Bəzi qidalar təhlükəlidir: Botulizmə yoluxa bilərsiniz » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:06 Ağ Ev Azərbaycanın ABŞ-dəki səfirinin müsahibəsini paylaşdı  |     23:00 1,6 manatlıq şirkət Cəlilabadda yarım milyonluq tender uddu  |     22:53 Şuşa həbsxanasının taleyi necə olacaq? - Açıqlama  |     22:47 "Go!" içib "Mərkəzi Bazar"a getdilər, 1300 manatlıq siqaret oğurladılar  |     22:41 Bu şirkətin anbardarı həbs edilib - 50 minlik yeyinti  |     22:36 Ərzaq məhsullarını xaricdən neçəyə alırıq? - QİYMƏTLƏR  |     22:28 Tələbələrin kirayə problemi: Çıxış yolu nədir?  |     22:21 Emin Əfəndi Rusiyaya buraxılmadı  |     22:16 Təyyarədə bələdçi Aydanla rastlaşdı: "Daha qəza olmayacaq..." (FOTO)  |     22:08 Tarantino ən yaxşı 3 filmini açıqladı: Doğulma səbəbim, zirvəm və qəlbim...  |     22:01 AQTA-dan sahibkarlara MÜRACİƏT  |     21:55 Şəkidə 5 otaqlı ev yandı  |     21:46 Avtobus dayanacağına zərər vuran şəxs saxlanıldı - Video  |     21:40 Ermənistan-İran sərhədində ikinci körpünün tikilməsi razılaşdırıldı  |     21:33 Ukrayna Rusiyanın yanacaq qatarını vurdu  |     21:26 Azərbaycan güləşçisi dünya çempionatında bürünc medal qazandı  |     21:22 Sosial şəbəkədə yayılan görüntülərə NAZİRLİKDƏN REAKSİYA  |     21:09 Azərbaycana turist axını 2 %-ə yaxın azalıb  |     21:04 Lavrov: Putinlə Trampın görüşündə sanksiyalar müzakirə olunmayıb  |     20:58 Pakistanda ölənlərin sayı 358 nəfərə çatıb  |    

Bəzi qidalar təhlükəlidir: Botulizmə yoluxa bilərsiniz

Botulizmin ən çox yayılmış infeksiya mənbəyi konservləşdirilmiş qidalardır, ancaq hisə verilmiş, duzlu və ya qurudulmuş balıq yeməklə də yoluxa bilərsiniz.

Bu barədə rusiyalı infeksionist və pediatr Yevgeni Şapovalov məlumat verib.

"Botulizmə səbəb botulinum toksini istehsal edən clostridium botulinum bakteriyasıdır. Bu proses yalnız aşağı oksigen səviyyələrində, məsələn, germetik bankada gedir. Buna görə də, çox vaxt infeksiya konservləşdirilmiş qidaları istehlak edərkən baş verir: duza qoyulmuş və ya marinadlaşdırılmış tərəvəzlər, konservləşdirilmiş ət, balıq, tərəvəz, kompotlar və ya mürəbbə", - deyə infeksionist bildirib.

Həkim, həmçinin qeyd edib ki, botulizmə qurudulmuş, duzlu və ya hisə verilmiş balıqdan da yoluxmaq mümkündür: "Əgər məhsul hazırlanma prosesində düzgün emal olunmayıbsa, botulizmə yoluxmaq mümkündür. Ona görə də, balığı ancaq xüsusi dükanlardan almaq və onu soyuducuda, 3 dərəcədən çox olmayan temperaturda saxlamaq lazımdır".

"Evdə məhsulları konservləşdirərkən qabları hərtərəfli sterilizasiya etmək vacibdir. Həmçinin mağazadan şişmiş və ya zədələnmiş qutularda olan məhsullar qətiyyən alınmamalıdır", - Şapovalov əlavə edib.
//gazeta.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            561 21.06.24 11:41