17:08 Bakıda saxlanılan Rusiya vətəndaşlarından ibarət dəstə üzvlərinə dair qərar verildi  |     17:05 Salyanda qaz təchizatında fasilə yaranacaq  |     16:15 Azərbaycanda ödəniş kartlarının sayı 13 faiz artıb  |     16:13 ABŞ-li reper P.Diddi vaxtından əvvəl azadlığa buraxıla bilər  |     16:09 Ruben Vardanyana yeni vəkil təyin olunub - FOTO  |     15:57 Tiktoker "Beniz"ə ittiham elan olunub  |     14:22 Monteneqroda həbs olunan azərbaycanlının kimliyi məlum oldu  |     14:16 Bu tarixdə qar yağacaq - XƏBƏRDARLIQ  |     13:49 Gəncədə dəm qazından zəhərlənən tələbələrin SON VƏZİYYƏTİ  |     13:38 Şirkətin 57,4 min manatını mənimsəyən satıcı-anbardar azadlığa buraxıldı  |     13:33 Büdcədən icbari tibbi sığorta fonduna ayrılan vəsaitin azalmasının səbəbi açıqlandı  |     13:28 Fransaya casusluqda ittiham olunan şəxslərin məhkəməsində şahid ifadələrində MARAQLI MƏQAMLAR  |     13:14 Məktəblini yumruqla vuraraq öldürən şəxs: "Dava qız söhbətinə görə idi"  |     13:10 Qazaxıstanda terror aktının qarşısı alındı  |     13:10 Tanışlarını döyərək bıçaqlayan şəxs məhkəmə zalından azadlığa buraxıldı  |     13:09 Rumıniya Senatının sədri Azərbaycana gəlib - FOTO  |     13:08 Pakistan Senatının sədri Azərbaycana səfərə gəlib - FOTO  |     13:07 Xətaidə 46 yaşlı kişi bıçaqlanıb  |     13:05 Azərbaycan neftinin qiyməti azalıb  |     13:03 Kamçatka sahillərində güclü zəlzələ baş verib  |    

Qarpız-yemiş almaq təhlükəlidir! - XƏBƏRDARLIQ

İyun ayı olsa da artıq bazar və marketlərdə qarpız-yemiş satışı ilə qarşılaşırıq. Sirr deyil ki, bu məhsullar hazırki mövsümdə mineral gübrələrin köməyi ilə yetişdirilir. İki ay yarıma ərsəyə gələn qarpızın yetişməsi üçün lazım olan istilik məhz iyul-avqust aylarında olduğu üçün mütəxəssislər iyun ayı ərzində qarpız yeməyi məsləhət görmürlər.

Amma hazırda satışda olan qarpız-yemişi alanlar az deyil. Bu məhsulların nə kimi ziyanı var?
Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov məsələ ilə bağlı Modern.az-a danışıb. Ekspertin sözlərinə görə, təmiz, gübrəsiz qarpızın çəkisi 5 kiloqramdan çox olmamalıdır.

"Hər il bu sahədə monitorinqlər aparırırq. Qarpız, yemiş istehsal edən şəxslər məhsulun böyük olması üçün çoxsaylı gübrələrdən istifadə edir. Təəssüf olsun ki, hətta mövsüm vaxtı belə istifadə olunan gübrələrin normadan artıq olması ilə qarşılaşırıq. Əhali bilməlidir ki, indi qarpız və yemişin yetişdirilməsində külli miqdarda nitritlərdən istifadə olunur. Nitritlər insanı tədricən zəhərləyən kimyəvi maddələrdir. Xüsusilə, böyük ölçüdə rəngi çəhrayı olan qarpızlar gübrənin çox olduğunun göstəricisidir".

Pediatr Vaqif Qarayev bildirir ki, iyul ayının 20-ədək uşaqlara qarpız-qovun yedirmək qətiyyən olmaz:
"Qarpızın Azərbaycanda yetişmə dövrü iyul ayının 20-dən sonradır. Ondan əvvəl yetişdirilən qarpızlar sağlamlıq üçün təhlükəlidir. Təcrübəli adam qarpızı kəsəndən sonra rəngindən hiss edir ki, düzgün yetişdirilməyib. Tez qızarsın deyə qarpız tağlarına süni maddələr, nitratlar vurulur. Satış yerlərində qarpız, yemiş nəzarətdən keçirilməlidir. Əgər məhsul sanitar normanı keçirsə, nitrat çox vurulubsa, satışdan yığışdırılmalıdır. Yemişə də süni qidalar vurulur, lakin qarpızda bu cür qidalardan, nitratlardan daha çox istifadə olunur. Buna görə də o daha təhlükəlidir. Vaxtından əvvəl yetişdirilmiş bu cür tərəvəzlər uşaqlarda allergiya, mədə-bağırsaq sisteminin pozulması ilə nəticələnir. Xüsusən körpə uşaqlarda bu proses daha tez özünü göstərir, qana zəhərlənmə keçir".скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 721 19.06.19 21:38