Restoranlara neçə kiloqramlıq heyvan sərf edir? - Qəssablar qiymətdən DANIŞDILAR (VİDEO) » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:00 Şahmat yığmamız Ukraynanı məğlub etdi  |     22:53 Benzinin sudan ucuz olduğu 6 ölkə - SİYAHI  |     22:46 Duzun təzyiqə təsiri: Əsas TƏHLÜKƏLƏR  |     22:40 "Mercedes" faraya 10 milyon avro xərc çəkdi  |     22:34 "TikTok" mübahisəsi qanla bitdi - TƏFƏRRÜAT  |     22:29 Rusiyaya 2 manatdan, Səudiyyə Ərəbistanına 24 manatdan satmışıq  |     22:24 Bu şəxslərə 1600 manat verilir  |     22:16 Səmanın veteranları: 1960-cı illərin döyüş təyyarələri - Azərbaycanda da var  |     22:10 Faizsiz kreditlərdən kimlər faydalana biləcək? - İqtisadçı ekspert  |     22:03 Turistlər dünyanın ən gözəl paytaxtını seçdi  |     21:50 Vəzifəli şəxsin oğlu hoteldə öldü - Foto  |     21:45 D vitamini adı ilə satılırdı, uyğunsuzluq aşkarlandı  |     21:40 Azərbaycanda işlədiyi yeri əxlaqsızxana adlandıran qadına - Bu cəza verildi  |     21:32 Ordubad rayonunun bir neçə kəndində elektrik enerjisinin verilişində fasilə yaranacaq  |     21:27 Şəkidə sahibsiz it sürüsü evə hücum edib  |     21:19 Naxçıvanda səyyar aqronom xidmətinə start verilib  |     21:14 "Euronews" İvanovka kəndi haqqında süjet yayımlayıb  |     21:05 "Barselona"nın futbolçusu "Real"la oyunda iştirak etməyəcək  |     21:00 Böyük Qafqazın bəzi yaşayış məntəqələrinin məlumat bazası hazırlanacaq  |     20:54 İqtisadiyyat üzrə Nobel mükafatının laureatları məlum olub  |    

Restoranlara neçə kiloqramlıq heyvan sərf edir? - Qəssablar qiymətdən DANIŞDILAR (VİDEO)

Kənd Təsərrüfatı Nazirliyindən bildirilib ki, heyvanların aşağı çəkidə kəsilməsi ət istehsalının azalmasına səbəb olur.

Həmçinin fermerlərin daha çox gəlir əldə etməsinin qarşısını alır.

Median.Az Baku TV-yə istinadən məlumat verir ki, ölkə üzrə qoyun və keçilərin orta kəsim çəkisi 2023-cü ildə 14 kiloqram olub ki, bu da 2020-2022-ci illərlə müqayisədə heyvan başına 2 kiloqramdan aşağıdır. Orta kəsim çəkisinin 2 kiloqram az olması illik qoyun əti istehsalında təxminən 8 min ton itki deməkdir.

"Restoranlar əsasən quzu əti istəyirlər, onlara böyük heyvan sərf etmir. Əvvəl 7-8 kiloluq quzulara tələbat çox idi. O çəkidə heyvanı tapmaq da, almaq da çətin olur, çox bahadır. 7-8 kiloluq quzu 26-27 manata başa gəlir, biz onu müştəriyə neçəyə sataq?!", - qəssablar söyləyiblər.

İqtisadçı Xalid Kərimli isə hesab edir ki, sözügedən amil heyvandarlığın inkişafına mane olursa, Nazirlik bununla bağlı qanunvericilik təşəbbüsü irəli sürə bilər. Qanunvericilik orqanı zəruri hesab etdiyi halda heyvanların erkən dövrdə kəsilməsinin məhdudlaşdırılması mümkündür:

"Xırdabuynuzlu və ya iribuynuzlu heyvandarlıq sahəsində marağın aşağı düşməsinin əsas səbəblərindən biri urbanizasiya ilə bağlıdır. Azərbaycanda ciddi şəkildə əhalinin iri şəhərlərə köçü baş verir. Heyvandarlıqla məşğul olmaq əvvəlki dövrlərlə müqayisədə aktuallığını itirir. İkinci məsələ isə sözügedən sahədə həm dərmanların, həm də yem xərclərinin artmasıdır".

İqtisadçı deyir ki, heyvandarlığın inkişafı üçün bu sahə daha gəlirli olmalıdır. Buna isə xərclərin artması fonunda qiymətlərin yüksəlməsi ilə nail olmaq mümkündür.

Ətraflı süjetdə:скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            642 12.02.25 12:39