Mojo.az Banner
20:28 Avropa ölkələri Ukrayna üçün hər il bu qədər pul ödəyəcək  |     20:22 Amnistiyanın icrasına başlanılıb  |     20:18 MDB liderləri Sankt-Peterburqa toplaşır - Tarix açıqlandı  |     19:58 Bu şəhərdə sadəcə 18 dəqiqə gündüz olacaq  |     19:45 Bu şəxslərə bayramla əlaqədar 500 manat verildi - RƏSMİ  |     19:23 İranda İsraillə əlaqədə ittiham olunan gənc edam olunacaq  |     19:15 Alyaska ilə Rusiya arasında tunel tikiləcək?  |     19:07 Premyer Liqa: "Zirə" "İmişli"yə qalib gələ bilmədi  |     18:57 Mingəçevirdə gənc oğlan bıçaq xəsarəti aldı  |     18:48 Avtobus qaz xəttinə çırpıldı, qaz təchizatı dayandırıldı  |     18:39 Ukrayna Xəzərdə “Lukoyl”un platformasına zərbə endirdi  |     18:25 Növbəti pandemiya bu səbəbdən ola bilər - Virusoloq açıqladı  |     18:24 Bakıda 48 ədəd kombi oğurlandı  |     18:08 Oğurladığı dollarların yerinə saxtasını qoydu - Polis saxladı  |     18:02 Türkiyə ərazisinə daha bir PUA düşüb  |     17:56 Keçmiş məcburi köçkünləri sevindirəcək xəbər  |     17:48 Vətən müharibəsi iştirakçısı vəfat etdi  |     17:34 Yeniyetmə dəm qazından boğularaq öldü  |     17:24 “600 bal toplayan 200 nəfərin göstəricisini ləğv etmişik” - DİM sədri  |     17:16 Naxçıvanda vəkilin intizam məsuliyyətinə cəlb edilmə qaydaları dəyişir  |    
Left Banner
Right Banner

"Yanan vaflilər"lə bağlı RƏSMİ AÇIQLAMA - VİDEO

16.01.2019 17:44 1 789
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi son günlər sosial şəbəkələrdə vaflinin yanmasını əks etdirən videolarla bağlı yayılan məlumatlara münasibət bildirib.

Median.Az
-in məlumatına görə, agentlikdən Trend-in sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, vaflinin yanması onun təhlükəli qida olmasının göstəricisi deyil.

Belə ki, vafli qidalı, yüкsək kalorili və asan həzm olunan çoхməsaməli, səthi şəbəkəli məmulatdır. Bəzəkli və içlikli vaflilərdə şokolad, qəhvə, meyvə-giləmeyvə yarımfabrikatları, qoz, badam, müхtəlif tamlı və ətirli maddələr istifadə edilir.

Vaflinin dad və quruluşuna təsir edən əsas komponentlərdən biri də yağdır:

"Yağlar vafliyə yumuşaqlıq verməklə yanaşı, xəmirin məsaməliliyini artırır.

Burada müxtəlif təsirlərə dözümlü qatı bitki yağlarından istifadə edilir. Yağ vaflinin tərkibində qluten və nişastanın birləşərək kütlə əmələ gətirməsinin qarşısını alaraq onu yumşaq və asan həzm olunan edir.

Həm tərkibində yeyinti yağları olması, həm vafli təbəqələri hazırlanarkən bişirilmə qablarının yağlanması, eyni zamanda mövcud CH (karbohidrat) qruplarının havanın oksigeni ilə asanlıqla reaksiyaya girməsi vaflinin yanmasına səbəb olur".

Agentlikdən qeyd edilib ki, ümumiyyətlə qida məhsullarının tərkibində yağlar olduğundan onların yanması tamamilə təbii haldır: "Məhsulun yanması onun təhlükəsizlik və ya keyfiyyət göstəricisi hesab oluna bilməz.

Qida məhsullarının keyfiyyəti və təhlükəsizliyini yalnız laborator müayinələr və analizlər vasitəsi ilə müəyyənləşdirmək mümkündür".скачать dle 11.3