Mojo.az Banner
15:30 Azərbaycan hüquq-mühafizə orqanlarının məlumatları əsasında Türkiyədə cinayətkarlara qarşı ƏMƏLİYYAT - Video  |     15:28 Rusiya hərbçiləri Ukraynada daha bir yaşayış məntəqəsini nəzarət altına aldılar  |     15:26 Bakıda geniş narkotik əməliyyatı: 21 kq marixuana və 600 metadon ələ keçirildi - FOTO  |     14:53 Sabahdan "WhatsApp" bu telefonlarda işləməyəcək - SİYAHI  |     13:39 ABŞ Alyaskada neft hasilatına qoyulan məhdudiyyətləri aradan qaldırdı  |     13:18 Sabirabaddakı qətlin TƏFƏRRÜATI: 42 yaşlı qadın yataq otağında GÜLLƏLƏNDİ (Yenilənib)  |     12:50 Bazarda satışa çıxarılan dana əti basdırmasında at DNT-si aşkarlanıb (FOTO)  |     12:44 Azərbaycanda uşaqlar arasında YENİ XƏSTƏLİK yayılır  |     12:42 Azərbaycan HHQ komandanı təyyarə qəzasında şəhid olan Türkiyə hərbçiləri ilə vida mərasimində iştirak edir  |     12:37 Fransa nüvə başlıqlı yeni raketini istifadəyə verdi  |     12:35 Dövlət sirrini yaymaqda təqsirləndirilən şəxsin məhkəməsi başlayıb  |     12:34 Fəhlə ev yiyəsini söydü, irad bildirən ustanı bıçaqladı  |     12:30 Marketdən 393 minlik oğurluq edən satıcı və şirkət əməkdaşları azadlığa buraxıldılar  |     12:29 Rusiya vətəndaşının meyiti Ağdaşda tapıldı  |     12:28 KXDR nüvə silahından imtina etmək niyyətində deyil  |     12:27 ABŞ Havay adaları yaxınlığında Rusiyanın kəşfiyyat gəmisini aşkarlayıb  |     12:26 Gəncədə 40 yaşlı kişi küçədə bıçaqlandı  |     12:24 Azərbaycan nefti bahalaşıb  |     12:20 Qadını aldadıb, tanışını rüsvayedici videolarla şantaj edən şəxsə cəza verildi  |     12:12 Ucarda evdən kişi meyiti tapılıb  |    
Left Banner
Right Banner

Şərabı hansı dozada içmək olar?

31.10.2024 12:28 1 386
Şərabı hansı dozada içmək olar?
Şərabın normadan artıq dozası sağlamlığa ziyan ola bilər.

Median.Az
bu barədə lenta.ru-ya istinadən xəbər verir.

Məlumata görə, bunu Narkologiya və Psixiatriya Klinikasının rəhbəri, rusiyalı həkim-psixiatr, narkoloq Ruslan İsayev bildirib ki, gündəlik bir qədəh qırmızı şərabın faydası haqqında geniş yayılmış yanlış fikir çox vaxt spirtli içki qəbulunu əsaslandırmaq və ya reklam məqsədləri üçün istifadə olunur.

Qırmızı şərab istehsalçıları tez-tez içkinin tərkibindəki bitki mənşəli maddələr - polifenollar sayəsində antioksidant xüsusiyyətlərə malik olduğunu, yaşlanmanı ləngitdiyini və xərçəngin qarşısını aldığını iddia edirlər. "İdeal laboratoriya şəraitində bu antioksidantlar orqanizmin mikroflorası ilə qarşılıqlı təsirdə olarkən həqiqətən də bəzi bakteriyaların artmasına, digərlərinin qarşısının alınmasına və mikrobiomun fəaliyyətinin yaxşılaşmasına kömək edir", - deyə İsayev qeyd edib.

Lakin narkoloqun sözlərinə görə, real şəraitdə şərabın "faydası" heçə enir. Birincisi, antioksidantlar çox uçucudur və 90% hallarda bir neçə ay saxlanıldıqdan sonra yox olur. Onlar yalnız içilməsi qəbul edilməyən cavan və hələ turş şərabda olur. İkincisi, şərabın antioksidant xüsusiyyətləri etanolun vurduğu zərərdən daha az fayda verir.

İsayev vurğulayıb ki, sübut olunub: spirtli içkilərin ən təhlükəsiz dozası onun olmamasıdır. İnsan orqanizmini və onda baş verən prosesləri ideal laboratoriya şəraiti ilə müqayisə etmək olmaz.
//oxu.azскачать dle 11.3