Mojo.az Banner
23:04 90-cı illərdən qalan və bu gün də fəaliyyət göstərən 8 ikonik veb-sayt  |     22:56 Avro bahalaşır: 2026-cı ildə valyutanı nə gözləyir?  |     22:51 Tarixin ən etibarlı 10 avtomobili seçildi  |     22:43 Ölkəyə gətirilən minik və yük avtomobillərinin sayı açıqlandı  |     22:37 Ən çox əməkhaqqı alan peşələr - CƏDVƏL  |     22:30 Ölkədə 50 minə yaxın ölüm halı qeydə alınıb  |     22:25 Bakıda siçovullar yasayış binasına girir, maşınlara zərər vurur - Video  |     22:18 Ən çox şikayət olunan banklar - SİYAHI  |     22:11 Ekrem İmamoğlunun hakim qarşısına çıxacağı vaxt açıqlandı  |     22:07 Gümüşün qiyməti tarixi maksimumu yenilədi  |     22:02 Azərbaycanda təsirli hadisə - Pişik uşağı ölümdən xilas etdi  |     21:51 Bakıda "Porsche"nin üstündə beton qarışdırdılar - Video  |     21:41 Dəmir yolu ilə yük daşımaların həcmi 17 milyon tona yaxın olub  |     21:30 Naxçıvanda yas mərasimində 20-dən çox şəxs dəm qazından zəhərləndi  |     21:27 Azərbaycanda ağır yol qəzası: Ölənlər və yaralananlar var  |     21:24 Azərbaycanda 600-dən çox hərbçiyə mənzil veriləcək  |     21:08 Kamran Əsədova cinayət işi açıldı  |     21:00 Sumqayıt-Yalama dəmir yolu xəttinin tikintisi yekun mərhələdədir  |     20:59 Azərbaycan və Türkiyənin NATO çərçivəsində əməkdaşlığı müzakirə edildi  |     20:42 Məşhur britaniyalı yazıçı vəfat edib  |    
Left Banner
Right Banner

Qaynar çay və qəhvənin böyük zərəri aşkarlandı

21.03.2019 12:01 2 109
Qaynar çay və qəhvənin böyük zərəri aşkarlandı
Beynəlxalq alim qrupu çayın və ya qəhvənin qaynar içilməsinin qida borusu xərçənginin meydana gəlmə və inkişafı riskini artırdığını müəyyən edib.

Elmi araşdırmanın nəticələri “EurekAlert!” nəşrində dərc olundu.

Alimlər 40-75 yaşları arasında 50 mindən çox insan arasında qidalanma vərdişlərini araşdırıb və orta hesabla 10 il müşahidələr aparıb. Tədqiqat qrupu bu müddət ərzində 317 nəfərə qida borusu xərçəngi diaqnozu qoyulub.

Alimlər belə bir nəticəyə gəlib ki, gündəlik olaraq temperaturu 60C-dən yüksək olan 700 ml-dən çox çayın və ya qəhvənin içilməsi, sözügedən ölümcül xəstəliyin inkişafı riskini 90 faiz artırır. Alimlər bu riski aradan qaldırmaq üçün qaynar çayı soyuduqdan sonra, ilıq içməyi tövsiyə edir.скачать dle 11.3