Səhər yeməyində hansı qidalara üstünlük verilməlidir? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:03 Ən yaxşı futbolçu qeyri-adi hədiyyə aldı  |     22:52 "TikTok"un yeni süni intellekt sürprizi: "InfiniteYou" nələr vəd edir?  |     22:39 Sumqayıtda sexdə yanğın oldu  |     22:10 Bakıdakı uşaq sığınacağında VİRUS YAYILDI  |     22:00 Almaniya Prezidenti Frank-Valter Ştaynmayer Azərbaycana rəsmi səfərə gəldi  |     21:49 Sabiq deputatın tikintisi dayandırıldı  |     21:34 Pakistan Prezidentinin vəziyyəti pisləşib, təcili xəstəxanaya çatdırılıb  |     21:29 “Forbes”in siyahısında ən gənc milyarderin 19 yaşı var  |     21:13 Azərbaycan BMT-də mina qurbanlarının hüquqlarının müdafiəsini tələb edən xüsusi qətnamə irəli sürüb  |     21:04 Heydər Əliyev Mərkəzində "Qəlbim sənindir” nadir incəsənət kompozisiyasının təqdimatı olub  |     20:56 Kadırov 17 yaşlı oğluna yüksək vəzifə verdi - FOTO  |     20:48 Abşeronda hündürlükdən yıxılan 65 yaşlı qadın ölüb  |     20:41 Novruz və Ramazan bayramları turizm sektoruna necə təsir edib? - ARAŞDIRMA  |     20:35 Azərbaycan axtarışda olan şəxsi Özbəkistana təhvil verib  |     20:30 Daxili işlər naziri Şəkidə vətəndaşları qəbul edəcək  |     20:24 Sumqayıtda yük avtomobili elektrik xəttinə toxunub, sürücü ölüb  |     20:12 Myanmada 5,0 maqnitudalı zəlzələ baş verib  |     20:05 Keçmiş vəkil Elman Paşayevlə bağlı məhkəmə qərarı qanuni hesab edilib  |     19:59 Mart ayında 4 500 hektardan çox ərazi minalardan təmizlənib  |     19:50 Nüfuz alverində ittiham olunan keçmiş vəkil cinayət məsuliyyətindən azad edilib  |    

Səhər yeməyində hansı qidalara üstünlük verilməlidir?

"Dolğun nahar edə bilməyən insanlar üçün səhər yeməyi son dərəcə vacibdir".

Median.Az
Life.ru-ya istinadla xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq, tibb elmləri namizədi Yekaterina Kaşux deyib.

O bildirib ki, diyetelogiyada rasional qidalanmanın ümumi prinsiplərinə əsasən, gün ərzində dörd dəfə yemək lazımdır:

"Yeməklər arasında fasilə 4-5 saat təşkil etməlidir. Sutkalıq kalori miqdarını isə aşağıdakı kimi bölüşdürmək tövsiyə olunur: 25 faizini səhər, 20 faizini ikinci səhər və qalan 35 və 20 faizini isə müvafiq olaraq, nahar və axşam yeməyində yemək".

Y.Kaşux bu balansın öz çəkisinə diqqət yetirənlər üçün vacib olduğunu vurğulayıb:

"Səhər yeməyini buraxsaq və ya qəhvə içib buterbrodla kifayətlənsək, o zaman nahara yaxın aclıq hissi güclənəcək".

Y.Kaşux izah edib ki, istənilən yemək balanslaşdırılmış olmalıdır və kifayət qədər zülalları, mürəkkəb karbohidratları və faydalı yağları ehtiva etməlidir, ona görə də, səhər yeməyi üçün qarışıqsız dənli bitkilərdən düzəldilmiş sıyığa, omletə, pendirə, qayğanağa və kəsmiyə üstünlük vermək olar:

"Heyvan zülallarının həzm edilməsi daha uzun çəkir, buna görə də, həzm sistemini həddən artıq yükləməmək üçün günün birinci yarısında balıq və ət yeməyin mənası var, səhərdən isə şəkər və duz məhdudlaşdırılmalıdır".скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            384 04.02.25 12:23