Mojo.az Banner
18:39 Qvineya-Bisau da dövlət çevrilişi: Prezident həbs edildi  |     18:25 Sahibkar qardaşlar arasında şadlıq evi davası: Biri digərinin həbsini istədi  |     18:13 Paytaxtda sıxlıq olan küçələrin SİYAHISI  |     17:41 Baş nazir Əli Əsədov sənaye məhəllələri ilə bağlı yeni qərar imzalayıb  |     17:38 Bakıda əlilliyi olan şəxsi dilənçiliyə sövq edən qadın saxlanıldı  |     17:28 Naxçıvandan keçən dəmir yolunun tikintisinə başlanılacaq  |     17:17 Azərbaycanlı müğənnilərin toy qiymətləri: Yarım saatı 10 min... (FOTO)  |     17:00 ATV-yə Zümrüdün verilişindəki bu kadrlara görə xəbərdarlıq edildi - Video  |     16:58 Nərimanovda YANĞIN: Sıxlıq yarandı  |     16:43 Honq Konqda yanğın baş verən binada 13 nəfər qalıb  |     16:41 General "şabalıd işi" üzrə keçirilən məhkəməyə gedəcək  |     16:34 Penitensiar xidmətin şöbə rəisi və daha bir nəfər ədliyyə orqanlarından xaric edilib  |     16:33 Milli Qəhrəmanın anası İlham Əliyevə təşəkkür məktubu göndərib - FOTO  |     16:22 Alen Simonyan Azərbaycana səfər etməyə hazır olduğunu bildirib  |     16:19 Azərbaycanda "Mounjaro" təhlükəsi: Qanunsuz istifadə ağır fəsadlara səbəb olur  |     16:14 Bakıda turistin pulunu oğurlayan şəxs saxlanıldı  |     16:12 Sumqayıtda 8 500 abonentin qazı kəsiləcək  |     13:22 Yasamalda evlər plana düşdü: 2700 manat kompensasiya ödəniləcək  |     13:21 Sumqayıtda 72 yaşlı qadın iynədən öldü  |     13:21 Sumqayıtda 72 yaşlı qadın iynədən öldü  |    
Left Banner
Right Banner

Yağlı qidalar niyə xoşumuza gəlir? - Həkim səbəbini açıqladı

26.03.2025 12:06 825
Yağlı qidalar niyə xoşumuza gəlir? - Həkim səbəbini açıqladı
"İnsan yağlı və yüksəkkalorili bir şey yeyəndə beyin qana dofamin - həzz üçün cavabdeh olan neyromediator buraxır. Məhz dofamin həzz hissi yaradır və bizi bu hərəkəti təkrarlamağa motivasiya edir".

Median.Az
Gazeta.ru-ya istinadla xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Darya Xaykina deyib.

Onun sözlərinə görə, bu, təkamül prosesinə əsaslanır: "Əcdadlarımız sərt şəraitdə yaşayıblar, buna görə də, onlara çoxlu miqdarda enerji lazım idi. Enerji isə kalorilərdən gəlir. Bu səbəbdən əcdadlarımız kifayət qədər yağlı və yüksəkkalorili qidalara üstünlük veriblər. Minlərlə illik təkamül nəticəsiz qalmayıb. Bizdə "şüuraltında" belə bir fikir var ki, yağlı qidalar axtarmalıyıq".

O həmçinin qeyd edib ki, araşdırmalara görə, beynimiz təkcə yağlı qidaların dadını deyil, həm də onların kaloriliyini xatırlamağa meyillidir: "Xüsusilə kalorili bir şey daddıqda, beyin dad və enerji arasında güclü bir əlaqə yaradır. Bu əlaqə bir vərdiş əmələ gətirir və tədricən qida üstünlüklərinə çevrilir".

Mütəxəssis vurğulayıb ki, yağ dildə və ağızda reseptorları stimullaşdırmaqla dad hisslərini gücləndirir, nəticədə, yeməkdən daha çox həzz alırıq.
//oxu.azскачать dle 11.3