Yağlı qidalar niyə xoşumuza gəlir? - Həkim səbəbini açıqladı » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
14:00 Ağstafada dərman verilməyən kişi özünü xəstəxananın ikinci mərtəbəsindən atdı  |     13:48 Adəm Məmmədov direktor oldu  |     13:41 Ov mövsümü açıq elan edilib  |     13:29 Türkiyədən idxal olunan məhsullarda uyğunsuzluq aşkarlanıb  |     13:18 Putin MDB sammitində Paşinyanla mübahisə etdi - VİDEO  |     12:52 Rüşvət almaqda ittiham olunan keçmiş direktorun cəzası yüngülləşdirilib  |     12:28 Rusiyanın azadlığa buraxdığı azərbaycanlının kimliyi bilindi  |     12:27 Azərbaycan Kuboku: Birinci təsnifat mərhələsinə yekun vurulur  |     12:21 Salyanda güclü yanğın olub  |     12:19 40 azərbaycanlı Almaniyadan geri qaytarıldı  |     12:17 Azərbaycana brilyant qaşların qanunsuz gətirilməsinin qarşısı alındı - FOTO  |     12:16 Naxçıvanda qanunsuz miqrasiya vədi ilə dələduzluq edən SAXLANILDI  |     12:16 Yer kürəsini maqnit qasırğası bürüyəcək  |     12:15 Azərbaycanlı qadınları Türkiyədə cinsi istismara məcbur edən şəxsə hökm oxundu  |     12:14 Azərbaycan nefti cüzi ucuzlaşıb  |     12:13 Şəkidə oğurluq etdiyi evi yandıran şəxs tutuldu - Video  |     12:09 Sabirabadda toyda qan töküldü - Ölən var  |     11:46 Bakıda qalmaqallı məktəb direktoru İŞDƏN ÇIXARILDI  |     11:43 Sürücülərin NƏZƏRİNƏ: Bakının bir yolu iki gün bağlı olacaq  |     11:20 “Sputnik Azərbaycan”ın Bakıda həbsdə olan rəhbəri azadlığa buraxıldı  |    

Yağlı qidalar niyə xoşumuza gəlir? - Həkim səbəbini açıqladı

"İnsan yağlı və yüksəkkalorili bir şey yeyəndə beyin qana dofamin - həzz üçün cavabdeh olan neyromediator buraxır. Məhz dofamin həzz hissi yaradır və bizi bu hərəkəti təkrarlamağa motivasiya edir".

Median.Az
Gazeta.ru-ya istinadla xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Darya Xaykina deyib.

Onun sözlərinə görə, bu, təkamül prosesinə əsaslanır: "Əcdadlarımız sərt şəraitdə yaşayıblar, buna görə də, onlara çoxlu miqdarda enerji lazım idi. Enerji isə kalorilərdən gəlir. Bu səbəbdən əcdadlarımız kifayət qədər yağlı və yüksəkkalorili qidalara üstünlük veriblər. Minlərlə illik təkamül nəticəsiz qalmayıb. Bizdə "şüuraltında" belə bir fikir var ki, yağlı qidalar axtarmalıyıq".

O həmçinin qeyd edib ki, araşdırmalara görə, beynimiz təkcə yağlı qidaların dadını deyil, həm də onların kaloriliyini xatırlamağa meyillidir: "Xüsusilə kalorili bir şey daddıqda, beyin dad və enerji arasında güclü bir əlaqə yaradır. Bu əlaqə bir vərdiş əmələ gətirir və tədricən qida üstünlüklərinə çevrilir".

Mütəxəssis vurğulayıb ki, yağ dildə və ağızda reseptorları stimullaşdırmaqla dad hisslərini gücləndirir, nəticədə, yeməkdən daha çox həzz alırıq.
//oxu.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            681 26.03.25 12:06