Mojo.az Banner
22:52 FHN: Yanğın yaşayış binasının elektrik  |     22:45 Hacıqabulda yol qəzası olub, xəsarət alanlar var  |     22:37 Yasamalda baş vermiş yanğında 3 nəfər ölüb, 20 nəfər zəhərlənmə diaqnozu ilə xəstəxanaya yerləşdirilib  |     22:16 Bakıda güclü qar gözlənilir? - hazırlıqlar başladı  |     22:07 Bakıda faciəvi şəkildə ölən ofisiantların FOTOları  |     21:53 Leyla Əliyeva və Arzu Əliyeva Astarada Pəncəli Teymurovun ailəsini ziyarət ediblər  |     21:45 "X" sosial şəbəkəsində nasazlıq yaşanıb  |     21:38 Kürdəmirdə uşaq bağçasında yanğın olub Hadisə  |     21:30 "Qarabağ" səfərdə "Sumqayıt"ı məğlub etdi  |     21:24 Yasamalda yaşayış binasında yanğın zamanı bir neçə nəfər tüstüdən zəhərlənib - YENİLƏNİB-3  |     21:00 Zelenski xalqa müraciət etdi: “Çətin seçim qarşısındayıq…”  |     20:51 Yasamalda yaşayış binası yanır - Video+Yenilənib  |     20:42 Yanğına görə bu küçədə hərəkət məhdudlaşdırıldı - Foto  |     20:42 Direktorların işə qəbulu zamanı üstünlük veriləcək namizədlər müəyyənləşib  |     20:30 Faciə qurbanı olan Emil hərbi xidmətdən yeni gəlibmiş  |     20:16 Sığınacaqdan itkin düşən qız tapıldı  |     20:04 Heydər Əliyev Fondu Lənkəran uşaq evini əsaslı yenidənqurmadan sonra istifadəyə verib - FOTO  |     19:33 Tural Sadıqlı, Orduxan Teymurxan, Qurban Məmmədov və digərlərinin cinayət işi üzrə məhkəmə iclası keçirilib  |     19:02 Ermənistan prezidenti: "Qarşılıqlı etimadın yaradılması İrəvan və Bakı arasında yekun sülh üçün vacibdir"  |     18:40 Azərbaycanda toy biznesi çöküş yaşayır: Nikahlar azalır, ənənələr dəyişir, bazar daralır  |    
Left Banner
Right Banner

Şərabı hansı dozada içmək olar?

31.10.2024 12:28 1 425
Şərabı hansı dozada içmək olar?
Şərabın normadan artıq dozası sağlamlığa ziyan ola bilər.

Median.Az
bu barədə lenta.ru-ya istinadən xəbər verir.

Məlumata görə, bunu Narkologiya və Psixiatriya Klinikasının rəhbəri, rusiyalı həkim-psixiatr, narkoloq Ruslan İsayev bildirib ki, gündəlik bir qədəh qırmızı şərabın faydası haqqında geniş yayılmış yanlış fikir çox vaxt spirtli içki qəbulunu əsaslandırmaq və ya reklam məqsədləri üçün istifadə olunur.

Qırmızı şərab istehsalçıları tez-tez içkinin tərkibindəki bitki mənşəli maddələr - polifenollar sayəsində antioksidant xüsusiyyətlərə malik olduğunu, yaşlanmanı ləngitdiyini və xərçəngin qarşısını aldığını iddia edirlər. "İdeal laboratoriya şəraitində bu antioksidantlar orqanizmin mikroflorası ilə qarşılıqlı təsirdə olarkən həqiqətən də bəzi bakteriyaların artmasına, digərlərinin qarşısının alınmasına və mikrobiomun fəaliyyətinin yaxşılaşmasına kömək edir", - deyə İsayev qeyd edib.

Lakin narkoloqun sözlərinə görə, real şəraitdə şərabın "faydası" heçə enir. Birincisi, antioksidantlar çox uçucudur və 90% hallarda bir neçə ay saxlanıldıqdan sonra yox olur. Onlar yalnız içilməsi qəbul edilməyən cavan və hələ turş şərabda olur. İkincisi, şərabın antioksidant xüsusiyyətləri etanolun vurduğu zərərdən daha az fayda verir.

İsayev vurğulayıb ki, sübut olunub: spirtli içkilərin ən təhlükəsiz dozası onun olmamasıdır. İnsan orqanizmini və onda baş verən prosesləri ideal laboratoriya şəraiti ilə müqayisə etmək olmaz.
//oxu.azскачать dle 11.3