Yeni il süfrəsindəki təhlükə - Ölüm gətirir » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:01 Taksi sürücüləri imtahan verdilər  |     22:55 Prokurorun adı ilə həyata keçirilən 42 000 manatlıq dələduzluq cinayəti  |     22:46 Sökülən binalarda evlərin qiymətləndirilməsi prosesi necə olmalıdır? - Ekspert  |     22:39 Simsiz enerji ötürülməsində yeni rekord: 8,6 kilometrə 800 vatt enerji!  |     22:33 Hamının sevdiyi qarğıdalının orqanizmə faydası  |     22:28 Yaşayış məntəqələrimizin "İsgəndər M" və "Toçka U" ilə vurulmasını kim əmr edib? - MƏHKƏMƏ  |     21:58 Azərbaycan vətəndaşlarının və əcnəbilərin İran ərazisindən çıxması prosesi davam edir  |     21:51 Rəsmi iş yeri olmayanlar ipoteka krediti ala biləcəklər? - VİDEO  |     21:44 Leyla Əliyeva Londonda Azərbaycan pavilyonunun açılışında iştirak edib - FOTO  |     21:39 İranda 24 "Mossad" casusu həbs olundu  |     21:36 Azərbaycana buğda idxalı 55 %-dən çox artıb  |     21:22 Azərbaycan hərbçiləri Türkiyədə təlimdə iştirak edəcəklər  |     21:17 Lənkəranda qəzada xəsarət alan 5 ailə üzvünün vəziyyəti açıqlanıb  |     21:12 Bakıda Azərbaycan və Özbəkistan hərbi mütəxəssisləri görüşüb  |     21:04 İranla münaqişə səbəbindən İsraildə 5 mindən çox insan evsiz qalıb  |     21:00 Adanada yanğınsöndürən təyyarə qəzaya uğrayıb, pilotlar xəsarət alıb  |     20:55 İranda iki bankın informasiya sistemlərinə kiberhücumlar olub  |     20:48 Bu ilin 5 ayı ərzində narkotiklərlə bağlı 3797 cinayət faktı aşkarlanıb  |     20:42 “Sabah”ın U-14 komandası beynəlxalq turnirdəki ilk üç oyununda qələbə qazanıb  |     20:35 Lənkəranda eşitmə məhdudiyyətlilər arasında minifutbol turniri keçiriləcək  |    

Yeni il süfrəsindəki təhlükə - Ölüm gətirir

Bayram süfrəsini zəngin və təmtəraqlı etmək üçün çeşid-çeşid yeməklər, növbənöv salatlar və şirniyyatlar hazırlanır.

Bayram vaxtı istehlak edilməyən yeməklər isə bəzən israf olunmaması üçün sonrakı günlərə saxlanılır.

Lakin mütəxəssislər hesab edirlər ki, dəfələrlə qızdırılıb bayat şəkildə istehlak olunan yeməklərin orqanizmə bir sıra mənfi təsirləri ola bilər.

Ona görə də, belə qidaların istehlakı zamanı daha diqqətli olmaq lazımdır.

Xüsusilə yumurta, balıq, ət, göbələk kimi məhsullardan hazırlanmış yeməklər iki saatdan artıq açıq şəraitdə qalmamalı, daha sonra soyuducuda saxlanılmalıdır.

İsti yeməklər soyuducuya yerləşdirilməmişdən əvvəl otaq temperaturuna qədər soyudulmalıdır. Bəzi qidaların isidilərək yenidən istehlakı ümumiyyətlə tövsiyə edilmir.

Belə ki, toyuq əti ya təzə bişmiş, ya da soyuq halda istehlak olunmalıdır. Kartof, çuğundur, ispanaq kimi tərəvəzlər, ən əsas da göbələklər bişirildikdən sonra yenidən qızdırıldıqda qida dəyərini itirdiyi üçün bu məhsulların təzə-təzə bişirilib istehlak edilməsi daha məqsədəuyğundur.

Yeri gəlmişkən, yeməklərin xarab olub-olmadığını dad və ya qoxu vasitəsilə müəyyən etmək hər zaman mümkün olmur.
Qida zəhərlənməsinə səbəb olan bəzi bakteriyalar var ki, onlar qidanın qoxusunu və dadını korlamadan belə çoxala bilir, hətta bəziləri toksin ifraz edir.

Belə bakteriyalar dəniz məhsulları, süd və süd məhsulları, tortlar və digər kremli şirniyyatlarda daha tez çoxala bildiyi üçün ən çox qida zəhərlənmələri də məhz bu qidalar düzgün saxlanılmadıqda və təkrar isidilərək istehlak edildikdə baş verir.

Bayat yeməklər kimi, bayat çayın da orqanizmə ziyanı var. Çünki dəmlənmiş köhnə çay bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirməklə yanaşı, insan orqanizminə mənfi təsir göstərə bilir.

Mütəxəssislər deyirlər ki, qeyd olunan mənfi halların baş verməməsi və bayat qida qəbul etməmək üçün yeməkləri mütləq qədərində hazırlamaq lazımdır. Həm də bişirilmə tarixi bilinməyən yeməklər yeyilməməlidir.

///Baku.wsскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 245 02.01.24 12:51