Mojo.az Banner
22:55 Bir zamanlar “Ferrari” ölkəsi olan Nauru indi pasport satır  |     22:52 Leyla Əliyeva və Alena Əliyeva DOST İnklüziv İnkişaf və Yaradıcılıq Mərkəzini ziyarət ediblər  |     22:41 Putin: Kiyev sülh istəməsə, Rusiya məqsədlərinə hərbi yolla nail olacaq - YENİLƏNİB  |     22:30 Bakıda yanıq xəsarətləri alan kişi səkkiz gün sonra öldü  |     22:27 Leyla Əliyeva Uşaq İncəsənət Festivalından paylaşım edib  |     22:20 Göygölə güclü qar yağıb, avtomobillərin hərəkətində çətinliklər yaranıb - FOTO  |     22:11 Mətin Yolçiyev yüksək vəzifəyə təyin olundu  |     22:06 23 illik müşahidə: Doqquzuncu planet nəhayət tapılıb?  |     21:55 Növbəti iki gündə güclü külək əsəcək (XƏBƏRDARLIQ)  |     21:49 2026-ya ilk onlar girəcək - Siyahı  |     21:45 Azərbaycanda toy karvanında QƏZA: iki bacı öldü  |     21:37 Azərbaycanda donuzlar azalıb - Ən çox hansı rayonlarda saxlanılır...  |     21:31 Bu küçədə hərəkət zolaqları 3-ə çatdırıldı  |     21:26 Xankəndi teatrı bərpa edilir - 8 milyon sərf olunacaq  |     21:21 Azərbaycan XİN: Yəmənin ərazi bütövlüyünə dəstəyimizi bir daha təsdiqləyirik  |     21:14 Bu telefonlarda “WhatsApp” işləməyəcək - Siyahı  |     21:08 "Formula 1" tarixində ən zəngin pilot müəyyənləşib  |     21:00 Azərbaycan manatının nominal və real effektiv məzənnələri noyabrda artıb  |     20:55 Ucarda sahibsiz itlər üçün sığınacaqlar yaradılacaq  |     20:49 Xankəndidə "Qış nağılı" yarmarkası başlayıb - Video  |    
Left Banner
Right Banner

"Yanan vaflilər"lə bağlı RƏSMİ AÇIQLAMA - VİDEO

16.01.2019 17:44 1 804
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi son günlər sosial şəbəkələrdə vaflinin yanmasını əks etdirən videolarla bağlı yayılan məlumatlara münasibət bildirib.

Median.Az
-in məlumatına görə, agentlikdən Trend-in sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, vaflinin yanması onun təhlükəli qida olmasının göstəricisi deyil.

Belə ki, vafli qidalı, yüкsək kalorili və asan həzm olunan çoхməsaməli, səthi şəbəkəli məmulatdır. Bəzəkli və içlikli vaflilərdə şokolad, qəhvə, meyvə-giləmeyvə yarımfabrikatları, qoz, badam, müхtəlif tamlı və ətirli maddələr istifadə edilir.

Vaflinin dad və quruluşuna təsir edən əsas komponentlərdən biri də yağdır:

"Yağlar vafliyə yumuşaqlıq verməklə yanaşı, xəmirin məsaməliliyini artırır.

Burada müxtəlif təsirlərə dözümlü qatı bitki yağlarından istifadə edilir. Yağ vaflinin tərkibində qluten və nişastanın birləşərək kütlə əmələ gətirməsinin qarşısını alaraq onu yumşaq və asan həzm olunan edir.

Həm tərkibində yeyinti yağları olması, həm vafli təbəqələri hazırlanarkən bişirilmə qablarının yağlanması, eyni zamanda mövcud CH (karbohidrat) qruplarının havanın oksigeni ilə asanlıqla reaksiyaya girməsi vaflinin yanmasına səbəb olur".

Agentlikdən qeyd edilib ki, ümumiyyətlə qida məhsullarının tərkibində yağlar olduğundan onların yanması tamamilə təbii haldır: "Məhsulun yanması onun təhlükəsizlik və ya keyfiyyət göstəricisi hesab oluna bilməz.

Qida məhsullarının keyfiyyəti və təhlükəsizliyini yalnız laborator müayinələr və analizlər vasitəsi ilə müəyyənləşdirmək mümkündür".скачать dle 11.3