Mojo.az Banner
18:52 Himayədar ailələrə verilən uşaqların sayı 60-a çatıb  |     18:47 Ucarda küçə itləri yaşlı kişiyə hücum etdi  |     18:40 Oğurladığı keçi və qoçu bişirib yedi: Məhkəmə zalında həbs olundu  |     18:35 Qəhvə içmək qanda şəkərin səviyyəsinə necə təsir edir? - Diyetoloqlar 4 amili sadaladı  |     18:28 Rusiya-Ukrayna müharibəsində daha bir azərbaycanlı həlak oldu  |     18:22 AYNA taksilərlə bağlı kvota müəyyən etdi  |     18:17 7 ildir münasibətləri pis olan müəllimlər - Küçədə bir-birlərini döydülər  |     18:09 Qanunsuz çıxarılan 71 nəfər əvvəlki işinə bərpa etdirildi  |     18:04 Bu duzdan istifadə asılılıq yaradır  |     17:57 Paytaxtın hansı küçələrində sıxlıq var?  |     17:26 Alatavada yanğın oldu - Video  |     17:17 Oğurluğa girdi, soyuducuda gizləndi - Ev sahibinin ürəyi getdi  |     17:02 Şəhidlər xiyabanında nalayiq hərəkətlər edən ərəblərə hökm oxunub  |     16:37 Sumqayıtın bir hissəsində qaz kəsiləcək  |     16:14 Rusiyadan Azərbaycan üzərindən Ermənistana göndəriləcək yeni yüklərlə bağlı AÇIQLAMA  |     15:58 Bakıya yağış, dağlıq ərazilərə qar yağacaq - XƏBƏRDARLIQ  |     15:43 Yoluxma artıb, peyvənd olunun! - Nazirlikdən çağırış  |     15:34 Rusiya Silahlı Qüvvələri Ukraynanın Zaporojye vilayətində yaşayış məntəqəsini nəzarət altına aldı  |     15:23 "Atletik" klubu azarkeşlərin davranışına görə cəzalandırıldı  |     15:17 Tayvanda güclü zəlzələ oldu  |    
Left Banner
Right Banner

Xolesterin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edəcək qəlyanaltı: Alimlərdən AÇIQLAMA

19.03.2025 11:48 876
Xolesterin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edəcək qəlyanaltı: Alimlərdən AÇIQLAMA
Gündəlik qəlyanaltıların pekan (yapon) qozu ilə əvəz edilməsi qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa və rasionun ümumi keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Median.Az
-ın "Gazeta.ru"ya istinadən xəbərinə görə, bu qənaətə ABŞ-nin Pensilvaniya Ştat Universitetinin alimləri gəliblər.

Araşdırmanın nəticələri "The American Journal of Clinical Nutrition" (AJCN) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda metabolik sindromun bir və ya bir neçə əlamətinin - hipertoniya, piylənmə, qanda xolesterin və qlükozanın yüksək səviyyəsi - müşahidə edildiyi 138 nəfər iştirak edib.

Yaşı 25-70 arasında dəyişən könüllülər təsadüfi olaraq iki qrupa bölünüb: bir qrup adi qəlyanaltıların əvəzinə gündə iki unsiya (təxminən 30 qram) pekan qozu istehlak edib, digər qrup isə adi pəhrizinə riayət etməyə davam edib.

12 həftə ərzində alimlər mütəmadi olaraq iştirakçıların damarlarının vəziyyəti haqqında məlumat toplayıblar və qan analizlərinə əsasən onların orqanizmindəki dəyişiklikləri izləyiblər.

Pekan qozu istehlak edən iştirakçılarda qan damarlarının divarlarına yapışa bilən ümumi xolesterin, triqliseridlər və LDL xolesterinin (aşağı sıxlıqlı lipoproteinlər) səviyyəsinin daha aşağı olduğu müşahidə edilib. Birinci qrupdan olan insanların orqanizmində "yaxşı" LDL xolesterinin konsentrasiyası, əksinə, artıb. Bu cür dəyişikliklər infarkt və insult kimi ürək-damar xəstəlikləri riskinin azaldığını göstərir.

Tədqiqatçıların izah etdiyinə görə, pekan qozunun tərkibində polifenollar - iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan bitki birləşmələri var. Çox güman ki, məhz bu maddələr qan damarlarının sağlamlığını qorumağa və qan axışını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
//oxu.azскачать dle 11.3