Mojo.az Banner
22:49 Bakıda 15 yaşlı yeniyətmə öldürülüb, 14 yaşlı şübhəli saxlanılıb  |     22:40 Daha 2 meyit tapıldı - bu dəfə zibillikdən - YENİLƏNİB - FOTO  |     22:34 Böyükşor gölü ətrafında havada nə problem var? - Nazirlik vəziyyəti araşdıracaq - VİDEO  |     22:25 Yaşar Gülər: Təyyarənin "qara qutu"sunun oxunması iki ay vaxt aparacaq  |     22:19 Paşinyan Qazaxıstana səfər edəcək  |     22:08 Türkiyə MN: Qara qutunun nəticələri 2 aya bilinəcək  |     22:00 BVF Ukraynaya 8 milyard dollarlıq yeni kredit proqramı təklif edir  |     21:49 Flora Kərimovanın nəvəsi ilk dəfə efirə çıxdı - VİDEO  |     21:36 8 gün əvvəl qəzaya düşmüşdü - Bu gün öldü  |     21:15 "Adi cızığa görə maaşımızdan 200 manat tutulur" - ŞİKAYƏTƏ RƏSMİ CAVAB  |     21:06 Qubada hindistanlı turisti avtomobil vuraraq öldürüb  |     20:51 Şəmkirdə 51 yaşlı kişi bıçaqlandı  |     20:40 Ərdoğan: Gürcüstan və Azərbaycan faciənin ilk anlarından etibarən bütün imkanlarını səfərbər etdi  |     20:21 Bakının bu rayonlarında qaz olmayacaq  |     20:04 Əməkdaşlarının evlərindən çıxarılmaları ilə bağlı FHN-dən açıqlama  |     19:58 4500 illik sirr açıldı: Şərq cəbhəsindəki kəşf alimləri həyəcanlandırdı  |     19:47 Yüksək "komendant pulu" narazılıq doğurur: "Milyardlar nəzarətsiz toplanır"  |     19:34 İspaniya Çinlə qatarlar yarışına qatılmağa qərar verdi  |     19:18 "Stil Mebel" şirkətinin "sahibi"ndən 2000 manatlıq dələduzluq  |     19:14 63 yaşlı Tom Kruz nəhayət ilk “Oskar”ını aldı  |    
Left Banner
Right Banner

Şərabı hansı dozada içmək olar?

31.10.2024 12:28 1 401
Şərabı hansı dozada içmək olar?
Şərabın normadan artıq dozası sağlamlığa ziyan ola bilər.

Median.Az
bu barədə lenta.ru-ya istinadən xəbər verir.

Məlumata görə, bunu Narkologiya və Psixiatriya Klinikasının rəhbəri, rusiyalı həkim-psixiatr, narkoloq Ruslan İsayev bildirib ki, gündəlik bir qədəh qırmızı şərabın faydası haqqında geniş yayılmış yanlış fikir çox vaxt spirtli içki qəbulunu əsaslandırmaq və ya reklam məqsədləri üçün istifadə olunur.

Qırmızı şərab istehsalçıları tez-tez içkinin tərkibindəki bitki mənşəli maddələr - polifenollar sayəsində antioksidant xüsusiyyətlərə malik olduğunu, yaşlanmanı ləngitdiyini və xərçəngin qarşısını aldığını iddia edirlər. "İdeal laboratoriya şəraitində bu antioksidantlar orqanizmin mikroflorası ilə qarşılıqlı təsirdə olarkən həqiqətən də bəzi bakteriyaların artmasına, digərlərinin qarşısının alınmasına və mikrobiomun fəaliyyətinin yaxşılaşmasına kömək edir", - deyə İsayev qeyd edib.

Lakin narkoloqun sözlərinə görə, real şəraitdə şərabın "faydası" heçə enir. Birincisi, antioksidantlar çox uçucudur və 90% hallarda bir neçə ay saxlanıldıqdan sonra yox olur. Onlar yalnız içilməsi qəbul edilməyən cavan və hələ turş şərabda olur. İkincisi, şərabın antioksidant xüsusiyyətləri etanolun vurduğu zərərdən daha az fayda verir.

İsayev vurğulayıb ki, sübut olunub: spirtli içkilərin ən təhlükəsiz dozası onun olmamasıdır. İnsan orqanizmini və onda baş verən prosesləri ideal laboratoriya şəraiti ilə müqayisə etmək olmaz.
//oxu.azскачать dle 11.3