Mojo.az Banner
22:52 FHN: Yanğın yaşayış binasının elektrik  |     22:45 Hacıqabulda yol qəzası olub, xəsarət alanlar var  |     22:37 Yasamalda baş vermiş yanğında 3 nəfər ölüb, 20 nəfər zəhərlənmə diaqnozu ilə xəstəxanaya yerləşdirilib  |     22:16 Bakıda güclü qar gözlənilir? - hazırlıqlar başladı  |     22:07 Bakıda faciəvi şəkildə ölən ofisiantların FOTOları  |     21:53 Leyla Əliyeva və Arzu Əliyeva Astarada Pəncəli Teymurovun ailəsini ziyarət ediblər  |     21:45 "X" sosial şəbəkəsində nasazlıq yaşanıb  |     21:38 Kürdəmirdə uşaq bağçasında yanğın olub Hadisə  |     21:30 "Qarabağ" səfərdə "Sumqayıt"ı məğlub etdi  |     21:24 Yasamalda yaşayış binasında yanğın zamanı bir neçə nəfər tüstüdən zəhərlənib - YENİLƏNİB-3  |     21:00 Zelenski xalqa müraciət etdi: “Çətin seçim qarşısındayıq…”  |     20:51 Yasamalda yaşayış binası yanır - Video+Yenilənib  |     20:42 Yanğına görə bu küçədə hərəkət məhdudlaşdırıldı - Foto  |     20:42 Direktorların işə qəbulu zamanı üstünlük veriləcək namizədlər müəyyənləşib  |     20:30 Faciə qurbanı olan Emil hərbi xidmətdən yeni gəlibmiş  |     20:16 Sığınacaqdan itkin düşən qız tapıldı  |     20:04 Heydər Əliyev Fondu Lənkəran uşaq evini əsaslı yenidənqurmadan sonra istifadəyə verib - FOTO  |     19:33 Tural Sadıqlı, Orduxan Teymurxan, Qurban Məmmədov və digərlərinin cinayət işi üzrə məhkəmə iclası keçirilib  |     19:02 Ermənistan prezidenti: "Qarşılıqlı etimadın yaradılması İrəvan və Bakı arasında yekun sülh üçün vacibdir"  |     18:40 Azərbaycanda toy biznesi çöküş yaşayır: Nikahlar azalır, ənənələr dəyişir, bazar daralır  |    
Left Banner
Right Banner

Xərçəng əmələ gətirən ət məhsulları bunlardır

09.05.2024 22:12 900
Xərçəng əmələ gətirən ət məhsulları bunlardır
Xərçəngi tətikləyən qidalar içində ilk pillədə kanserogenlərlə zəngin ət məhsulları gəlir.

Median.Az
Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, britaniyalı diyetoloqlar Dueyna Mellora və Metyu Lamberta 5 ət məhsulunun adını açıqlayıb:

“Əslində həyatımız boyu müəyyən qədər kanserogenli qida qəbul etməyimiz mümkündür. Amma əgər rasiondan ət yarımfabrikatlarını, hisə verilmiş ət məhsulu, hazır konserv-sosis, salyami, vetçina, kolbasanı ciddi azaltsaq, xərçəndən qorunmuş olarıq.

Dadı, rəngi süni əlavələrlə dəyişdirilən, saxlanma müddəti artırılan, kimyəvi emaldan keçmiş bütün qidalarda N-nitro maddəklər, azot turşusu duzları yaranır.

Məhz bu maddə ən güclü kanserogen hesab edilir. Yüksək sinir kanserogen siyahısına daxildir: müxtəlif steyklər, burger, dönər, hazır kotletlər və s.

Qırmzı ət yoğun bağırsaq, mədə, mədəaltı vəz, qaraciyər kimi orqanların xərçənginin 70% hallarda səbəbidir. Amma ətdən tam imtina etmək də olmaz, sadəcə gündə 50-70 qram təmiz əti qızartmadan, suda bişirərək yeyə bilərsiz".
скачать dle 11.3