Mojo.az Banner
19:21 Azərbaycana sığınacaq almaq üçün gələn qaçqınların sayı açıqlanıb  |     19:13 Qazaxıstanla Rusiya strateji tərəfdaşlıq haqqında bəyannamə imzalayacaq  |     19:05 "Çelsi" qışda fransalı futbolçunu komandadan göndərəcək  |     19:00 "Atletiko" yeni investorun nəzarətinə keçib  |     18:52 Bakıda uşaq inkişaf mərkəzində yanğın olub  |     18:47 "Ehtiyat zabit hazırlığı kursu"nun növbəti buraxılışı olub  |     18:39 Zidan geri qayıdır  |     18:33 Qadın yolda yatdı, “ayıq sürücü” pulunu oğurladı  |     18:25 Məşhur aktrisa evlənir  |     18:12 Dünyanın ən yaxşı 100 şəhəri açıqlandı (SİYAHI)  |     18:07 Qazaxın azad edilmiş kəndlərinin indiyədək nə qədər hissəsi minalardan təmizlənib?  |     17:59 Sumqayıtda sahibkarla qadın qonşusu arasında "qapı davası" - Məhkəmə qərarı  |     17:53 Kiber cinayətkarlar yeni şantaj metodları ilə "yaradıcılığın" sərhədlərini aşır  |     17:45 Həbsxanada qətliam: 27 məhbusun meyiti tapıldı  |     17:40 İstirahət günlərində insanlar daha çox hansı rayonlara getməyi üstün tuturlar? - Video  |     17:34 Azərbaycana 9 ayda gələn turistlərin sayı açıqlandı  |     17:25 Azərbaycan XİN təyyarə qəzası ilə əlaqədar Türkiyəyə başsağlığı verib  |     17:19 Zakir Həsənov türkiyəli həmkarına başsağlığı verib  |     17:10 Azərbaycandan uçan Türkiyə hərbi yük təyyarəsi Gürcüstanda qəzaya uğradı (YENİLƏNİB)  |     17:08 Ötən gün cinayət törətməkdə şübhəli bilinən 20 nəfər saxlanılıb  |    
Left Banner
Right Banner

Qida texnoloqundan xəbərdarlıq: “Quş ətində olan salmonella virusu zəhərlənməyə səbəb olur” - VİDEO

23.03.2021 13:24 603
Qida texnoloqundan xəbərdarlıq: “Quş ətində olan salmonella virusu zəhərlənməyə səbəb olur” - VİDEO
Son bir neçə ay ərzində ölkəyə gətirilən dondurulmuş toyuqlarda salmonella bakteriyası aşkar edilib.

Baku TV-nin məlumatına görə, bu təhlükəli bakteriyaya daha çox yenidən dondurulmuş toyuqlarda rast gəlinir. Ölkəyə gətirilən toyuqlar arasında bakteriya aşkar edilənlər məhv edilib.

Bəs salmonella bakteriyası nədir? O necə aşkar edilir?

Bu sualları Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTİ) işçisi Çiçək Süleymanova cavablandırıb. Onun sözlərinə görə, insanlar dondurulmuş quş əti alan zaman dondurulmuş məhsulun üzərində buz kristallarının olmamasına diqqət edilməlidir:

“Yol kənarında, açıq şəkildə satılan, heç bir baytarlıq sənədi olmayan quş ətlərini almaq olmaz. Əgər quş əti bir və ya iki gün ərzində istehlak olunacaqsa, o, soyuducuya qoyula bilər. Lakin yax bir neçə gün ərzində quş ətinin istehlakı nəzərdə tutulmursa, məhsul soyuducunun dondurucu gözündə saxlanılmalıdır”.

Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) şöbə müdiri Qalib Əbdüləliyev isə bildirib ki, ölkəyə məhsul gətirilməzdən əvvəl həmin ölkənin epizootik vəziyyəti öyrənilməlidir:

“Məhsullar idxal olunmazdan əvvəl baytarlıq haqqında Azərbaycan Respublikası qanunvericiliyə uyğun olaraq icazə alınmalıdır. Yalnız bundan sonra sahibkarlar məhsul idxalını həyata keçirə bilərlər. Digər heyvan mənşəli məhsullar kimi quşçuluq məhsulları da risk daşıyır. Məhsulların qablaşdırılması, daşınması xüsusi şəraitdə həyata keçirilməlidir. Əsasən da soyuq zəncir prinsipinə əməl olunmalıdır.

Məhsullar ölkəyə idxal olunduqdan sonra onlardan götürülən nümunələr AQTİ tərəfindən müayinə edilməlidir. Sahibkarlar buna müvafiq şərait yaratmalıdır”.

Qida texnoloqu Ağa Salmanov bildirib ki, salmonella qida zəhərlənməsinə səbəb olacaq bakteriyadır:

“Bu bakteriyaya quş əti məhsullarında, çiy içilən süddə, yumurtada, yaxşı bişməyən ət məhsullarında rast gəlinir. Yumurtaları alıb evə gətirən zaman yumaq olmaz. Yumurtaların üzərində gözlə görünməyən məsamələr var ki, yuyulduqdan sonra salmonella bakteriyası yumurtanın içərisinə daxil olur. Bu da qida zəhərlənməsinə gətirib çıxara bilir. Virus insan orqanizminə daxil olduqdan 12-72 saat ərzində özünü büruzə verir. Bu qızdırma, ishal, qusma, qarınağrısı kimi simptomlarla özünü göstərir”.скачать dle 11.3