Mojo.az Banner
23:00 Azərbaycanın həndbol millisi beynəlxalq turnirdəki ilk oyununda uduzub  |     22:55 "Barselona"nın 53 oyunluq seriyası başa çatdı  |     22:47 Hikmət Hacıyev Türkiyə nümayəndə heyəti ilə görüşüb - FOTO  |     22:42 Ceyhun Bayramov Papa ilə görüşdü - FOTO  |     22:35 Qızılın qiyməti 2026-cı ildə necə olacaq?  |     22:30 Daşkəsəndə qadın qonşusu tərəfindən döyüldü  |     22:24 Gənclər niyə “Qara Cümə”də maaşlarının yarısından çoxunu xərcləyir?  |     22:18 Güzəştli kartlar nə vaxt istifadəyə veriləcək? - Video  |     22:10 Bu gün ali xüsusi rütbə verilənlər kimdir? - DOSYE  |     22:05 Yanğına səbəb olan sahibkarlara hansı cəzalar verilir? - Vəkildən AÇIQLAMA  |     21:57 Səfirlik: Gürcüstan saxlanılan Azərbaycan TIR-ları ilə bağlı məsələnin qısa müddətdə həll olunacağına söz verib  |     21:52 Nazirliyin "işçisi"ndən 8000 manatlıq dələduzluq  |     21:43 Bu heyvan bazarları fəaliyyət göstərməyəcək - Xəbərdarlıq  |     21:37 Restoranlara xərclənən pul artıb: Səbəb nədir? - İqtisadçı açıqladı  |     21:29 Nazir bu universitetə yeni prorektor təyin etdi  |     21:24 Sabah paytaxtın bəzi ərazilərində qaz olmayacaq  |     21:14 Gəncədə yeniyetmə bıçaqlandı  |     21:09 Dondurularaq qurudulan meyvələrə tələbat artıb: Yeni trend, yoxsa sağlam seçim? - Video  |     21:00 Bakıda dava zamanı sahibkarın qulağını qopardılar - "Həsənoğlu Market"in sahibi imiş  |     20:53 İstanbulda hoteldə halı pisləşərək xəstəxanada vəfat edən Böcek ailəsinin ölüm səbəbi açıqlandı  |    
Left Banner
Right Banner

Xərçəng əmələ gətirən ət məhsulları bunlardır

09.05.2024 22:12 930
Xərçəng əmələ gətirən ət məhsulları bunlardır
Xərçəngi tətikləyən qidalar içində ilk pillədə kanserogenlərlə zəngin ət məhsulları gəlir.

Median.Az
Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, britaniyalı diyetoloqlar Dueyna Mellora və Metyu Lamberta 5 ət məhsulunun adını açıqlayıb:

“Əslində həyatımız boyu müəyyən qədər kanserogenli qida qəbul etməyimiz mümkündür. Amma əgər rasiondan ət yarımfabrikatlarını, hisə verilmiş ət məhsulu, hazır konserv-sosis, salyami, vetçina, kolbasanı ciddi azaltsaq, xərçəndən qorunmuş olarıq.

Dadı, rəngi süni əlavələrlə dəyişdirilən, saxlanma müddəti artırılan, kimyəvi emaldan keçmiş bütün qidalarda N-nitro maddəklər, azot turşusu duzları yaranır.

Məhz bu maddə ən güclü kanserogen hesab edilir. Yüksək sinir kanserogen siyahısına daxildir: müxtəlif steyklər, burger, dönər, hazır kotletlər və s.

Qırmzı ət yoğun bağırsaq, mədə, mədəaltı vəz, qaraciyər kimi orqanların xərçənginin 70% hallarda səbəbidir. Amma ətdən tam imtina etmək də olmaz, sadəcə gündə 50-70 qram təmiz əti qızartmadan, suda bişirərək yeyə bilərsiz".
скачать dle 11.3