Xərçəng əmələ gətirən ət məhsulları bunlardır » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
21:48 “Kirayə evlərin qiymətində artım var” – Ekspert  |     21:46 Taksilərin qiyməti bahalaşdı: Sayı azalır, bir istiqamətə 8-9 manat... – Yeni sistem belə olacaq  |     21:42 4 dollara aldığı güldan Maya xəzinəsi çıxdı  |     21:35 Bərdədə qida zəhərlənməsi ilə bağlı yayılan məlumat təsdiqlənməyib  |     21:29 Türkiyə İraq və Suriya ilə sərhəddə xüsusi təhlükəsizlik bölgəsi yaradır  |     21:23 Sumqayıtda üç nəfəri qəsdən öldürməkdə təqsirləndirilən şəxsin cinayət işi məhkəməyə göndərilib  |     21:18 Türkiyə Ordusu İraqda şəhid verib, üç terrorçu öldürülüb  |     21:10 Van Nistelroy İngiltərə klubu ilə anlaşıb  |     21:06 Ombudsman mina təhlükəsi ilə bağlı beynəlxalq təşkilatlara çağırış edib  |     20:59 Yetkinlik yaşına çatmayanların toy və nişan mərasimlərini keçirənlər 13 min manatadək cərimələnə bilər - LAYİHƏ  |     20:51 Pərvanə Vəliyeva: COP29-a hazırlıq çərçivəsində regionda sağlam ekosistemin yaradılmasına çağırırıq  |     20:48 Tovuzda zəncirvari avtomobil qəzası olub, ölən və xəsarət alanlar var  |     20:44 14 yaşdan yuxarı şəxslərə kiçik elektrik nəqliyyat vasitəsini idarə etməyə icazə verən layihə I oxunuşda təsdiqlənib  |     20:39 “Sabah”ın U-10 komandası İspaniyada beynəlxalq turnirə qatılacaq  |     20:30 Bakıda taksi xidməti niyə bahalaşıb?  |     20:23 İranda prezidentliyə namizəd həmkarını ittiham edib: "Kaş verdiyiniz vədlər saxta çıxmasın"  |     20:18 Avarçəkmə üzrə açıq Bakı birinciliyi keçiriləcək  |     20:11 Roberto Bacconun evi qarət olunub  |     20:03 Azərbaycanda taksi fəaliyyəti üçün icazə alan sürücülərin sayı 6 mini keçib  |     19:57 Niderland və Fransanın qitə çempionatlarında dördüncü dueli: "Narıncılar" üstünlüyə malikdir  |    

Xərçəng əmələ gətirən ət məhsulları bunlardır

Xərçəngi tətikləyən qidalar içində ilk pillədə kanserogenlərlə zəngin ət məhsulları gəlir.

Median.Az
Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, britaniyalı diyetoloqlar Dueyna Mellora və Metyu Lamberta 5 ət məhsulunun adını açıqlayıb:

“Əslində həyatımız boyu müəyyən qədər kanserogenli qida qəbul etməyimiz mümkündür. Amma əgər rasiondan ət yarımfabrikatlarını, hisə verilmiş ət məhsulu, hazır konserv-sosis, salyami, vetçina, kolbasanı ciddi azaltsaq, xərçəndən qorunmuş olarıq.

Dadı, rəngi süni əlavələrlə dəyişdirilən, saxlanma müddəti artırılan, kimyəvi emaldan keçmiş bütün qidalarda N-nitro maddəklər, azot turşusu duzları yaranır.

Məhz bu maddə ən güclü kanserogen hesab edilir. Yüksək sinir kanserogen siyahısına daxildir: müxtəlif steyklər, burger, dönər, hazır kotletlər və s.

Qırmzı ət yoğun bağırsaq, mədə, mədəaltı vəz, qaraciyər kimi orqanların xərçənginin 70% hallarda səbəbidir. Amma ətdən tam imtina etmək də olmaz, sadəcə gündə 50-70 qram təmiz əti qızartmadan, suda bişirərək yeyə bilərsiz".
скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            264 09.05.24 22:12