Qida texnoloqundan xəbərdarlıq: “Quş ətində olan salmonella virusu zəhərlənməyə səbəb olur” - VİDEO » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:03 Şokoladlı çay təzyiqə necə təsir edir?  |     22:58 Azərbaycanın Türkiyədən avtomobil sənayesi məhsullarının idxalına çəkdiyi xərci açıqlandı  |     22:51 Ağaclar vulkan püskürmələrini əvvəlcədən xəbər verə bilər  |     22:45 Azərbaycanda ömür qısalır - Dünya üzrə 166-cı yerdəyik  |     22:35 Çoxmərtəbəli binalar təbii qazla təmin olunmaya bilər (VİDEO)  |     22:20 Azərbaycanda 2 milyon manatlıq mənimsəməyə görə həbs edilən direktora daha bir İTTİHAM  |     22:07 Ermənistan Müdafiə Nazirliyi hərbçisinin öldüyü barədə məlumat yaydı  |     21:57 Azərbaycan millisi Qazaxıstanı məğlub edib  |     21:45 Bu ixtisaslara qəbul olmaq asandır  |     21:38 Tramp öz "Tesla" avtomobilini satmaq istəyir  |     21:19 ADY bayram günlərində əlavə reyslər təyin edib - AÇIQLAMA  |     21:12 Paşinyanın din xadimi barədə qalmaqallı sözləri komissiya tərəfindən araşdırılacaq  |     20:36 Hüseyn özünə Bakıda ad günü etdi  |     20:18 Mariya Zaxarova İstanbul danışıqlarını faydasız adlandıranları tənqid edib  |     20:12 "VAZ 2106" ilə "Mercedes" toqquşub - Xəsarət alan var  |     20:04 Sabah yola çıxacaq sürücülərin NƏZƏRİNƏ  |     19:52 Paşinyan Qurban bayramı münasibətilə Azərbaycan xalqını təbrik edib  |     19:48 Bakıda insanları ən çox öldürən XƏSTƏLİKLƏR  |     19:45 ABŞ-də İran silahlarını husilərə ötürən şəxs mühakimə olunub  |     19:02 Sumqayıtda qadın meyiti aşkarlanıb  |    

Qida texnoloqundan xəbərdarlıq: “Quş ətində olan salmonella virusu zəhərlənməyə səbəb olur” - VİDEO

Son bir neçə ay ərzində ölkəyə gətirilən dondurulmuş toyuqlarda salmonella bakteriyası aşkar edilib.

Baku TV-nin məlumatına görə, bu təhlükəli bakteriyaya daha çox yenidən dondurulmuş toyuqlarda rast gəlinir. Ölkəyə gətirilən toyuqlar arasında bakteriya aşkar edilənlər məhv edilib.

Bəs salmonella bakteriyası nədir? O necə aşkar edilir?

Bu sualları Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTİ) işçisi Çiçək Süleymanova cavablandırıb. Onun sözlərinə görə, insanlar dondurulmuş quş əti alan zaman dondurulmuş məhsulun üzərində buz kristallarının olmamasına diqqət edilməlidir:

“Yol kənarında, açıq şəkildə satılan, heç bir baytarlıq sənədi olmayan quş ətlərini almaq olmaz. Əgər quş əti bir və ya iki gün ərzində istehlak olunacaqsa, o, soyuducuya qoyula bilər. Lakin yax bir neçə gün ərzində quş ətinin istehlakı nəzərdə tutulmursa, məhsul soyuducunun dondurucu gözündə saxlanılmalıdır”.

Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) şöbə müdiri Qalib Əbdüləliyev isə bildirib ki, ölkəyə məhsul gətirilməzdən əvvəl həmin ölkənin epizootik vəziyyəti öyrənilməlidir:

“Məhsullar idxal olunmazdan əvvəl baytarlıq haqqında Azərbaycan Respublikası qanunvericiliyə uyğun olaraq icazə alınmalıdır. Yalnız bundan sonra sahibkarlar məhsul idxalını həyata keçirə bilərlər. Digər heyvan mənşəli məhsullar kimi quşçuluq məhsulları da risk daşıyır. Məhsulların qablaşdırılması, daşınması xüsusi şəraitdə həyata keçirilməlidir. Əsasən da soyuq zəncir prinsipinə əməl olunmalıdır.

Məhsullar ölkəyə idxal olunduqdan sonra onlardan götürülən nümunələr AQTİ tərəfindən müayinə edilməlidir. Sahibkarlar buna müvafiq şərait yaratmalıdır”.

Qida texnoloqu Ağa Salmanov bildirib ki, salmonella qida zəhərlənməsinə səbəb olacaq bakteriyadır:

“Bu bakteriyaya quş əti məhsullarında, çiy içilən süddə, yumurtada, yaxşı bişməyən ət məhsullarında rast gəlinir. Yumurtaları alıb evə gətirən zaman yumaq olmaz. Yumurtaların üzərində gözlə görünməyən məsamələr var ki, yuyulduqdan sonra salmonella bakteriyası yumurtanın içərisinə daxil olur. Bu da qida zəhərlənməsinə gətirib çıxara bilir. Virus insan orqanizminə daxil olduqdan 12-72 saat ərzində özünü büruzə verir. Bu qızdırma, ishal, qusma, qarınağrısı kimi simptomlarla özünü göstərir”.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            543 23.03.21 13:24