Çörək insan ömrünü qısaldır - ALİMLƏR SÜBUT ETDİ » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
12:12 "Apple" şirkəti "iPhone" vasitəsilə öz işçilərini izləyir - İDDİA  |     12:01 "Bavariya"nın 38 yaşlı qapıçısı Noyer karyerasında ilk dəfə birbaşa qırmızı vərəqə aldı  |     11:54 "Günəşli" neft yatağında baş verən faciədən doqquz il keçdi  |     11:52 Makron istefa verməkdən imtina etdi  |     11:49 Bakıda 86 yaşlı kişini maşın vuraraq öldürdü  |     11:46 Yarım milyon manatı mənimsəyən direktor məhkəmənin qərarından narazıdır  |     11:11 Bakıda qadınlar arasında dava: Yaralı xəstəxanaya qaldırıldı  |     22:59 Rüfət Səfərova qarşı xuliqanlıq və dələduzluq maddəllərilə ittiham irəli sürülüb  |     22:56 İran Suriyaya qoşun göndərə bilər - Əraqçi  |     22:50 "BakıKart" problemi nə vaxt həllini tapacaq? - RƏSMİ AÇIQLAMA  |     22:41 Salyanda idarə müdiri işdən ÇIXARILDI  |     22:35 Kobaxidze onları HƏDƏLƏDİ  |     22:28 Xalq artisti məhkəmədən sonra nələr dedi? - "Onun aldığı maaşın 3 qatını verməsəm kişi deyiləm" - VİDEO  |     22:22 Mask: ABŞ faktiki iflasa yaxınlaşır  |     22:10 Zelenski Ukraynada yeni raketlərin sınaqdan keçirildiyini açıqlayıb  |     22:00 Cənubi Koreyada hərbçilər parlamentin binasını tərk ediblər  |     21:47 Tbilisidə etirazlar zamanı ümumilikdə 143 polis əməkdaşı xəsarət alıb  |     21:40 Kreml Putin-Ərdoğan telefon danışığına dair məlumat yayıb  |     21:36 Xırdalanda yaşayış binasında yanğın baş verib, 23 nəfər təxliyə olunub - VİDEO  |     21:30 Almaniya Ukraynaya humanitar yardım çərçivəsində 30 milyon avro ayıracaq  |    

Çörək insan ömrünü qısaldır - ALİMLƏR SÜBUT ETDİ

İspaniya alimlər sənaye cəhətən ultra emal olunmuş qidaların ürək-damar sistemini sıradan çıxarıb, erkən ölümə səbəb olduğunu açıqlayıb.

Bu qidalara çörək, un məmulatları, yarıbfabrikatlar, qazlı içkilər aiddir.

Onlar sənaye cəhətdən bir neçə dəfə emal edilir. Tərkibində yüksək miqdarda şəkər, duz, yağlar, aromatizatorlar, rənhlər var.

Lif, mineral və vitaminlər isə bu qidalarda yox dərəcəsindədir.
Hazırda müasir insanların gündəlik qidasının 60%-ni bu məhsullar təşkil edir.

Median.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, İspaniyada bu yöndə 2 eksperiment aparıblar.

Onlardan birində 105 min könüllü iştirak edib. Bu adamların sağlamlıq durumunu 10 il boyunca izləyiblər.

Nəticədə məlum olub ki, çoxmərhələli emal olunmuş qidalar xəstəlik və ölüm faizini 13% artırıb.

İkinci təcrübədə isə 20 min insan iştirak edib. Onların qidalanması ilə vaxtından əvvəl ölüm səbəbləri arasında əlaqə araşdırılıb.

Yenə də gündə 4 pay emal olunmuş qidalar yeyən insanlarda erkən ölümün 62% artdığı sübut olunub.

Hər əlavə qida payı insanı ölümə daha 12% yaxınlaşdırır.

Alimlərin fikrincə, insanlar yüksək dərəcədə emal olunmuş qidaları az emal və ya heç emal olunmamış qidalarla əvəz etməlidirlər. Bu siyahıda birinci yeri ağ çörək tutur.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 655 19.02.20 23:18