Hətta köhnə çayın da zərəri var: Bayram süfrəsinin ən tez xarab olan və zəhərləyən qidaları » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
12:05 Elan saytlarında vətəndaşları aldadan şəxs tutuldu  |     12:01 Şəmkirdə rüşvətə görə həbs edilən icra nümayəndəsi azadlığa buraxıldı  |     11:55 Rusiyada "WhatsApp" və "Telegram" zəngləri mümkün olmayacaq  |     11:54 Rusiyanın Ukraynada sülh üçün şərtləri açıqlandı  |     11:53 Kərbəlaya gedən zəvvarları aldatdılar - TƏFƏRRÜAT (Video)  |     11:46 Bakıda ərini başqa xanımla yazışanda tutduğu üçün onu bıçaqlayan qadına HÖKM OXUNDU  |     11:39 Azərbaycanda qadın avtobus sürücülərinin hazırlanmasına BAŞLANILDI - FOTO  |     11:38 Ölkədə müşahidə edilən FAKTİKİ HAVA açıqlandı  |     11:32 Soyuducudan ərzaq götürmək istəyən qadını cərəyan vurub öldürdü  |     11:22 Qusarda ana doğuşdan sonra ölüb  |     23:03 27 min manata aldığı torpaq sahəsi Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi tərəfindən hasarlanıb  |     22:57 Rusiya miqrant uşaqlarla bağlı qanunu dəyişir  |     22:52 Payızda ət yenidən bahalaşacaq?  |     22:44 Naxçıvandan Bakıya gələn yük maşını İranda aşdı, mineral sular yola dağıldı  |     22:39 Mağazalara görə xaricə gedən Azərbaycan vətəndaşlarının sayı (SİYAHI)  |     22:33 Azərbaycan DİN MDB Daxili İşlər Nazirləri Şurasının iclasında iştirakdan imtina etdi  |     22:26 Laçında müğənni qətlə yetirilib, qardaşı şübhəli bilinir  |     22:19 ABŞ Rusiya sərhədinə strateji bombardmançılarını göndərib  |     21:57 Şəkidə ildırım düşməsi dağlıq ərazidə yanğına səbəb olub  |     21:28 "Qarabağ" "Şkendiya"nın qapısından beşinci qolu keçirdi  |    

Hətta köhnə çayın da zərəri var: Bayram süfrəsinin ən tez xarab olan və zəhərləyən qidaları

"Bayram süfrəsi üçün yemək, salat və şirniyyatı lazım olan miqdarda hazırlamaq tövsiyə edilir. Belə ki, bayram vaxtı istehlak edilməyən yeməklər bəzən israf olunmaması üçün sonrakı günlərə saxlanılır".

Bu Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi yaydığı məlumatda qeyd edilib.

Bildirilib ki, dəfələrlə qızdırılıb bayat şəkildə istehlak olunan yeməklərin isə orqanizmə bir sıra mənfi təsirləri ola bilər. Ona görə də bayram üçün hazırlanan qidaların istehlakı zamanı daha diqqətli olmaq lazımdır.

"Mütəxəssislər bildirirlər ki, yumurta, balıq, ət, göbələk kimi məhsullardan hazırlanmış yeməklər iki saatdan artıq açıq şəraitdə qalmamalı, daha sonra soyuducuda saxlanılmalıdır. İsti yeməklər soyuducuya yerləşdirilməmişdən əvvəl otaq temperaturuna qədər soyudulmalıdır. Bəzi qidaların isidilərək yenidən istehlakı ümumiyyətlə tövsiyə edilmir. Belə ki, toyuq əti ya təzə bişmiş, ya da soyuq halda istehlak olunmalıdır. Kartof, çuğundur, ispanaq kimi tərəvəzlər, ən əsas da göbələklər bişirildikdən sonra yenidən qızdırıldıqda qida dəyərini itirdiyi üçün bu məhsulların təzə-təzə bişirilib istehlak edilməsi daha məqsədəuyğundur.

Yeri gəlmişkən, yeməklərin xarab olub-olmadığını dad və ya qoxu vasitəsilə müəyyən etmək hər zaman mümkün olmur. Qida zəhərlənməsinə səbəb olan bəzi bakteriyalar var ki, onlar qidanın qoxusunu və dadını korlamadan belə çoxala bilir, hətta bəziləri toksin ifraz edir. Belə bakteriyalar dəniz məhsulları, süd və süd məhsulları, tortlar və digər kremli şirniyyatlarda daha tez çoxala bildiyi üçün ən çox qida zəhərlənmələri də məhz bu qidalar düzgün saxlanılmadıqda və təkrar isidilərək istehlak edildikdə baş verir.

Bayat yeməklər kimi, bayat çayın da orqanizmə ziyanı var. Çünki dəmlənmiş köhnə çay bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirməklə yanaşı, insan orqanizminə mənfi təsir göstərə bilir.

Qeyd edək ki, sadalanan mənfi halların baş verməməsi üçün yeməkləri qədərində hazırlamaqla yanaşı, bişirilmə tarixi bilinməyən yeməklər də istehlak edilməməlidir", - deyə məlumatda bildirilib.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            741 02.01.25 15:41