Mojo.az Banner
19:52 İŞİD-in üzvü olan azərbaycanlı ilə bağlı yekun qərar verildi  |     19:38 Əli Abbasov deputat mandatından məhrum edildi  |     19:31 Ucuz qiymətə torpaq sahəsi almaq istəyənlərin NƏZƏRİNƏ - Siyahı təqdim olundu  |     19:30 Bakıda 14 yaşlı qız uşaq dünyaya gətirdi  |     19:19 Nikol Paşinyan İlham Əliyevin qərarını alqışladı  |     19:13 Azərbaycanda dövlət bankının rəhbərliyinə təyinat olub  |     19:02 Dostlar arasında böyrək davası: "Qardaş kimi ciyərimi də verərəm"  |     18:35 Bu avtobusların hərəkət sxemi müvəqqəti dəyişdirilir  |     18:34 Bakıda 2,3 milyon manatlıq şirkət ləğv olunur  |     18:21 Azərbaycanda gələn ilin QEYRİ-İŞ GÜNLƏRİ məlum olub - FOTO  |     18:18 Narkotiklərin tədarükünə görə saxlanılan ailə üzvlərinə üst-üstə 33 il iş istənildi  |     17:53 Qəbələdə partlayıcı vasitələr satan sahibkar saxlanıldı  |     17:44 Bakıdakı icra hakimiyyətlərində şöbələr ləğv edildi - Bəziləri birləşdiridi  |     17:37 Aşağı Muğan kanalının yenidən qurulmasına 75 milyon manat ayrıldı  |     17:36 Dənizdə köməksiz qalan Azərbaycan vətəndaşları xilas ediliblər  |     17:33 Bakıda beşmərtəbəli yaşayış binasında yanğın baş verib  |     17:19 Astarada marketdə saxta alkoqollu içkilərin satışının qarşısı alınıb  |     16:59 Bolqarıstanın baş naziri hökumətin istefasını elan etdi  |     16:49 Ərini qətlə yetirməkdə təqsirləndirilən qadın özünü müqəssir bilmir  |     16:39 10 ayda xarici ticarət dövriyyəsi 40 milyard dollara çatıb  |    
Left Banner
Right Banner

Rusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir?

09.11.2024 15:38 1 131
Rusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir?
Ət zülal və digər qida maddələrinin mühüm mənbəyidir, lakin həddindən artıq yeyildikdə bir sıra sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.

Median.Az-ın Gazeta.ru-ya istinadən xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı həkim-qastroenteroloq Yevgeni Belousov nəşrə müsahibəsində danışıb.

Onun sözlərinə görə, bunun qarşısını almaq üçün həkimlər qırmızı ət qəbulunu həftədə 500-600 qrama qədər məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər.

"Böyük miqdarda qırmızı ətin, xüsusən də emal edilmiş ətin müntəzəm istehlakı yoğun bağırsaq xərçəngi riskini artırır. Ətin qızardılması və ya hisə verilməsi zamanı kanserogen maddələr əmələ gələ bilər ki, bu da məhsulu sağlamlıq üçün təhlükəli hala gətirir", - deyə Yevgeni Belousov bildirib.

Bundan əlavə, ətin tərkibində doymuş yağın yüksək olması ürək-damar sisteminin sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Bu yağlardan çoxlu miqdarda istifadə qanda xolesterinin səviyyəsinin artmasına və aterosklerozun inkişafına gətirib çıxara bilər.

"Ətin keyfiyyəti də mühüm rol oynayır. Çox vaxt əlavə konservantlar və doymuş yağlar ehtiva edən kolbasa və sosiska kimi emal edilmiş ətlər xüsusi təhlükə yaradır. Az yağlı çeşidləri seçmək, həmçinin qida rasionuna daha çox bitki mənşəli zülal mənbələri - paxlalılar, qoz-fındıq və toxumlar daxil etmək daha məsləhətlidir. Bu, riskləri azaltmağa və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edəcək", - deyə həkim qeyd edib.
//oxu.azскачать dle 11.3