Mojo.az Banner
22:15 Qanun dəyişir: 8 min manatlıq müavinət kimlərə veriləcək?  |     22:09 Ağdaşda kişi meyiti aşkarlanıb  |     21:58 Heydər Əliyev Fondu ilə Həmdan Bin Rəşid Əl Maktum Fondu arasında əməkdaşlıq müzakirə edilib - FOTO  |     21:48 "Qəbələ" - "Turan Tovuz" oyununun davamı sabah keçirilməyəcək  |     21:24 DÇ-2026-nın İran - Misir oyunu LGBT-yə həsr olunacaq  |     21:09 Sabah paytaxtın bəzi ərazilərində qaz olmayacaq  |     20:44 Ruben Vardanyanın məhkəməsində zərərçəkmiş şəxslərin ifadələri dinlənilib  |     20:26 Qusarda narkotikin təsiri altında avtomobil idarə edən sürücü saxlanılıb  |     19:39 Kommunal xidmətlərin vahid informasiya sistemi bu tarixdə istifadəyə veriləcək  |     19:38 Müğənni Dəniz Əsədova növbəti dəfə hakim qarşısına çıxarılacaq  |     19:09 Misin qiyməti tarixi maksimuma çatıb  |     18:41 Yaponiyada güclü zəlzələ: Üç metr hündürlükdə sunami gözlənilir  |     18:24 Nazirlik məşhur klinikada yoxlama keçirdi: Lisenziyası olmadığı üzə çıxdı  |     18:07 Su anbarında qanunsuz balıq ovlayan şəxs SAXLANILDI  |     17:46 Tapdığı 5 627 manatı qaytarmaq üçün televiziyaya gedən qadına HÖKM OXUNDU  |     17:22 Şahin Mustafayev Abbas Əraqçı ilə görüşüb  |     17:08 30 ilin qəssabı 15 baş heyvan oğurladı - Cəzalandırıldı  |     17:08 DSK yanında Statistika Şurasının yeni tərkibi təsdiqlənib  |     17:06 İcra başçısı iki nəfəri işdən çıxardı - Özünə yeni sürücü təyin etdi  |     16:43 Gürcüstan Azərbaycandan Ermənistana neft məhsullarının birdəfəlik ödənişsiz tranzitinə razılıq verib  |    
Left Banner
Right Banner

Qarpızı xarab olmamaq üçün belə saxlamaq lazımdır

26.06.2024 21:59 921
Qarpızı xarab olmamaq üçün belə saxlamaq lazımdır
Qarpız 92% sudan ibarətdir. Qarpız təkcə susuzluğu yatırmır, həm də orqanizmə əhəmiyyətli faydalar gətirir. Lakin qarpızın düzgün saxlanılması üçün bəzi məqamlara diqqət yetirmək lazımdır.

Mütəxəssislər qarpızı günün birinci yarısında - səhər yeməyi və ya qəlyanaltı kimi yeməyi tövsiyə edir

Bir çox faydalı xüsusiyyətlərinə baxmayaraq, qarpız ehtiyatla istehlak edilməlidir. Yüksək şəkər tərkibi müəyyən insan qrupları üçün istehlakını məhdudlaşdırır. Xüsusilə, xroniki böyrək çatışmazlığı, şəkərli diabet və qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olan insanlara qarpızı qida rasionuna daxil etmək tövsiyə edilmir.

Kəsilmiş qarpız otaq temperaturunda tez xarab olur. Cəmi bir neçə saatdan sonra patogen mikroorqanizmlərin böyüməsi səbəbindən turş bir dad əldə edə bilər. Məhz bu səbəbdən kəsilmiş qarpızı filmə büküb soyuducuda saxlamaq lazımdır. Bu, giləmeyvə pulpasına oksigen tədarükünü azaldır, onun təravətini 48 saata qədər uzadır. Lakin qarpız dadını, teksturasını və qida dəyərini tez itirdiyindən aşağı temperaturda uzun müddət saxlanılmamalıdır.

Mütəxəssislər kəsilmiş qarpızı ətirli qidaların yanında saxlamamağı da tövsiyə edirlər. Çünki o, yad qoxuları asanlıqla özünə çəkir.

Qarpız təkcə dadlı deyil, həm də yay pəhrizinizə əla əlavə ola biləcək sağlam giləmeyvədir. Əsas odur ki, bütün faydalı xüsusiyyətləri qorumaq və mümkün qədər uzun müddət təravətdən zövq almaq üçün onu düzgün saxlamaqdır.
//lent.az
скачать dle 11.3