Zərərli, yağlı qidalar əslində arıqlamağa kömək edə bilər » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:55 Qadını və uşağı maşınla vuran bloqer Hacı Hacıyev barədə qərar verildi  |     22:39 May ayında neçə gün qeyri-iş günü olacaq?  |     22:32 11 ildir tikilən yaşayış binası söküldü: Ev alan şəxslərin aqibəti necə olacaq?  |     22:26 Almaniya Prezidenti Frank-Valter Ştaynmayerin Azərbaycana səfəri başa çatıb  |     22:13 KİV: ABŞ yaxın həftələrdə İranın nüvə obyektlərinə zərbələr endirməyə hazırlaşır  |     21:51 Qurbanov məğlubiyyəti belə şərh etdi: "Biz də insanıq..."  |     21:42 Pakistan Prezidentinin vəziyyəti pisləşib, təcili xəstəxanaya çatdırılıb  |     21:23 Çin Kommunist Partiyasının nümayəndə heyəti Ümummilli Liderin məzarını və Şəhidlər xiyabanını ziyarət edib  |     21:14 Yaponiya sahillərində 6,2 maqnitudalı zəlzələ baş verib  |     21:03 Sumqayıtda küçədə kişi meyiti tapılıb  |     20:40 Sakinlərin NƏZƏRİNƏ: Bəzi ərazilərdə qaz olmayacaq  |     20:19 ABŞ və Suriya liderləri görüşəcəklər  |     20:01 Hotelə qızıl külçələr apararkən saxlanılan polkovniklə bağlı YENİ QƏRAR - Hadisənin GÖRÜNTÜLƏRİ (VİDEO)  |     19:46 Ukraynanın Müdafiəsi üzrə Təmas Qrupunun iclasının tarixi açıqlanıb  |     19:45 Vatikanın rəsmi saytı Azərbaycan dilində xəbərlərin yayımına başladı  |     19:25 Sabirabadda körpə ölümü: Prokurorluq hərəkətə keçdi  |     19:15 Aİ nümayəndələri Ağdamda aparılan bərpa və yenidənqurma işləri ilə tanış olublar  |     19:06 Yeni Kaledoniyada yerləşən Qureşaba Krallığı Bakı Təşəbbüs Qrupuna qoşulmaq üçün müraciət edib  |     18:49 Bayramla bağlı Göyçaya getmişdi, dağda meyiti tapıldı  |     18:43 Almaniya Prezidenti Frank-Valter Ştaynmayer İçərişəhərlə tanış olub  |    

Zərərli, yağlı qidalar əslində arıqlamağa kömək edə bilər

Adətən kök insanların yeməkdən daha çox zövq aldığı düşünülür. Lakin yeni bir araşdırma bunun əksini göstərib. Alimlərin fikrincə, çəki artdıqca insanın qidadan aldığı ləzzət azalır.

Bu proses dopamin hormonu ilə əlaqələndirilir. Dopamin insanın gülərkən, musiqi dinləyərkən və ya dadlı yemək yeyərkən beyində ifraz olunan "xoşbəxtlik hormonu" kimi tanınır. Onun səviyyəsi neyrotensin adlı maddə tərəfindən tənzimlənir. Araşdırmalar göstərib ki, artıq çəkili şəxslərdə neyrotensin səviyyəsi aşağı olur, bu da dopaminin normal ifrazını azaldır.

Eksperiment çərçivəsində alimlər bir qrup siçanı 60% yağ tərkibli, yüksək kalorili qida ilə bəsləyərək onların artıq çəki almasına səbəb olublar. Nəticələr göstərib ki, bu siçanlar yağlı qidaya üstünlük versələr də, qeyri-adi şəraitdə onlara təqdim olunan yüksək kalorili təamlara maraq göstərməyiblər. Normal pəhrizlə bəslənən siçanlar isə həmin təamları böyük həvəslə yeyiblər.

Sonrakı mərhələdə alimlər beyində dopamin istehsalına cavabdeh olan neyronları işıqla stimullaşdırıblar. Bu proses normal çəkili siçanlarda yeməyə marağı daha da artırsa da, artıq çəkili siçanlara heç bir təsir göstərməyib.

Mütəxəssislər bu problemi iki üsulla həll ediblər:

Siçanlar normal qidalanmaya keçirildikdə, onların neyrotensin səviyyəsi və dopamin funksiyası bərpa olunub, həmçinin arıqlamağa başlayıblar.

Gen redaktəsi vasitəsilə neyrotensin səviyyəsi artırılan siçanlar da çəki itirib, daha aktiv və enerjili olublar.

Bu araşdırma, qidalanma vərdişlərinin və beynin biokimyəvi proseslərinin insan sağlamlığına necə təsir etdiyini daha yaxşı anlamağa kömək edir. (BAKU.WS)скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            174 29.03.25 20:33