Mojo.az Banner
23:04 Almaniya hökuməti yüzlərlə əfqanın ölkəyə qəbulundan imtina etdi  |     22:59 "Google Maps"a sürücülər üçün faydalı funksiya əlavə olundu  |     22:51 Bu sual məktəblilərə verilib? - Rəsmi açıqlama  |     22:46 5 avtobus marşrutu üzrə müsabiqələrin qalibləri müəyyənləşdi  |     22:41 "Bu halda karta vəsaitin daxil olması qeyri-formal məşğulluq kimi qiymətləndirə bilər" - Ekspert  |     22:34 "Baku Mall"da maşınını şarja taxdı - Qiyməti görüb şoka düşdü (FOTO)  |     22:29 Bakı–Bratislava birbaşa uçuşlarına start verilir  |     22:22 Azərbaycana casusluq etdiyi deyilən erməni diplomatla bağlı qərar verildi  |     22:17 Biləcərini su basdı - Video  |     22:11 Məşhur opera müğənnisi oğlu tərəfindən öldürüldü  |     22:03 Dövlət sektoru üzrə istehsalat qəzaları ilə bağlı sığorta ödənişini DSMF yerinə yetirəcək  |     21:58 “Qarabağ” hesabı açdı  |     21:52 “Qarabağ” - “Ayaks” oyunu başladı - CANLI  |     21:51 "Xiaomi" gəlirsizlik səbəbindən 1000-dən çox mağazanı bağlayacaq  |     21:42 İslandiya "Eurovision-2026"da iştirak etməyəcək  |     21:40 İsveçrədə yeni prezident seçildi  |     21:11 Prezidentin rektor təyin etdiyi Rövşən İsmayılov kimdir?  |     21:08 Bakıda hər 44 nəfərə bir mağaza düşür - Son 5 ildə 2,3 dəfə artıb  |     20:53 Azərbaycanda özəl data mərkəzi yaradılacaq  |     20:50 Bakıda Azərbaycan-Rusiya siyasi məsləhətləşmələri keçirildi  |    
Left Banner
Right Banner

Şərabı hansı dozada içmək olar?

31.10.2024 12:28 1 518
Şərabı hansı dozada içmək olar?
Şərabın normadan artıq dozası sağlamlığa ziyan ola bilər.

Median.Az
bu barədə lenta.ru-ya istinadən xəbər verir.

Məlumata görə, bunu Narkologiya və Psixiatriya Klinikasının rəhbəri, rusiyalı həkim-psixiatr, narkoloq Ruslan İsayev bildirib ki, gündəlik bir qədəh qırmızı şərabın faydası haqqında geniş yayılmış yanlış fikir çox vaxt spirtli içki qəbulunu əsaslandırmaq və ya reklam məqsədləri üçün istifadə olunur.

Qırmızı şərab istehsalçıları tez-tez içkinin tərkibindəki bitki mənşəli maddələr - polifenollar sayəsində antioksidant xüsusiyyətlərə malik olduğunu, yaşlanmanı ləngitdiyini və xərçəngin qarşısını aldığını iddia edirlər. "İdeal laboratoriya şəraitində bu antioksidantlar orqanizmin mikroflorası ilə qarşılıqlı təsirdə olarkən həqiqətən də bəzi bakteriyaların artmasına, digərlərinin qarşısının alınmasına və mikrobiomun fəaliyyətinin yaxşılaşmasına kömək edir", - deyə İsayev qeyd edib.

Lakin narkoloqun sözlərinə görə, real şəraitdə şərabın "faydası" heçə enir. Birincisi, antioksidantlar çox uçucudur və 90% hallarda bir neçə ay saxlanıldıqdan sonra yox olur. Onlar yalnız içilməsi qəbul edilməyən cavan və hələ turş şərabda olur. İkincisi, şərabın antioksidant xüsusiyyətləri etanolun vurduğu zərərdən daha az fayda verir.

İsayev vurğulayıb ki, sübut olunub: spirtli içkilərin ən təhlükəsiz dozası onun olmamasıdır. İnsan orqanizmini və onda baş verən prosesləri ideal laboratoriya şəraiti ilə müqayisə etmək olmaz.
//oxu.azскачать dle 11.3