Yayda ən təhlükəli qida məhsulları hansılardır? - Rusiyalı həkimdən xəbərdarlıq » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:05 "Qızımı pul qarşılığında manyak qaçırıb" - Bakıda ŞOK OLAY  |     22:57 Azərbaycanda traktor istehsalı 12 faizdən çox aşağı düşüb  |     22:51 “OpenAI” “ChatGPT” mobil tətbiqindən nə qədər qazanır? - Açıqlandı  |     22:44 “Amazon”da ən çox rast gəlinən 5 fırıldaq  |     22:38 Köhnə "İPhone" satmaq əvəzinə necə təhlükəsizlik kamerasına çevirə bilərik?  |     22:30 Rusiyada 5,3 maqnitudada zəlzələ baş verib  |     22:25 Sumqayıtda avtomobilin vurduğu piyada xəstəxanada ölüb  |     22:19 “Şamaxı” klubu yeni məşqçilərlə anlaşıb  |     22:11 Pezeşkian avqustun 18-də Ermənistana rəsmi səfər edəcək  |     22:04 Putin Trampla Alyaskadakı sammitdən sonra iclas keçirib  |     21:59 Dünyanın ən gözəl qadınlarından biri qalmaqala səbəb oldu  |     21:50 Avropa liderləri Ukraynaya görə toplanır  |     21:45 “Qalatasaray” Ederson üçün təklif göndərdi  |     21:39 Bakıda psixoloq estetik əməliyyatın qurbanı oldu  |     21:33 Əri vasitəsilə Putinə məktub göndərdi  |     21:24 Türkiyədə yanğına görə kənd sakinləri təxliyə edilib  |     20:40 Putin: "Alyaskada baş tutan danışıqlar bizi lazımi qərarlara yaxınlaşdırır"  |     20:13 Ərdoğan Alyaska sammitinə münasibət bildirdi  |     20:05 Uşağını göstərmədiyi üçün keçmiş arvadına aliment ödəmədi - HƏBS EDİLDİ  |     19:58 Allahverdi Yolçuyev: "Əliqismət Lalayev dedi ki, Xalq artisti olsaydın, səni işə götürərdim"  |    

Yayda ən təhlükəli qida məhsulları hansılardır? - Rusiyalı həkimdən xəbərdarlıq

Yayda zəhərlənmə riski xeyli artır və bu səbəbdən bəzi məhsulların istehlakı zamanı diqqətli olmaq lazımdır.

Bu barədə qida təhlükəsizliyi sahəsində rusiyalı mütəxəssis Yelena Spetsenko Lenta.ru-ya müsahibəsində danışıb.

O, isti havalarda sağlamlıq üçün ən təhlükəli qida məhsullarını sadalayıb.

Yelena Spetsenkonun sözlərinə görə, yüksək temperatur bakteriyaların çoxalması üçün ideal şərait yaradır və bəzi məhsullar xüsusilə təhlükəli hala gəlir. O xəbərdarlıq edib ki, tərkibində zülal olan və tez xarab olan məhsullar ilk növbədə risk altındadır.

"İsti havada mal və quş əti daha təhlükəlidir, xüsusilə də düzgün şəkildə saxlanmayıblarsa. Bir neçə saat günəş altında qalan bişmiş kabab salmonella və ya bağırsaq çöpü (E. coli bakteriyaları) mənbəyinə çevrilə bilər. Eyni şey hazır ət məhsullarına - kolbasa, paştet, kotletlərə də aiddir", - deyə ekspert bildirib.

Spetsenko əlavə edib ki, istidə süd məhsulları da eyni şəkildə təhlükəlidir.

"Kəsmik, xama, qatıq və yumşaq pendirlər patogen mikroorqanizmlərin çoxalması üçün əlverişli mühit yaradır. Hətta istifadə müddəti hələ başa çatmamış olsa belə, düzgün saxlanmadıqda, bu məhsullar ciddi həzm pozğunluqlarına səbəb ola bilər. Qaymaq əsaslı desertlər xüsusilə təhlükəlidir. Onlar demək olar ki, hiss edilmədən xarab olur. Lakin onlardan istifadə çox ciddi nəticələrə gətirib çıxara bilər", - deyə o qeyd edib.

Bundan əlavə, ekspertin sözlərinə görə, balıq və dəniz məhsulları da risk altındadır. Onlar isti havada tez xarab olurlar, buna görə də hətta kiçik xoşagəlməz qoxu belə, parçalanma proseslərinin başlandığını göstərə bilər.

"Mayonez və digər souslu salatlar da ən təhlükəli yay məhsulları siyahısına daxildir. Rütubətli mühit və inqrediyentlərin bolluğu bakteriyalar üçün ideal şərait yaradır. Salat təzəcə hazırlanmış olsa belə, artıq açıq havada bir saat qaldıqdan sonra orada mikroorqanizmlər aktiv şəkildə çoxalmağa başlayır", - deyə Yelena Spetsenko vurğulayıb.

"İsti havalarda qida seçiminə və onların saxlanmasına xüsusilə diqqətli yanaşmaq lazımdır. Küçə yeməklərindən uzaq durmaq, şübhəli yerlərdə tez xarab olan məhsullar almaqdan çəkinmək, həmişə yararlılıq tarixlərini (son istifadə tarixi) yoxlamaq və hazır yeməkləri ancaq soyuducuda saxlamaq lazımdır. Zəhərlənmənin ilk əlamətləri - ürəkbulanma, halsızlıq, ishal zamanı dərhal həkimə müraciət etmək lazımdır", - deyə mütəxəssis əlavə edib.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            255 12.06.25 12:13