DİQQƏT! Bu kartof sizi öldürə bilər - Əlamətlər » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
21:29 Buğdanın qiyməti niyə ucuzlaşır? (ŞƏRH)  |     21:22 Azərbaycanda bu məşhur zavod bağlanır  |     21:14 İstanbul terrorçusu 7 ömürlük və 1794 il həbs cəzası aldı  |     21:08 Talıb Talenin toyu olacaq (VİDEO)  |     20:49 Braziliyada qonaq evində baş verən yanğında azı 10 nəfər ölüb  |     20:42 Niderlandın Baş naziri: NATO-nun cənub qanadının Türkiyənin liderliyinə ehtiyacı var  |     20:39 MTK və sakinlər qarşı-qarşıya: Yeddi ildir kirayədə yaşamağa məcburuq - VİDEO  |     20:34 Etiraz aksiyasında iştirak edən erməni deputatlar saxlanılıb  |     20:25 Azərbaycanlı deputat ATƏT PA-nın Büro iclasında iştirak edəcək  |     20:17 Şənbə günü 32 dərəcə isti olacaq  |     20:06 Apellyasiya Arbitraj Tribunalı “Neftçi”nin şikayətini təmin etməyib  |     19:57 Yasamalda 16 yaşlı yaşlı qızı avtomobil vurub  |     19:47 Paşinyan: “Biz yaxın onilliklər ərzində Ermənistanın mövcudluğu məsələsini həll edirik”  |     19:35 Çin XİN: NATO Ukrayna böhranına görə birbaşa məsuliyyət daşıyır  |     19:09 “Qəbələ” azarkeşlərini düşündürən məsələyə klub rəsmilərindən CAVAB  |     18:58 Ukrayna daha 140 hərbçisinin meyitini geri qaytarıb  |     18:46 Qəzza üzrə təmas qrupu Səudiyyə Ərəbistanında toplaşacaq  |     18:29 “Fikirləşdim ki, ata-bala ikimizi də öldürəcək” - Cümüyə 18 il həbs verildi  |     18:22 Bakının bir rayonunda qaz kəsiləcək  |     18:09 Ermənistan XİN: “İrəvan Bakıdan sülh müqaviləsi üzrə növbəti təklifləri alıb”  |    

DİQQƏT! Bu kartof sizi öldürə bilər - Əlamətlər

Qida rasionumuzda hər gün istifadə etdiyimiz kartofun əslində bizi zəhərlədiyini bilirdinizmi?

Median.Az
medicina.az-a istinadən bildirir ki, kartofun faydaları ilə yanaşı zərərləri də var. Düzgün şəraitdə saxlanılmayan kartof cücərib yaşıllaşanan zaman hətta bizi zəhərləyərək öldürə bilər.

Türkiyəli dietoloq Beyza Kose, "Kartof yedikdən sonra ürək bulanması, boğaz ağrısı və baş ağrısı hiss edirsinizsə, dərhal xəstəxanaya gedin" - deyə xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, insan sağlamlığına bir çox müsbət təsir göstərən kartofun, məhsul yığımından əvvəl və sonra saxlanılmasına diqqət edilməsə, səhvlər səbəbindən qida zəhərlənməsinə və ya hətta insan ölümünə səbəb ola bilər.

Kartofda bitkilər, göbələklər, böcəklər kimi xarici amillərdən qorunmaq üçün bəzi zəhərli maddələr vardır.

Yığımı və saxlanılmasında nöqsanları olduqda isə (saxlama temperaturu, məhsul yığımı və daşınması zamanı mexaniki zədələr, nəm, havalandırma və zərərli həşəratlar) bu zəhərli maddələr artır və insan həyatına təhlükə yaradır. Çünki kartofun tərkibində bu kimyəvi maddələrdən ən təhlükəlisi solanin var.

Günəşdə və ya yüksək rütubətdə saxlanılan kartofda solaninin miqdarı artır. Artan solanin xlorofil sintezini stimullaşdırır və kartofun sarıdan yaşıl rəngə çevrilməsinə səbəb olur. Solaninin miqdarı artdıqca, zəhərlənmə təsirindən yaşıllaşma əmələ gəlir. Buna görə yaşıl ləkələr və ya tumurcuqları olan kartofu yeməkdən çəkinmək lazımdır.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 539 09.10.19 23:12