Mojo.az Banner
18:44 Sabunçuda 11 il əvvəl törədilmiş cinayət hadisəsinin üstü açılıb  |     18:31 Azərbaycanda qəribə HADİSƏ: 35 yaşlı kişi elektrik dirəyinə çıxdı, iki rayon İŞIQSIZ qaldı  |     18:03 Vasif Məmmədəliyevin xanımı vəfat etdi  |     17:47 Azərbaycanda kimlər erkən pensiya hüququ qazana biləcək?  |     17:21 Mərkəzi Bankdan 3 manatlıq əsginaslarla bağlı iddiaya RƏSMİ CAVAB  |     17:03 Su polisi Xəzər dənizində brakonyerlik edən şəxsi saxladı  |     16:32 Gürcüstandan heyvan idxalına qoyulan məhdudiyyət aradan qaldırıldı  |     16:17 Ramiz Mehdiyevin oğlu fövqəladə hallar nazirinin müavini vəzifəsindən azad edildi  |     15:58 Məmməd İbrahimli həbs edildi  |     15:48 Xəzərdə su səviyyəsi endi, ov mövsümü BAŞA ÇATDI  |     15:40 Brend malların ölkəyə qanunsuz gətirilməsinin qarşısı alınıb  |     15:25 Naxçıvanın səhiyyə naziri İŞDƏN ÇIXARILDI - Vəzifəsi yeni müavinə TAPŞIRILDI - FOTO (Yenilənib)  |     14:49 Külli miqdarda narkotik vasitənin ölkə ərazisinə keçirilməsinin qarşısı alınıb  |     14:44 Narkokuryerlərin "meyvə satıcısı" kimi davranmaq cəhdləri alınmadı: Polis tərəfindən ifşa olundular - Video  |     14:42 Masallıda 1 300 abonentin qazı kəsiləcək  |     14:29 Dənizkənarı Milli Parkda Yeni il yarmarkasının açılışı olacaq  |     13:54 Məmməd İbrahimli də hakimiyyəti ələ keçirmə maddəsi ilə ittiham olunur  |     13:39 Bakıda 10 mərtəbəli universitet binasında söküntü - 25 milyona yenisi tikiləcək  |     13:34 Yanğında həyatını itirən Könül Vəlibəylinin xəsarət alan qızının durumu açıqlandı  |     13:29 Səfərbərlik Xidmətinin zabitinin kassasiya şikayəti geri götürülüb  |    
Left Banner
Right Banner

Şərabı hansı dozada içmək olar?

31.10.2024 12:28 1 464
Şərabı hansı dozada içmək olar?
Şərabın normadan artıq dozası sağlamlığa ziyan ola bilər.

Median.Az
bu barədə lenta.ru-ya istinadən xəbər verir.

Məlumata görə, bunu Narkologiya və Psixiatriya Klinikasının rəhbəri, rusiyalı həkim-psixiatr, narkoloq Ruslan İsayev bildirib ki, gündəlik bir qədəh qırmızı şərabın faydası haqqında geniş yayılmış yanlış fikir çox vaxt spirtli içki qəbulunu əsaslandırmaq və ya reklam məqsədləri üçün istifadə olunur.

Qırmızı şərab istehsalçıları tez-tez içkinin tərkibindəki bitki mənşəli maddələr - polifenollar sayəsində antioksidant xüsusiyyətlərə malik olduğunu, yaşlanmanı ləngitdiyini və xərçəngin qarşısını aldığını iddia edirlər. "İdeal laboratoriya şəraitində bu antioksidantlar orqanizmin mikroflorası ilə qarşılıqlı təsirdə olarkən həqiqətən də bəzi bakteriyaların artmasına, digərlərinin qarşısının alınmasına və mikrobiomun fəaliyyətinin yaxşılaşmasına kömək edir", - deyə İsayev qeyd edib.

Lakin narkoloqun sözlərinə görə, real şəraitdə şərabın "faydası" heçə enir. Birincisi, antioksidantlar çox uçucudur və 90% hallarda bir neçə ay saxlanıldıqdan sonra yox olur. Onlar yalnız içilməsi qəbul edilməyən cavan və hələ turş şərabda olur. İkincisi, şərabın antioksidant xüsusiyyətləri etanolun vurduğu zərərdən daha az fayda verir.

İsayev vurğulayıb ki, sübut olunub: spirtli içkilərin ən təhlükəsiz dozası onun olmamasıdır. İnsan orqanizmini və onda baş verən prosesləri ideal laboratoriya şəraiti ilə müqayisə etmək olmaz.
//oxu.azскачать dle 11.3