Mojo.az Banner
23:02 Meteohəssas insanların nəzərinə  |     22:57 2026-cı ildə Azərbaycanın Bəhreyndə səfirliyi açılacaq  |     22:49 Bir sutka artıq 25 saat ola bilər  |     22:42 Azərbaycan və BƏƏ hərbçilərinin birgə təlimi keçiriləcək  |     22:36 Küləklə bağlı sarı xəbərdarlıq  |     22:31 Naxçıvan sakinlərinə sosial ödənişlərlə bağlı şad xəbər  |     22:24 Pirotexniki vasitə satanlar saxlanıldı  |     22:18 Moped sürənlərin nəzərinə: 3 ay sonra...  |     22:14 "Ermənistanla delimitasiya davam edir" - Nazir  |     22:08 Bakı metrosunda bayram günlərində iş saatı uzadılacaq  |     22:03 Ruben Vardanyanın məhkəməsi təxirə salınıb  |     21:57 Bayram günləri qidalanmada yol verdiyimiz səhvlər  |     21:52 Bu klublar cərimələndi  |     21:43 Biləsuvarda ev yandı  |     21:38 Azərbaycanda asbestin istifadəsi qadağan ediləcək  |     21:31 Qatarın qarşısına 54 dəfə qəfil heyvan çıxıb  |     21:25 Türkiyədə terror planlaşdıran şəxs saxlanıldı  |     21:20 "Dəfələrlə xəstəxanalarda olmuşam, gördüyüm mənzərə ürəkaçan olmayıb" - Deputat  |     21:13 Bu yolda hərəkət məhdudlaşdırılacaq - Sürücülərin nəzərinə!  |     21:07 Şənbə günü hava necə olacaq?  |    
Left Banner
Right Banner

Zərərli, yağlı qidalar əslində arıqlamağa kömək edə bilər

29.03.2025 20:33 615
Zərərli, yağlı qidalar əslində arıqlamağa kömək edə bilər
Adətən kök insanların yeməkdən daha çox zövq aldığı düşünülür. Lakin yeni bir araşdırma bunun əksini göstərib. Alimlərin fikrincə, çəki artdıqca insanın qidadan aldığı ləzzət azalır.

Bu proses dopamin hormonu ilə əlaqələndirilir. Dopamin insanın gülərkən, musiqi dinləyərkən və ya dadlı yemək yeyərkən beyində ifraz olunan "xoşbəxtlik hormonu" kimi tanınır. Onun səviyyəsi neyrotensin adlı maddə tərəfindən tənzimlənir. Araşdırmalar göstərib ki, artıq çəkili şəxslərdə neyrotensin səviyyəsi aşağı olur, bu da dopaminin normal ifrazını azaldır.

Eksperiment çərçivəsində alimlər bir qrup siçanı 60% yağ tərkibli, yüksək kalorili qida ilə bəsləyərək onların artıq çəki almasına səbəb olublar. Nəticələr göstərib ki, bu siçanlar yağlı qidaya üstünlük versələr də, qeyri-adi şəraitdə onlara təqdim olunan yüksək kalorili təamlara maraq göstərməyiblər. Normal pəhrizlə bəslənən siçanlar isə həmin təamları böyük həvəslə yeyiblər.

Sonrakı mərhələdə alimlər beyində dopamin istehsalına cavabdeh olan neyronları işıqla stimullaşdırıblar. Bu proses normal çəkili siçanlarda yeməyə marağı daha da artırsa da, artıq çəkili siçanlara heç bir təsir göstərməyib.

Mütəxəssislər bu problemi iki üsulla həll ediblər:

Siçanlar normal qidalanmaya keçirildikdə, onların neyrotensin səviyyəsi və dopamin funksiyası bərpa olunub, həmçinin arıqlamağa başlayıblar.

Gen redaktəsi vasitəsilə neyrotensin səviyyəsi artırılan siçanlar da çəki itirib, daha aktiv və enerjili olublar.

Bu araşdırma, qidalanma vərdişlərinin və beynin biokimyəvi proseslərinin insan sağlamlığına necə təsir etdiyini daha yaxşı anlamağa kömək edir. (BAKU.WS)скачать dle 11.3