Mojo.az Banner
17:06 Altı faydalı qazıntı yatağı hərraca çıxarılacaq  |     16:57 Mirmahmud Fəttayevin nəvəsinin ölümünün təfərrüatı bilindi  |     16:41 Avtobus ana və övladını vurdu: Ölən var  |     16:12 Qubada sərnişin avtobusu ana və övladını vurdu - Ölən var  |     15:58 DİQQƏT! - Bakının bu rayonunda hərəkət təkmilləşdirilir  |     15:57 İkili diplom proqramları üçün xarici tərəfdaş ali təhsil müəssisələrinin seçimi qaydası təsdiqləndi  |     15:48 4 milyonluq dələduzluq işi: Daha bir nəfər azadlığa çıxdı  |     15:33 "Su obyektlərindən xüsusi məqsədlər üçün istifadəyə icazənin verilməsi Qaydası" təsdiqlənib  |     15:31 İş adamına qarşı 4 milyonluq dələduzluq: Daha bir nəfər azadlığa çıxdı  |     15:06 Paşinyan Azərbaycandan Ermənistana neft məhsullarının tədarükündən danışdı  |     14:53 Prokuror Ruben Vardanyanın ömürlük azadlıqdan məhrum edilməsini təklif edib  |     14:47 Şahin Şıxlinskinin və Səfərov qardaşlarının məhkəməsi başlayıb  |     14:32 Bu il Azərbaycan iqtisadiyyatına 13 milyard manat pul qoyulub  |     14:14 Azərbaycandan Ermənistana neft məhsullarının ilk partiyası yola salınır  |     14:08 34 nəfər Almaniyadan Azərbaycana geri qaytarıldı  |     14:06 Lökbatanda yük maşını reklam dirəyinə çırpıldı: Xəsarət alan var (Video)  |     13:56 Türkiyədə məşhur aparıcı saxlanıldı  |     13:54 Azərbaycan nefti bahalaşıb  |     13:34 Delhidə 250-dən çox uçuş təxirə salındı  |     13:15 Astarada arvadını döyüb pəncərədən qaçan şəxs həbs edilib  |    
Left Banner
Right Banner

Rusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir?

09.11.2024 15:38 1 152
Rusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir?
Ət zülal və digər qida maddələrinin mühüm mənbəyidir, lakin həddindən artıq yeyildikdə bir sıra sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.

Median.Az-ın Gazeta.ru-ya istinadən xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı həkim-qastroenteroloq Yevgeni Belousov nəşrə müsahibəsində danışıb.

Onun sözlərinə görə, bunun qarşısını almaq üçün həkimlər qırmızı ət qəbulunu həftədə 500-600 qrama qədər məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər.

"Böyük miqdarda qırmızı ətin, xüsusən də emal edilmiş ətin müntəzəm istehlakı yoğun bağırsaq xərçəngi riskini artırır. Ətin qızardılması və ya hisə verilməsi zamanı kanserogen maddələr əmələ gələ bilər ki, bu da məhsulu sağlamlıq üçün təhlükəli hala gətirir", - deyə Yevgeni Belousov bildirib.

Bundan əlavə, ətin tərkibində doymuş yağın yüksək olması ürək-damar sisteminin sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Bu yağlardan çoxlu miqdarda istifadə qanda xolesterinin səviyyəsinin artmasına və aterosklerozun inkişafına gətirib çıxara bilər.

"Ətin keyfiyyəti də mühüm rol oynayır. Çox vaxt əlavə konservantlar və doymuş yağlar ehtiva edən kolbasa və sosiska kimi emal edilmiş ətlər xüsusi təhlükə yaradır. Az yağlı çeşidləri seçmək, həmçinin qida rasionuna daha çox bitki mənşəli zülal mənbələri - paxlalılar, qoz-fındıq və toxumlar daxil etmək daha məsləhətlidir. Bu, riskləri azaltmağa və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edəcək", - deyə həkim qeyd edib.
//oxu.azскачать dle 11.3