Mojo.az Banner
23:04 Almaniya hökuməti yüzlərlə əfqanın ölkəyə qəbulundan imtina etdi  |     22:59 "Google Maps"a sürücülər üçün faydalı funksiya əlavə olundu  |     22:51 Bu sual məktəblilərə verilib? - Rəsmi açıqlama  |     22:46 5 avtobus marşrutu üzrə müsabiqələrin qalibləri müəyyənləşdi  |     22:41 "Bu halda karta vəsaitin daxil olması qeyri-formal məşğulluq kimi qiymətləndirə bilər" - Ekspert  |     22:34 "Baku Mall"da maşınını şarja taxdı - Qiyməti görüb şoka düşdü (FOTO)  |     22:29 Bakı–Bratislava birbaşa uçuşlarına start verilir  |     22:22 Azərbaycana casusluq etdiyi deyilən erməni diplomatla bağlı qərar verildi  |     22:17 Biləcərini su basdı - Video  |     22:11 Məşhur opera müğənnisi oğlu tərəfindən öldürüldü  |     22:03 Dövlət sektoru üzrə istehsalat qəzaları ilə bağlı sığorta ödənişini DSMF yerinə yetirəcək  |     21:58 “Qarabağ” hesabı açdı  |     21:52 “Qarabağ” - “Ayaks” oyunu başladı - CANLI  |     21:51 "Xiaomi" gəlirsizlik səbəbindən 1000-dən çox mağazanı bağlayacaq  |     21:42 İslandiya "Eurovision-2026"da iştirak etməyəcək  |     21:40 İsveçrədə yeni prezident seçildi  |     21:11 Prezidentin rektor təyin etdiyi Rövşən İsmayılov kimdir?  |     21:08 Bakıda hər 44 nəfərə bir mağaza düşür - Son 5 ildə 2,3 dəfə artıb  |     20:53 Azərbaycanda özəl data mərkəzi yaradılacaq  |     20:50 Bakıda Azərbaycan-Rusiya siyasi məsləhətləşmələri keçirildi  |    
Left Banner
Right Banner

Bu şəxslər ağartı məhsullarından uzaq olmalıdır - ARAŞDIRMA

10.12.2025 19:28 120
Bu şəxslər ağartı məhsullarından uzaq olmalıdır - ARAŞDIRMA
Ağartı məhsullarının, süd, qatıq, kefir, pendir və kəsmiyin gündəlik qidalanmada geniş istifadə olunması onların sağlamlığa təsiri ilə bağlı müzakirələri də artırır.
 
Bu məhsullar faydalı komponentlərlə zəngin olsa da, müəyyən hallarda sağlamlıq üçün risk də yarada bilər. Ağartı məhsulları ilk növbədə sümük və diş sağlamlığının möhkəmlənməsində mühüm rol oynayır. Süd və onun törəmələri kalsium, fosfor və D vitamini ilə zəngin olduğundan osteoporozun qarşısının alınmasına kömək edir.
 
Qatıq və kefir kimi mayalanmış məhsullar bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyən probiotiklərin əsas mənbəyi hesab olunur. Ağartı məhsullarındakı keyfiyyətli zülal orqanizmdə toxumaların bərpasını sürətləndirir, immun sisteminin fəaliyyətini gücləndirir və maddələr mübadiləsini aktiv saxlayır. Süd məhsulları həmçinin B qrupu vitaminləri, A vitamini və sink kimi vacib mikroelementlərlə zəngin olduğundan orqanizmin ümumi enerji balansında mühüm rol oynayır. Bununla yanaşı, ağartı məhsullarının bəzi risklər də daşıdığı bildirilir.
 
Laktoza dözümsüzlüyü olan şəxslərdə süd məhsullarının qəbulu köp, ağrı və həzm pozuntusu yarada bilər. Tam yağlı pendir və yağlı südün çox istifadəsinin xolesterin səviyyəsini artırdığını, bunun da ürək-damar xəstəlikləri təhlükəsini yüksəltdiyini qeyd edilir. Süd zülalına allergiyası olan uşaqlarda və böyüklərdə isə qaşınma, şişkinlik və tənəffüs çətinliyi kimi ağır reaksiyalar mümkündür. Məhsulların keyfiyyəti də mühüm amildir. Bəzi süd və pendir növlərində hormonal qalıqlar və ya antibiotik izləri aşkarlana biləcəyi üçün vətəndaşlara etibarlı istehsalçıları seçmək tövsiyə olunur. Ağartı məhsullarının tamamilə rasiondan çıxarılmasının doğru olmadığını, lakin istehlak miqdarına və fərdi həssaslıqlara diqqət edilməsini vacib sayılır. Düzgün seçilmiş və normada qəbul olunan süd məhsulları həm uşaqlar, həm böyüklər, həm də yaşlı insanlar üçün faydalıdır.
//sfera.azскачать dle 11.3