Mojo.az Banner
13:25 Sabiq direktorla bağlı məhkəmə araşdırması yekunlaşıb  |     13:24 Çində zəlzələ baş verib  |     13:23 "Azəriqaz"ın əməkdaşı araq içib qonşusunun həyətinə od vurdu  |     13:22 Ceyhun Bayramov Vyanada ATƏT XİN Şurasının iclasında iştirak edir  |     13:21 Qonşularını qətlə yetirən ata və oğula hökm oxunub  |     13:03 Şeyxin Ramiz Mehdiyevlə münasibətləri necə olub? - Qardaşından CAVAB (FOTO)  |     13:02 Yasamalda qanunsuz küçə ticarətinə qarşı reyd keçirilib - Video  |     13:00 Ali Məhkəmə prorektorun qətlində təqsirləndirilən şəxslə bağlı qərar verdi  |     12:58 Hikmət Hacıyev və Armen Qriqoryan Dohada görüşəcəklər  |     12:56 Nazir rəisi işdən çıxardı - İki təyinat etdi  |     12:54 Tələbənin ölümünə səbəb olan sürücüyə nə qədər cəza verilib?  |     12:50 Azərbaycan neftinin qiyməti artıb  |     12:46 Azərbaycan Kuboku: Bu gün 1/8 finalın son üç oyunu keçiriləcək  |     12:44 BMT iclasında Azərbaycanla bağlı rəqəmlər səsləndi: 13,5 milyard dollar nə üçün ayrılıb? (FOTO)  |     12:42 Çində tabuta qoyulan 95 yaşlı qadın altı gündən sonra "dirildi"  |     12:37 Ərdoğan Türkiyənin tanınmış müğənnisinin boşanmasını bir il təxirə salıb - FOTO  |     12:28 "Qanunsuz tikili" dilemması: Aqrar təyinatlı torpaqlarda evlərin sənədləşməsi nə zaman həllini tapacaq? (Video)  |     12:26 Gürcüstan Aİ-dən üzr istəməyi tələb edib  |     12:03 Narkotik aludəçisi olan sürücü stasionar postda SAXLANILDI - Video  |     11:46 Bəzi yerlərdə görünüş məsafəsi 500 metrədək məhdudlaşır - FAKTİKİ HAVA  |    
Left Banner
Right Banner

Xərçəng əmələ gətirən ət məhsulları bunlardır

09.05.2024 22:12 969
Xərçəng əmələ gətirən ət məhsulları bunlardır
Xərçəngi tətikləyən qidalar içində ilk pillədə kanserogenlərlə zəngin ət məhsulları gəlir.

Median.Az
Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, britaniyalı diyetoloqlar Dueyna Mellora və Metyu Lamberta 5 ət məhsulunun adını açıqlayıb:

“Əslində həyatımız boyu müəyyən qədər kanserogenli qida qəbul etməyimiz mümkündür. Amma əgər rasiondan ət yarımfabrikatlarını, hisə verilmiş ət məhsulu, hazır konserv-sosis, salyami, vetçina, kolbasanı ciddi azaltsaq, xərçəndən qorunmuş olarıq.

Dadı, rəngi süni əlavələrlə dəyişdirilən, saxlanma müddəti artırılan, kimyəvi emaldan keçmiş bütün qidalarda N-nitro maddəklər, azot turşusu duzları yaranır.

Məhz bu maddə ən güclü kanserogen hesab edilir. Yüksək sinir kanserogen siyahısına daxildir: müxtəlif steyklər, burger, dönər, hazır kotletlər və s.

Qırmzı ət yoğun bağırsaq, mədə, mədəaltı vəz, qaraciyər kimi orqanların xərçənginin 70% hallarda səbəbidir. Amma ətdən tam imtina etmək də olmaz, sadəcə gündə 50-70 qram təmiz əti qızartmadan, suda bişirərək yeyə bilərsiz".
скачать dle 11.3