Mojo.az Banner
21:06 Vilayət Eyvazov bu vəzifəyə seçildi  |     20:49 ABŞ-də 333 mindən çox ev və müəssisə işıqsız qalıb  |     20:38 Türkiyədə məşhurlara qarşı əməliyyat: Dörd tanınmış sima sərbəst buraxıldı  |     20:19 ABŞ Rusiyaya qarşı bir neçə sanksiyasını ləğv edib  |     20:16 Azərbaycan - Oman iqtisadi əməkdaşlığı müzakirə etdi  |     20:14 Xırdalanda yol çökdü, yük maşını batdı  |     20:04 Yeni il restoranlarda qarşılaşamaq neçəyə başa gələcək? - QİYMƏTLƏR  |     19:48 Zelenski Ukrayna və ABŞ-nin kompromis əldə edə bilmədikləri mövzuları sadalayıb  |     19:40 Çindən iki "Changan Qiyuan" gətirən "Otoqallery" MMC cərimələndi  |     19:27 "Finalissima"nın dəqiq tarixi açıqlandı  |     19:21 Unun topdansatış qiymətləri AÇIQLANDI  |     19:07 Xolesterini nə artırır? - Diyetoloqlar imtina edilməli olan səhər vərdişini açıqladı  |     18:51 “Ayntraxt” Bakıya azarkeş gətirməyəcək  |     18:46 17 milyon əfqan aclıq səbəbindən ölüm riski ilə üz-üzədir  |     18:37 Azər Həşimov "Karvan-Yevlax"dan AFFA-ya şikayət edib  |     18:26 Qusarda öldürülən 32 yaşlı qadının qətlinin DƏHŞƏTLİ TƏFƏRRÜATI: Boğazı qayçı ilə kəsilib (Video)  |     18:19 Sədərəkdə arvadını öldürməyə cəhd edən şəxs saxlanılıb, cinayət işi başlanılıb  |     18:11 Rüşvət alan bağça müdiri işdən çıxarıldı  |     18:10 Xarici vətəndaşlar üçün bəzi qoruq və muzeylərə giriş qiyməti dəyişir  |     18:09 Paytaxtın bəzi küçələrində sıxlıq müşahidə olunur  |    
Left Banner
Right Banner

Hətta köhnə çayın da zərəri var: Bayram süfrəsinin ən tez xarab olan və zəhərləyən qidaları

02.01.2025 15:41 864
Hətta köhnə çayın da zərəri var: Bayram süfrəsinin ən tez xarab olan və zəhərləyən qidaları
"Bayram süfrəsi üçün yemək, salat və şirniyyatı lazım olan miqdarda hazırlamaq tövsiyə edilir. Belə ki, bayram vaxtı istehlak edilməyən yeməklər bəzən israf olunmaması üçün sonrakı günlərə saxlanılır".

Bu Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi yaydığı məlumatda qeyd edilib.

Bildirilib ki, dəfələrlə qızdırılıb bayat şəkildə istehlak olunan yeməklərin isə orqanizmə bir sıra mənfi təsirləri ola bilər. Ona görə də bayram üçün hazırlanan qidaların istehlakı zamanı daha diqqətli olmaq lazımdır.

"Mütəxəssislər bildirirlər ki, yumurta, balıq, ət, göbələk kimi məhsullardan hazırlanmış yeməklər iki saatdan artıq açıq şəraitdə qalmamalı, daha sonra soyuducuda saxlanılmalıdır. İsti yeməklər soyuducuya yerləşdirilməmişdən əvvəl otaq temperaturuna qədər soyudulmalıdır. Bəzi qidaların isidilərək yenidən istehlakı ümumiyyətlə tövsiyə edilmir. Belə ki, toyuq əti ya təzə bişmiş, ya da soyuq halda istehlak olunmalıdır. Kartof, çuğundur, ispanaq kimi tərəvəzlər, ən əsas da göbələklər bişirildikdən sonra yenidən qızdırıldıqda qida dəyərini itirdiyi üçün bu məhsulların təzə-təzə bişirilib istehlak edilməsi daha məqsədəuyğundur.

Yeri gəlmişkən, yeməklərin xarab olub-olmadığını dad və ya qoxu vasitəsilə müəyyən etmək hər zaman mümkün olmur. Qida zəhərlənməsinə səbəb olan bəzi bakteriyalar var ki, onlar qidanın qoxusunu və dadını korlamadan belə çoxala bilir, hətta bəziləri toksin ifraz edir. Belə bakteriyalar dəniz məhsulları, süd və süd məhsulları, tortlar və digər kremli şirniyyatlarda daha tez çoxala bildiyi üçün ən çox qida zəhərlənmələri də məhz bu qidalar düzgün saxlanılmadıqda və təkrar isidilərək istehlak edildikdə baş verir.

Bayat yeməklər kimi, bayat çayın da orqanizmə ziyanı var. Çünki dəmlənmiş köhnə çay bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirməklə yanaşı, insan orqanizminə mənfi təsir göstərə bilir.

Qeyd edək ki, sadalanan mənfi halların baş verməməsi üçün yeməkləri qədərində hazırlamaqla yanaşı, bişirilmə tarixi bilinməyən yeməklər də istehlak edilməməlidir", - deyə məlumatda bildirilib.скачать dle 11.3