Mojo.az Banner
22:52 "Lukoil"də kartla ödənişlərdə problem yaranıb  |     22:35 Bakıda doqquzmərtəbəli yaşayış binasında yanğın olub - VİDEO  |     22:26 Rusiyadan Bakıya maral buynuzu gətirmək istəyən şəxs ələ keçdi  |     22:07 Azərbaycanda alim vəfat etdi  |     21:56 Məktəblilər Ukraynaya yardımı tənqid etdiyinə görə Fitsonun keçirdiyi iclası tərk etdilər  |     21:48 Bakıda yaşayış binasında yanğın - VİDEO  |     21:29 Ürəkləri dağlayan həmin - Fotolar  |     21:09 Azərbaycan cüdoçusu Qran-Pri turnirində bürünc medal qazanıb  |     20:46 Gürcüstanda plastik qab-qacaq qadağan olunur  |     20:36 Zavodda həlak olan şəxs ehtiyatda olan zabit imiş  |     20:28 “9990” və “7770” nömrələri ilə bağlı yayılan iddialara DİN-dən reaksiya  |     20:16 “Avtoş”luq edib pul səpmişdilər, həbs olundular - Video  |     20:08 Ceki Çanın ölüm xəbəri ilə bağlı AÇIQLAMA  |     19:50 Dünya ulduzu “Qalatasaray”dan GEDİR  |     19:43 Yollarda görünüş məsafəsi məhdudlaşacaq  |     19:36 10 ayda metanol istehsalının həcmi açıqlanıb  |     19:34 Peşəkar Futbol Liqasından "Karvan-Yevlax" klubuna ŞAD XƏBƏR  |     19:26 Altay Göyüşov Baş Prokurorluğa çağırıldı  |     19:20 Azərbaycan hərbi gücdə Ermənistanı 30 pillə qabaqladı  |     19:06 "Zeytun Park" MMC əmək müqaviləsi olmadan işçi çalışdırıb: Külli miqdarda CƏRİMƏLƏNDİ  |    
Left Banner
Right Banner

"Yanan vaflilər"lə bağlı RƏSMİ AÇIQLAMA - VİDEO

16.01.2019 17:44 1 726
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi son günlər sosial şəbəkələrdə vaflinin yanmasını əks etdirən videolarla bağlı yayılan məlumatlara münasibət bildirib.

Median.Az
-in məlumatına görə, agentlikdən Trend-in sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, vaflinin yanması onun təhlükəli qida olmasının göstəricisi deyil.

Belə ki, vafli qidalı, yüкsək kalorili və asan həzm olunan çoхməsaməli, səthi şəbəkəli məmulatdır. Bəzəkli və içlikli vaflilərdə şokolad, qəhvə, meyvə-giləmeyvə yarımfabrikatları, qoz, badam, müхtəlif tamlı və ətirli maddələr istifadə edilir.

Vaflinin dad və quruluşuna təsir edən əsas komponentlərdən biri də yağdır:

"Yağlar vafliyə yumuşaqlıq verməklə yanaşı, xəmirin məsaməliliyini artırır.

Burada müxtəlif təsirlərə dözümlü qatı bitki yağlarından istifadə edilir. Yağ vaflinin tərkibində qluten və nişastanın birləşərək kütlə əmələ gətirməsinin qarşısını alaraq onu yumşaq və asan həzm olunan edir.

Həm tərkibində yeyinti yağları olması, həm vafli təbəqələri hazırlanarkən bişirilmə qablarının yağlanması, eyni zamanda mövcud CH (karbohidrat) qruplarının havanın oksigeni ilə asanlıqla reaksiyaya girməsi vaflinin yanmasına səbəb olur".

Agentlikdən qeyd edilib ki, ümumiyyətlə qida məhsullarının tərkibində yağlar olduğundan onların yanması tamamilə təbii haldır: "Məhsulun yanması onun təhlükəsizlik və ya keyfiyyət göstəricisi hesab oluna bilməz.

Qida məhsullarının keyfiyyəti və təhlükəsizliyini yalnız laborator müayinələr və analizlər vasitəsi ilə müəyyənləşdirmək mümkündür".скачать dle 11.3