Rusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
18:56 Xankəndidə erməniəsilli şəxs avtomatdan Azərbaycan polisinə atəş açdı: Yaralı var  |     23:02 Bolqarıstanda hökumətin istefası tələbi ilə kütləvi etiraz aksiyaları keçirilib  |     22:57 Dünyanın ən sürətli 10 reaktiv təyyarəsi: Rekordçu dəyişməz qaldı  |     22:50 Polşa havadan müdafiə tədbirlərini gücləndirib  |     22:45 Bakıda məktəbdə işləmək istəyən ingilis dili müəllimindən 10 min manat aldılar  |     22:38 Əfsanəvi BMW loqosu dəyişdi - FOTO  |     22:30 Salyanda 63 yaşlı kişini güllələyən şəxs SAXLANILDI - FOTO (Yenilənib)  |     22:27 Ağdaşa sel gəldi, traktorlar çınqıl altında qaldı - Video  |     22:13 Azərbaycanda İİV və sifilis: Rəqəmlər nə göstərir?  |     22:09 "Qalatasaray"dan səfər qələbəsi  |     21:58 Məktəblərdə şagird sıxlığı: Siniflər hansı hallarda birləşdirilir?  |     21:51 Problemli kreditlərin həcmi açıqlandı  |     21:46 Bakıdakı məşhur restoranda kütləvi dava: Həbs edilən var  |     21:38 İş adamına qarşı 170 minlik dələduzluq: "Pulu vermək üçün "Lexus"u 50 minə satdım"  |     21:30 Şimali Koreyada "hamburger", "dondurma" və "karaoke" sözləri qadağan edilib  |     21:25 Pentaqon Çinə qarşı gizli silahlar üçün 10,8 milyard dollar ayırdı  |     21:16 Vətəndaş da qazanmaq istəyir, şirkət də: Qiyməti kim təyin edir?  |     21:09 "28 May"dan "Nizami"yə metro işləməyəcək: Alternativ nəqliyyat necə olacaq?  |     21:01 "İmişli" qələbəyə sevinə bilmədi - Texniki məğlubiyyət veriləcək  |     20:55 Gürcüstanın sabiq müdafiə naziri ilə bağlı həbs qərarı verildi  |    

Rusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir?

Ət zülal və digər qida maddələrinin mühüm mənbəyidir, lakin həddindən artıq yeyildikdə bir sıra sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.

Median.Az-ın Gazeta.ru-ya istinadən xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı həkim-qastroenteroloq Yevgeni Belousov nəşrə müsahibəsində danışıb.

Onun sözlərinə görə, bunun qarşısını almaq üçün həkimlər qırmızı ət qəbulunu həftədə 500-600 qrama qədər məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər.

"Böyük miqdarda qırmızı ətin, xüsusən də emal edilmiş ətin müntəzəm istehlakı yoğun bağırsaq xərçəngi riskini artırır. Ətin qızardılması və ya hisə verilməsi zamanı kanserogen maddələr əmələ gələ bilər ki, bu da məhsulu sağlamlıq üçün təhlükəli hala gətirir", - deyə Yevgeni Belousov bildirib.

Bundan əlavə, ətin tərkibində doymuş yağın yüksək olması ürək-damar sisteminin sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Bu yağlardan çoxlu miqdarda istifadə qanda xolesterinin səviyyəsinin artmasına və aterosklerozun inkişafına gətirib çıxara bilər.

"Ətin keyfiyyəti də mühüm rol oynayır. Çox vaxt əlavə konservantlar və doymuş yağlar ehtiva edən kolbasa və sosiska kimi emal edilmiş ətlər xüsusi təhlükə yaradır. Az yağlı çeşidləri seçmək, həmçinin qida rasionuna daha çox bitki mənşəli zülal mənbələri - paxlalılar, qoz-fındıq və toxumlar daxil etmək daha məsləhətlidir. Bu, riskləri azaltmağa və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edəcək", - deyə həkim qeyd edib.
//oxu.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            957 09.11.24 15:38