Xərçəng əmələ gətirən ət məhsulları bunlardır » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:01 Bakıda ən ucuz mənzillər bu rayonlarda satılır  |     22:55 FHN-ə işə düzəltmək adı ilə daha bir dələduzluq  |     22:50 Azərbaycanda yeni futbol klubu yaradıldı (FOTO)  |     22:43 Süpürgəçilər arasında dava: Məhkəmə qərar verdi  |     22:35 Bu rayonun 18 kəndinin adının yazılışında hərf səhvi var  |     22:30 Azərbaycanda tanınmış siqaret istehsalçıları birləşir  |     22:23 10 manata görə anasını boğmaq istədi: Məhkəmədə "onu bərk qucaqladım" dedi...  |     22:18 Heç vaxt süni intellektlə əvəzlənməyəcək bir peşə açıqlandı  |     22:10 Şagirdin gündəliyinə də ehtiyac qalmayacaq  |     22:03 20 ilə hazırlanıb: Dünyanın ən dəqiq saatı  |     21:58 Zaqatala sakini öz bağında hücuma məruz qaldı  |     21:50 Yararsız pullarını dəyişdirmək istəyənlərin nəzərinə!  |     21:44 Bakıda motosiklet qaçırdılar  |     21:39 Pensiya alanlara şad xəbər: Bu tarixdən artım olacaq  |     21:32 Qanunsuz saxlanılan silah-sursat götürüldü  |     21:26 Ürək xəstəliklərinin 4 erkən əlaməti hansılardır?  |     21:17 Azərbaycanda 8 ayda 2 300-dən çox minik avtomobili istehsal edilib  |     21:10 ATƏT rəsmisi: Minsk prosesinin bağlanması ilə bağlı qərarın icrasına başlanılıb  |     21:04 Cəlilabadda məktəblinin öldürülməsinin təfərrüatları məlum olub  |     20:59 Azərbaycanda elektrikli avtobusların sayı 6 dəfəyə yaxın artıb  |    

Xərçəng əmələ gətirən ət məhsulları bunlardır

Xərçəngi tətikləyən qidalar içində ilk pillədə kanserogenlərlə zəngin ət məhsulları gəlir.

Median.Az
Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, britaniyalı diyetoloqlar Dueyna Mellora və Metyu Lamberta 5 ət məhsulunun adını açıqlayıb:

“Əslində həyatımız boyu müəyyən qədər kanserogenli qida qəbul etməyimiz mümkündür. Amma əgər rasiondan ət yarımfabrikatlarını, hisə verilmiş ət məhsulu, hazır konserv-sosis, salyami, vetçina, kolbasanı ciddi azaltsaq, xərçəndən qorunmuş olarıq.

Dadı, rəngi süni əlavələrlə dəyişdirilən, saxlanma müddəti artırılan, kimyəvi emaldan keçmiş bütün qidalarda N-nitro maddəklər, azot turşusu duzları yaranır.

Məhz bu maddə ən güclü kanserogen hesab edilir. Yüksək sinir kanserogen siyahısına daxildir: müxtəlif steyklər, burger, dönər, hazır kotletlər və s.

Qırmzı ət yoğun bağırsaq, mədə, mədəaltı vəz, qaraciyər kimi orqanların xərçənginin 70% hallarda səbəbidir. Amma ətdən tam imtina etmək də olmaz, sadəcə gündə 50-70 qram təmiz əti qızartmadan, suda bişirərək yeyə bilərsiz".
скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            774 09.05.24 22:12