Mojo.az Banner
15:30 Putin Azərbaycanı təbrik etdi  |     15:21 "Şəkili Yusif"in MƏHKƏMƏSİ keçirilib: "Mən sadəcə kuryer olmuşam, verilənləri ünvanlara çatdırmışam"  |     14:54 Baş Gömrük İdarəsinin sabiq inspektoru azadlığa buraxıldı  |     14:46 "Range Rover"lə dörd nəfərin ölümünə səbəb olan klub prezidenti azadlığa çıxdı  |     14:30 Siqaret satışı məhdudlaşdırıldı - Qiymətlər kəskin yüksəldi  |     14:23 İcra başçısının sabiq müavini də azadlığa çıxdı  |     14:21 Prezidentin son sərəncamı 76 min aztəminatlı ailəni əhatə edəcək  |     14:14 Nizami rayonunda "Sherlock Park" restoranında nöqsanlar aşkarlanıb  |     14:07 "Yola çıxanda gördüm ki, canavar qadını tutub..." (VİDEO)  |     14:04 Aztəminatlı ailələrə birdəfəlik maddi yardım veriləcək - SƏRƏNCAM  |     14:02 26 min manatlıq mənimsəmədə təqsirləndirilən direktor cəzalandırıldı  |     14:00 Türkiyədə məşhurlara qarşı narkotik istintaqı davam edir: Yusuf Güney dindirilmək üçün çağrıldı  |     13:51 Dəniz Əsədova azadlığa buraxıldı  |     13:41 Sabah hava yağmursuz olacaq  |     13:26 Bakıda ucuz qiymətə qəribə formalı ətlər satışa çıxarıldı (VİDEO)  |     12:48 Maşınla motosikletçini qəsdlə vurub üstündən keçən şəxs Psixiatriya Xəstəxanasına yerləşdirildi  |     12:40 Sumqayıtın bir hissəsində qaz olmayacaq  |     12:37 Türkiyənin vitse-prezidenti Cevdet Yılmaz Azərbaycana səfərə gəlib  |     12:35 Məhkəmə "Kürd Amo"nu öldürən şəxslə bağlı hökmü dəyişdirdi  |     12:29 Meteohəssas insanların NƏZƏRİNƏ - Üç gün geomaqnit qasırğası olacaq  |    
Left Banner
Right Banner

Xolesterin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edəcək qəlyanaltı: Alimlərdən AÇIQLAMA

19.03.2025 11:48 858
Xolesterin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edəcək qəlyanaltı: Alimlərdən AÇIQLAMA
Gündəlik qəlyanaltıların pekan (yapon) qozu ilə əvəz edilməsi qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa və rasionun ümumi keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Median.Az
-ın "Gazeta.ru"ya istinadən xəbərinə görə, bu qənaətə ABŞ-nin Pensilvaniya Ştat Universitetinin alimləri gəliblər.

Araşdırmanın nəticələri "The American Journal of Clinical Nutrition" (AJCN) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda metabolik sindromun bir və ya bir neçə əlamətinin - hipertoniya, piylənmə, qanda xolesterin və qlükozanın yüksək səviyyəsi - müşahidə edildiyi 138 nəfər iştirak edib.

Yaşı 25-70 arasında dəyişən könüllülər təsadüfi olaraq iki qrupa bölünüb: bir qrup adi qəlyanaltıların əvəzinə gündə iki unsiya (təxminən 30 qram) pekan qozu istehlak edib, digər qrup isə adi pəhrizinə riayət etməyə davam edib.

12 həftə ərzində alimlər mütəmadi olaraq iştirakçıların damarlarının vəziyyəti haqqında məlumat toplayıblar və qan analizlərinə əsasən onların orqanizmindəki dəyişiklikləri izləyiblər.

Pekan qozu istehlak edən iştirakçılarda qan damarlarının divarlarına yapışa bilən ümumi xolesterin, triqliseridlər və LDL xolesterinin (aşağı sıxlıqlı lipoproteinlər) səviyyəsinin daha aşağı olduğu müşahidə edilib. Birinci qrupdan olan insanların orqanizmində "yaxşı" LDL xolesterinin konsentrasiyası, əksinə, artıb. Bu cür dəyişikliklər infarkt və insult kimi ürək-damar xəstəlikləri riskinin azaldığını göstərir.

Tədqiqatçıların izah etdiyinə görə, pekan qozunun tərkibində polifenollar - iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan bitki birləşmələri var. Çox güman ki, məhz bu maddələr qan damarlarının sağlamlığını qorumağa və qan axışını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
//oxu.azскачать dle 11.3