Mojo.az Banner
23:02 Bakıda qadının meyiti evinin yaxınlığında tapıldı  |     22:57 ABŞ-də güclü zəlzələ oldu  |     22:49 Fransada iki nəfərin MERS virusuna yoluxduğu aşkarlanıb  |     22:44 Yay fəsli 42 gün uzanacaq... - Amma bu, yaxşı xəbər deyil  |     22:36 Bu doğum tarixləri "qızıl illər" hesab olunur  |     22:23 Azərbaycanda iki ada yarımadaya çevrilə bilər - Video  |     22:17 Azərbaycan Kubokunda 1/4 final mərhələsinin cütləri bəlli oldu  |     22:09 2026-cı ilin əsas rəngi açıqlandı  |     22:01 İsrailin “Avroviziya 2026”-da iştirakı təsdiqləndi  |     21:53 Bu gündən dekabrın 17-dək Geminid meteor yağışı müşahidə olunacaq  |     21:47 Gəncədə 17 yaşlı oğlan bıçaqlandı  |     21:42 Bakıda yeraltı keçiddə eskalator QIRILDI: Xəsarət alanlar var  |     21:29 Pilotsuz təyyarələr Zelenskinin təyyarəsinə hücum cəhdi etdi  |     21:24 Rusiyada "SnapChat" bloklandı  |     21:14 Putin Uitkoffla keçirdiyi görüşdən danışdı  |     21:12 Bu şəxlərə 2000 manat veriləcək  |     21:07 Bakıda "Şaxta baba"lar dalaşdı - VİDEO  |     20:59 İsraildə üç qardaş eyni gündə ata oldu  |     20:53 Salyanda ağır qəza - 20-dən çox xırda buynuzlu heyvan tələf oldu  |     20:46 Özbəkistan və Azərbaycan "Üstyurd" layihəsi üzrə əməliyyat şirkəti yaradıblar  |    
Left Banner
Right Banner

Hamının sevdiyi qarğıdalının orqanizmə faydası

19.06.2025 22:33 513
Hamının sevdiyi qarğıdalının orqanizmə faydası
Balanslı və sağlam qidalanma insan orqanizminin normal fəaliyyəti və xəstəliklərdən qorunması üçün mühüm rol oynayır.  Ona görə də qidalanarkən təbii və qida dəyəri yüksək olan məhsulların seçilməsi vacibdir. Qarğıdalı bu baxımdan çox faydalı bitkidir. Tərkibində zəngin miqdarda lif, vitaminlər, minerallar və antioksidantlar olduğu üçün bir çox xəstəliklərin qarşısının alınmasında və ümumi sağlamlığın qorunmasında əhəmiyyətli rol oynayır.

Median.Az qarğıdalının isan orqanizminə faydaları haqqında məlumatları təqdirm edir:

Qarğıdalı həzm sisteminə dəstək olur

Qarğıdalı xüsusilə həll olmayan liflərlə zəngindir. Bu liflər bağırsaqların fəaliyyətini gücləndirir, qəbizlik problemini aradan qaldırmağa kömək edir və sağlam mikrobiotanın formalaşmasına şərait yaradır. Davamlı olaraq lifli qidaların qəbulu kolon xərçəngi kimi bəzi xəstəliklərin riskini də azalda bilər.

Göz sağlamlığını qoruyur

Qarğıdalı tərkibində lutein və zeaksantin adlı iki əsas karotenoid mövcuddur. Bu maddələr xüsusilə gözün sarı nöqtəsində toplanır və zərərli ultrabənövşəyi şüalardan qoruma funksiyasını yerinə yetirir. Araşdırmalara əsasən, bu antioksidantlar yaşa bağlı makula degenerasiyası və katarakta riskini azaldır.

Ürək üçün faydalıdır

Qarğıdalıdakı lif və kalium miqdarı ürək-damar sisteminə müsbət təsir göstərir. Kalium, qan təzyiqinin tənzimlənməsinə yardım edir, lif isə pis xolesterinin (LDL) səviyyəsini aşağı salaraq damar tıxanıqlığının qarşısını alır. Beləliklə, mısır infarkt və insult riskini azalda bilər.

Antioksidant baxımından zəngindir

Qarğıdalı sarı rəngini təbii karotenoidlərdən alır. Bu maddələr bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zədələnmələrinin qarşısını alır. Antioksidantlar xərçəng, iltihabi xəstəliklər və erkən qocalma proseslərinə qarşı qoruyucu rol oynayır.

Qan şəkərinin tənzimlənməsinə kömək edir

Qarğıdalının qlisemik indeksi nisbətən aşağıdır və lif tərkibi sayəsində şəkərin qana yavaş keçməsini təmin edir. Bu xüsusiyyət diabet riskinin azalmasına və şəkər xəstələrinin qan şəkərini daha stabil saxlamağa kömək edə bilər.

Qlütensiz olduğu üçün geniş istifadə imkanına malikdir

Qlütensiz olması səbəbindən qarğıdalı r, çölyak xəstələri və qlütenə qarşı həssaslığı olan şəxslər üçün ideal bir qida mənbəyidir. Bu xüsusiyyət həmçinin bəzi autoimmun və həzm pozğunluqları olan insanlarda simptomların yüngülləşdirilməsinə dəstək verir.

Qarğıdalı yalnız enerji mənbəyi deyil, eyni zamanda sağlamlığa faydalı funksional qidadır. Lif, vitamin, mineral və antioksidant zənginliyi onu sağlam qidalanma planlarında önəmli yerə çıxarır. Elmi sübutlarla təsdiqlənmiş bu xüsusiyyətləri sayəsində qarğıdalı həm profilaktik, həm də dəstəkləyici müalicəvi vasitə kimi gündəlik menyularda yer ala bilər.
//qaynar.azскачать dle 11.3