Rusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:17 Zaqatala xəstəxanasında daha bir uşaq öldü - Son günlərdə 4-cüdür  |     21:50 Goranboyda yol qəzası olub, xəsarət alan var  |     21:33 İnsultdan bir neçə gün əvvəl ortaya çıxan ÜÇ ƏLAMƏT  |     21:24 Kartof qızartmasını belə bişirin – Möhtəşəm olacaq  |     21:17 NASA astronavtları Azərbaycanı təbrik etdilər - VİDEO  |     21:10 İçməli su alanda nələrə diqqət etməliyik?  |     21:03 Qayğanağı daha dadlı edəcək məhsul açıqlandı  |     20:58 Əlüzyuyanı ərpdən təmizləməyin effektiv yolu  |     20:51 "Quseynoff" MMC-nin sahibi Emin Hüseynov yenidən GÜNDƏMƏ GƏLDİ - VİDEO  |     20:50 İcbari tibbi sığortadan imtina etmək olar? – CAVAB  |     20:44 Qırmızı üzüm insanı bağırsaq xərçəngindən qoruyur  |     20:36 Köhnə Samsunglarda bu proqram işləməyəcək - 23 dekabr son gündür  |     20:30 Təbii fəlakətlər 10 ildə dünyaya 2 trilyon dollar zərər vurub  |     20:25 Türkiyədə qanunsuz şans oyunlarına görə məşhur simalar saxlanılıb  |     20:18 Oğurluq edərkən tutulan NBA ulduzu saxlanıldı  |     20:10 İngiltərə Premyer Liqası tarixinin ən pis hücumçuları açıqlanıb  |     20:03 Sabah Bakıda hava yağmursuz keçəcək  |     19:57 Ekvador millisinin futbolçusu 22 yaşında vəfat edib  |     19:39 Tehran həbsxanasında güney azərbaycanlı məhbus aclıq aksiyasına başlayıb  |     19:31 Kriştianu Ronaldu növbəti mükafatını alıb  |    

Rusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir?

Ət zülal və digər qida maddələrinin mühüm mənbəyidir, lakin həddindən artıq yeyildikdə bir sıra sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.

Median.Az-ın Gazeta.ru-ya istinadən xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı həkim-qastroenteroloq Yevgeni Belousov nəşrə müsahibəsində danışıb.

Onun sözlərinə görə, bunun qarşısını almaq üçün həkimlər qırmızı ət qəbulunu həftədə 500-600 qrama qədər məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər.

"Böyük miqdarda qırmızı ətin, xüsusən də emal edilmiş ətin müntəzəm istehlakı yoğun bağırsaq xərçəngi riskini artırır. Ətin qızardılması və ya hisə verilməsi zamanı kanserogen maddələr əmələ gələ bilər ki, bu da məhsulu sağlamlıq üçün təhlükəli hala gətirir", - deyə Yevgeni Belousov bildirib.

Bundan əlavə, ətin tərkibində doymuş yağın yüksək olması ürək-damar sisteminin sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Bu yağlardan çoxlu miqdarda istifadə qanda xolesterinin səviyyəsinin artmasına və aterosklerozun inkişafına gətirib çıxara bilər.

"Ətin keyfiyyəti də mühüm rol oynayır. Çox vaxt əlavə konservantlar və doymuş yağlar ehtiva edən kolbasa və sosiska kimi emal edilmiş ətlər xüsusi təhlükə yaradır. Az yağlı çeşidləri seçmək, həmçinin qida rasionuna daha çox bitki mənşəli zülal mənbələri - paxlalılar, qoz-fındıq və toxumlar daxil etmək daha məsləhətlidir. Bu, riskləri azaltmağa və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edəcək", - deyə həkim qeyd edib.
//oxu.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            207 09.11.24 15:38