Mojo.az Banner
12:27 Taksi sürücülərinin növbəti imtahanı keçiriləcək  |     12:25 Mədəni sərvətləri ehtiyatsızlıqdan məhv edənlər həbs ediləcəklər  |     12:23 Dünyanın ilk süni intellekt naziri rüşvətə görə SAXLANILDI  |     12:21 Azərbaycan alpinisti Antarktidanın ən yüksək zirvəsini fəth edib  |     12:20 Bu gün Əli Kərimli ilə bağlı qərar veriləcək  |     12:16 Bakıda xəstəxananın həyətindən ölü döl tapıldı  |     12:13 Arvadını bıçaqlamaqda təqsirləndirilən şəxs TUTULDU  |     12:12 Beyləqanda körpənin halı QƏFİL PİSLƏŞİB: Yolda dünyasını dəyişib  |     12:11 Tulin Ələkbərova və tələbəsi SAXLANILDILAR  |     12:10 Azərbaycan nefti cüzi ucuzlaşıb  |     12:05 Neftçalada oğul 70 yaşlı atasını döydü  |     12:03 "Mortal Kombat"ın ulduzu vəfat etdi  |     11:56 Dubaya uçan təyyarə Bakıya təcili eniş etdi - SƏBƏB  |     11:50 Soyuq havada çay əvəzinə su içməyin FAYDALARI  |     11:47 Satılan kərə yağları nə qədər təmizdir? - Video  |     11:45 Xəzər Universiteti onlarla əməkdaşını əmək müqaviləsi olmadan işlədirmiş  |     11:44 Bakıda köhnə yaşayış binasının sakinləri ciddi təhlükə ilə üz-üzə (Video)  |     11:41 Bakının bəzi ərazilərində torpaqlar BAHALAŞDI (Video)  |     11:30 Qarlı havaya hazırlaşan Bakı yağışa TƏSLİM OLDU: Küçələri su basıb (Video)  |     11:26 Bakıda yaşayış binasında dəhşətli yanğın - İkisi azyaşlı olmaqla 4 nəfər öldü (Video)  |    
Left Banner
Right Banner

DİQQƏT! Bu kartof sizi öldürə bilər - Əlamətlər

09.10.2019 23:12 2 193
DİQQƏT! Bu kartof sizi öldürə bilər - Əlamətlər
Qida rasionumuzda hər gün istifadə etdiyimiz kartofun əslində bizi zəhərlədiyini bilirdinizmi?

Median.Az
medicina.az-a istinadən bildirir ki, kartofun faydaları ilə yanaşı zərərləri də var. Düzgün şəraitdə saxlanılmayan kartof cücərib yaşıllaşanan zaman hətta bizi zəhərləyərək öldürə bilər.

Türkiyəli dietoloq Beyza Kose, "Kartof yedikdən sonra ürək bulanması, boğaz ağrısı və baş ağrısı hiss edirsinizsə, dərhal xəstəxanaya gedin" - deyə xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, insan sağlamlığına bir çox müsbət təsir göstərən kartofun, məhsul yığımından əvvəl və sonra saxlanılmasına diqqət edilməsə, səhvlər səbəbindən qida zəhərlənməsinə və ya hətta insan ölümünə səbəb ola bilər.

Kartofda bitkilər, göbələklər, böcəklər kimi xarici amillərdən qorunmaq üçün bəzi zəhərli maddələr vardır.

Yığımı və saxlanılmasında nöqsanları olduqda isə (saxlama temperaturu, məhsul yığımı və daşınması zamanı mexaniki zədələr, nəm, havalandırma və zərərli həşəratlar) bu zəhərli maddələr artır və insan həyatına təhlükə yaradır. Çünki kartofun tərkibində bu kimyəvi maddələrdən ən təhlükəlisi solanin var.

Günəşdə və ya yüksək rütubətdə saxlanılan kartofda solaninin miqdarı artır. Artan solanin xlorofil sintezini stimullaşdırır və kartofun sarıdan yaşıl rəngə çevrilməsinə səbəb olur. Solaninin miqdarı artdıqca, zəhərlənmə təsirindən yaşıllaşma əmələ gəlir. Buna görə yaşıl ləkələr və ya tumurcuqları olan kartofu yeməkdən çəkinmək lazımdır.скачать dle 11.3