini qovdu  |     21:34 "Qıza yatdığı yerdə 5 patron boşaldıb” - Video  |     21:31 Pakistanda İslamabad şəhəri Azərbaycan bayrağının rəngləri ilə işıqlandırılıb - Video  |     21:19 Qəşəm Nəcəfzadə Audiovizual Şuranın üzvü təyin edildi  |    

Şərabı hansı dozada içmək olar?

Şərabın normadan artıq dozası sağlamlığa ziyan ola bilər.

Median.Az
bu barədə lenta.ru-ya istinadən xəbər verir.

Məlumata görə, bunu Narkologiya və Psixiatriya Klinikasının rəhbəri, rusiyalı həkim-psixiatr, narkoloq Ruslan İsayev bildirib ki, gündəlik bir qədəh qırmızı şərabın faydası haqqında geniş yayılmış yanlış fikir çox vaxt spirtli içki qəbulunu əsaslandırmaq və ya reklam məqsədləri üçün istifadə olunur.

Qırmızı şərab istehsalçıları tez-tez içkinin tərkibindəki bitki mənşəli maddələr - polifenollar sayəsində antioksidant xüsusiyyətlərə malik olduğunu, yaşlanmanı ləngitdiyini və xərçəngin qarşısını aldığını iddia edirlər. "İdeal laboratoriya şəraitində bu antioksidantlar orqanizmin mikroflorası ilə qarşılıqlı təsirdə olarkən həqiqətən də bəzi bakteriyaların artmasına, digərlərinin qarşısının alınmasına və mikrobiomun fəaliyyətinin yaxşılaşmasına kömək edir", - deyə İsayev qeyd edib.

Lakin narkoloqun sözlərinə görə, real şəraitdə şərabın "faydası" heçə enir. Birincisi, antioksidantlar çox uçucudur və 90% hallarda bir neçə ay saxlanıldıqdan sonra yox olur. Onlar yalnız içilməsi qəbul edilməyən cavan və hələ turş şərabda olur. İkincisi, şərabın antioksidant xüsusiyyətləri etanolun vurduğu zərərdən daha az fayda verir.

İsayev vurğulayıb ki, sübut olunub: spirtli içkilərin ən təhlükəsiz dozası onun olmamasıdır. İnsan orqanizmini və onda baş verən prosesləri ideal laboratoriya şəraiti ilə müqayisə etmək olmaz.
//oxu.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 299 31.10.24 12:28