Mojo.az Banner
23:07 “Napoli” və “Qarabağ”ın start heyətləri açıqlandı  |     22:58 Azərbaycan boksçusu Avropa çempionatının yarımfinalına vəsiqə qazanıb  |     22:25 Şəmkirdə qardaş bacısını bıçaqladı  |     21:58 Pərvanədən yeni doğulan körpənin DNT analizi istənilibmiş – Cinayətin DETALLARI  |     21:27 Goranboyda döşəməsi çökən bina söküləcək  |     21:16 TƏBİB stomatoloqların kütləvi şəkildə işdən çıxarılması iddialarına aydınlıq gətirib  |     21:12 İstanbulda hoteldə bir ailənin ölüm səbəbi bəlli oldu  |     21:05 Üç səhmdar cəmiyyətinin səhmləri satışa çıxarılacaq  |     20:58 Məktəbdə direktor müavini döyən şəxs cəzalandırıldı  |     20:53 Yaponiyada zəlzələ olub  |     20:47 Dieqo Maradonanın həyatı animasiya serialı olaraq ekranlaşdırılacaq  |     20:40 Trampın "sülh" sevdasının səbəbi bilindi: 300 milyard dollar... - "Foreign Policy" yazdı  |     20:40 Sabah Kəlbəcərə növbəti köç olacaq  |     20:35 Tailandda daşqınlar nəticəsində 13 nəfər ölüb, 13 dairədə təxliyə elan edilib  |     20:32 Gürcüstan 20 gündür Azərbaycan "TIR"larını gömrükdən buraxmır  |     20:28 Azərbaycan Vyetnamdan nar almağa başlayıb  |     20:25 Prezident Administrasiyasında iş vədi ilə dələduzluq: Qadın həbs edildi  |     20:22 "Araz-Naxçıvan" 2500, "Turan Tovuz" 5700 manat cərimələnib  |     20:20 6 kəndi birləşdirilən bələdiyyənin sədrinə "stop" qoyuldu  |     20:14 Filippin sahillərində 5,7 maqnitudalı zəlzələ baş verib  |    
Left Banner
Right Banner

Acı həqiqət: Əsl zeytun yağını saxtasından necə ayırmaq olar? - Mütəxəssis izah edir

15.10.2024 13:00 1 152
Acı həqiqət: Əsl zeytun yağını saxtasından necə ayırmaq olar? - Mütəxəssis izah edir
"Həqiqi zeytun yağının "təzə" qoxusu olur. Dadı isə neytral, acıtəhər və ya kəskin ola bilər".

Median.Az
-ın "Daily Mail"ə istinadla məlumatına görə, bu barədə İtaliyanın "Perugia" Universitetinin biokimyaçısı Mauritsio Servili məlumat verib.

Ekspertin sözlərinə görə, zeytun yağının saxtalaşdırılması bir neçə fərqli formada ola bilər, lakin ən çox iki növ saxtalaşdırma hallarına rast gəlinir.

"Vicdansız istehsalçılar aşağı keyfiyyətli zeytun yağını yüksək keyfiyyətli ilk sıxım məhsulu kimi markalayır, yaxud həcmi artırmaq üçün onu günəbaxan və ya raps yağı kimi ucuz neytral yağlarla qarışdırırlar. Zeytun yağının saxta olduğunu dəqiq bilməyin yeganə yolu laboratoriya analizidir. Lakin keyfiyyətsiz məhsulu ev şəraitində də tanımaq mümkündür. Bunun üçün təmiz stəkana bir az yağ töküb, məhsulun dili tam örtməsi üçün bir qurtum içmək lazımdır. Həqiqi ilk sıxım zeytun yağı meyvəli, şirin notlarla kəskin və acı olmalıdır, saxta məhsulun isə dadı və ətri zəif olacaq", - deyə mütəxssis izah edib.

Bununla belə, o, yağın dadsız olmasını həmişə saxtakarlıq əlaməti olmadığını vutğulayıb.

"Bəzi həqiqi ilk sıxım zeytun yağları dadsız ola bilər. Aldanmamaq üçün yağı yoxlanılmış yerlərdən almaq məsləhətdir. Saxtakarlıq hallarına ən az böyük supermarketlərdə rast gəlinir".

Biokimyaçı əlavə edib ki, yoxlanılmış yağların qablaşdırmalarında zeytun istehsalçısının adı, həmçinin məhsulun yığım yeri və tarixi göstərilir.

"Bir qayda olaraq, məhsulun mənşəyini izləmək üçün nə qədər çox imkan verilirsə, keyfiyyətin yüksək səviyyədə olma ehtimalı bir o qədər yüksəkdir", - deyə mütəxəssis sözlərini yekunlaşdırıb.скачать dle 11.3