Mojo.az Banner
22:52 "Lukoil"də kartla ödənişlərdə problem yaranıb  |     22:35 Bakıda doqquzmərtəbəli yaşayış binasında yanğın olub - VİDEO  |     22:26 Rusiyadan Bakıya maral buynuzu gətirmək istəyən şəxs ələ keçdi  |     22:07 Azərbaycanda alim vəfat etdi  |     21:56 Məktəblilər Ukraynaya yardımı tənqid etdiyinə görə Fitsonun keçirdiyi iclası tərk etdilər  |     21:48 Bakıda yaşayış binasında yanğın - VİDEO  |     21:29 Ürəkləri dağlayan həmin - Fotolar  |     21:09 Azərbaycan cüdoçusu Qran-Pri turnirində bürünc medal qazanıb  |     20:46 Gürcüstanda plastik qab-qacaq qadağan olunur  |     20:36 Zavodda həlak olan şəxs ehtiyatda olan zabit imiş  |     20:28 “9990” və “7770” nömrələri ilə bağlı yayılan iddialara DİN-dən reaksiya  |     20:16 “Avtoş”luq edib pul səpmişdilər, həbs olundular - Video  |     20:08 Ceki Çanın ölüm xəbəri ilə bağlı AÇIQLAMA  |     19:50 Dünya ulduzu “Qalatasaray”dan GEDİR  |     19:43 Yollarda görünüş məsafəsi məhdudlaşacaq  |     19:36 10 ayda metanol istehsalının həcmi açıqlanıb  |     19:34 Peşəkar Futbol Liqasından "Karvan-Yevlax" klubuna ŞAD XƏBƏR  |     19:26 Altay Göyüşov Baş Prokurorluğa çağırıldı  |     19:20 Azərbaycan hərbi gücdə Ermənistanı 30 pillə qabaqladı  |     19:06 "Zeytun Park" MMC əmək müqaviləsi olmadan işçi çalışdırıb: Külli miqdarda CƏRİMƏLƏNDİ  |    
Left Banner
Right Banner

Rusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir?

09.11.2024 15:38 1 086
Rusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir?
Ət zülal və digər qida maddələrinin mühüm mənbəyidir, lakin həddindən artıq yeyildikdə bir sıra sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.

Median.Az-ın Gazeta.ru-ya istinadən xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı həkim-qastroenteroloq Yevgeni Belousov nəşrə müsahibəsində danışıb.

Onun sözlərinə görə, bunun qarşısını almaq üçün həkimlər qırmızı ət qəbulunu həftədə 500-600 qrama qədər məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər.

"Böyük miqdarda qırmızı ətin, xüsusən də emal edilmiş ətin müntəzəm istehlakı yoğun bağırsaq xərçəngi riskini artırır. Ətin qızardılması və ya hisə verilməsi zamanı kanserogen maddələr əmələ gələ bilər ki, bu da məhsulu sağlamlıq üçün təhlükəli hala gətirir", - deyə Yevgeni Belousov bildirib.

Bundan əlavə, ətin tərkibində doymuş yağın yüksək olması ürək-damar sisteminin sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Bu yağlardan çoxlu miqdarda istifadə qanda xolesterinin səviyyəsinin artmasına və aterosklerozun inkişafına gətirib çıxara bilər.

"Ətin keyfiyyəti də mühüm rol oynayır. Çox vaxt əlavə konservantlar və doymuş yağlar ehtiva edən kolbasa və sosiska kimi emal edilmiş ətlər xüsusi təhlükə yaradır. Az yağlı çeşidləri seçmək, həmçinin qida rasionuna daha çox bitki mənşəli zülal mənbələri - paxlalılar, qoz-fındıq və toxumlar daxil etmək daha məsləhətlidir. Bu, riskləri azaltmağa və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edəcək", - deyə həkim qeyd edib.
//oxu.azскачать dle 11.3