Mojo.az Banner
23:04 90-cı illərdən qalan və bu gün də fəaliyyət göstərən 8 ikonik veb-sayt  |     22:56 Avro bahalaşır: 2026-cı ildə valyutanı nə gözləyir?  |     22:51 Tarixin ən etibarlı 10 avtomobili seçildi  |     22:43 Ölkəyə gətirilən minik və yük avtomobillərinin sayı açıqlandı  |     22:37 Ən çox əməkhaqqı alan peşələr - CƏDVƏL  |     22:30 Ölkədə 50 minə yaxın ölüm halı qeydə alınıb  |     22:25 Bakıda siçovullar yasayış binasına girir, maşınlara zərər vurur - Video  |     22:18 Ən çox şikayət olunan banklar - SİYAHI  |     22:11 Ekrem İmamoğlunun hakim qarşısına çıxacağı vaxt açıqlandı  |     22:07 Gümüşün qiyməti tarixi maksimumu yenilədi  |     22:02 Azərbaycanda təsirli hadisə - Pişik uşağı ölümdən xilas etdi  |     21:51 Bakıda "Porsche"nin üstündə beton qarışdırdılar - Video  |     21:41 Dəmir yolu ilə yük daşımaların həcmi 17 milyon tona yaxın olub  |     21:30 Naxçıvanda yas mərasimində 20-dən çox şəxs dəm qazından zəhərləndi  |     21:27 Azərbaycanda ağır yol qəzası: Ölənlər və yaralananlar var  |     21:24 Azərbaycanda 600-dən çox hərbçiyə mənzil veriləcək  |     21:08 Kamran Əsədova cinayət işi açıldı  |     21:00 Sumqayıt-Yalama dəmir yolu xəttinin tikintisi yekun mərhələdədir  |     20:59 Azərbaycan və Türkiyənin NATO çərçivəsində əməkdaşlığı müzakirə edildi  |     20:42 Məşhur britaniyalı yazıçı vəfat edib  |    
Left Banner
Right Banner

Qeyri-sağlam qidalar erkən ölümün əsas səbəbkarıdır

09.04.2019 19:43 3 935
Qeyri-sağlam qidalar erkən ölümün əsas səbəbkarıdır
Vaşinqton Universitetinin alimləri artıq duz qəbulu və lazımi səviyyədə bütövdənlilər, meyvə-tərəvəz qəbul etməməyin hər il 11 milyon nəfərin ölümü ilə nəticələndiyini müəyyən edib.

Bu barədə elmi məqalə “Science Alert” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatçıların hesablamalarına görə, qeyri-sağlam qidalanma tütün məmulatlarından daha çox can alır. Gündəlik qida rasionunda normadan artıq natriumun (duz tərkibində) yer alması üç milyon nəfərin həyatına son qoyur.

Bütövdənlilərin normadan az qəbulu üç milyon, meyvə-tərəvəzin isə lazımi səviyyədə qəbul olunmaması ildə iki milyon nəfərin ölümü ilə nəticələnir. Alimlər müəyyən edib ki, balanslaşdırılmamış qidalanma ürək-damar xəstəlikləri, xərçəng və diabet riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.скачать dle 11.3