Mojo.az Banner
23:02 Bakıda qadının meyiti evinin yaxınlığında tapıldı  |     22:57 ABŞ-də güclü zəlzələ oldu  |     22:49 Fransada iki nəfərin MERS virusuna yoluxduğu aşkarlanıb  |     22:44 Yay fəsli 42 gün uzanacaq... - Amma bu, yaxşı xəbər deyil  |     22:36 Bu doğum tarixləri "qızıl illər" hesab olunur  |     22:23 Azərbaycanda iki ada yarımadaya çevrilə bilər - Video  |     22:17 Azərbaycan Kubokunda 1/4 final mərhələsinin cütləri bəlli oldu  |     22:09 2026-cı ilin əsas rəngi açıqlandı  |     22:01 İsrailin “Avroviziya 2026”-da iştirakı təsdiqləndi  |     21:53 Bu gündən dekabrın 17-dək Geminid meteor yağışı müşahidə olunacaq  |     21:47 Gəncədə 17 yaşlı oğlan bıçaqlandı  |     21:42 Bakıda yeraltı keçiddə eskalator QIRILDI: Xəsarət alanlar var  |     21:29 Pilotsuz təyyarələr Zelenskinin təyyarəsinə hücum cəhdi etdi  |     21:24 Rusiyada "SnapChat" bloklandı  |     21:14 Putin Uitkoffla keçirdiyi görüşdən danışdı  |     21:12 Bu şəxlərə 2000 manat veriləcək  |     21:07 Bakıda "Şaxta baba"lar dalaşdı - VİDEO  |     20:59 İsraildə üç qardaş eyni gündə ata oldu  |     20:53 Salyanda ağır qəza - 20-dən çox xırda buynuzlu heyvan tələf oldu  |     20:46 Özbəkistan və Azərbaycan "Üstyurd" layihəsi üzrə əməliyyat şirkəti yaradıblar  |    
Left Banner
Right Banner

Çörəkdən tam imtina etməyin zərərləri

04.12.2025 18:48 102
Çörəkdən tam imtina etməyin zərərləri
Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur.

Əla növ buğda və tam buğda unundan hazırlanmış çörəklərin arasında fərq var.

Buğda özü karbohidratdır, lakin hazırda buğda unu adı ilə tanınan məhsul orqanik buğda deyil. Təəssüf ki, həmin buğdanı ağartmaq və xəmir işlərində daha keyfiyyətli hala gətirmək üçün ona xüsusi maddələr vurulur. Həmin prosesdən sonra ondan hazırlanan çörək qeyri-sağlam qidalar sırasında şəkərlə bərabər ilk sırada yer alır. Tam buğda ununun keyfiyyəti isə başqadır və ondan müəyyən miqdarda hətta pəhriz vaxtı da istifadə etmək olar. Əla növ buğda unundan nəinki arıqlama pəhrizi zamanı, ümumiyyətlə, imtina etmək daha yaxşıdır.

Tam taxıl unundan hazırlanan çörəyin tərkibində sinir, ürək-damar sisteminin işini normalaşdıran B vitaminləri ilə yanaşı, kalium, kalsium, maqnezium, flor və digər minerallar mövcuddur. Hər bir insan gün ərzində normal olaraq bir dilim çörəkdən istifadə etməlidir.

Buğda ununu qarabaşaq, mərcimək, yulaf, qarğıdalı və düyü, yaxud onlardan hazırlanan un kimi karbohidrat növləri ilə əvəz etmək olar.

Karbohidrat maddəsi bədənin ehtiyacı olan enerjini əvəz edir. Bir həftə çörək yemədikdə bədənin ehtiyacı olan karbohidratın miqdarı azalır, nəticədə sinir sistemi pozulur, yorğunluq, stres və əsəbilik kimi hallar yaranır. Ona görə də zəruri səbəblərdən çörəkdən imtina etdikdə həmin çatışmazlığı paxlalı və dənli bitkilərdən istifadə edərək doldurmağa çalışmaq lazımdır.скачать dle 11.3